Societat

Gastronomia

Terra de vins i vinaters

El sommelier Josep Roca presenta un llibre sobre les denominacions d’origen de Catalunya

L’acte, fet dintre del fòrum gastronòmic, s’emmarca en la Setmana del Vi Català, que continua amb activitats fins diumenge a tot el país

“La generació que avui fa vi a casa nostra és la millor de la història”, va dir ahir el sommelier Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, en la presentació del llibre Catalunya terra de vi. Les Denominacions d’Origen (Editorial Andana) que va fer ahir al saló Gastronomic Forum Barcelona en el marc de la Setmana del Vi Català. Roca, que va recordar que l’Incavi celebra 40 anys, com ell en el món del vi (35 dels quals ja al restaurant que amb els seus germans els ha dut a la fama mundial i a ser els número 1 del món), va reivindicar la mirada femenina en el món del vi i, en general, de l’alimentació. “Hi ha un canvi de paradigma i després d’haver viscut segles en el patriarcat ara cal pensar en femení, que és, també, pensar en la mare terra”, va dir. I va insistir: “Hi ha d’haver un canvi de mirada, una mirada matriarcal, que és la mirada de la vida, de la cura del subsol, que vetlla per la consciència ecològica.”

La presentació d’aquest llibre de luxe, que Roca ha prologat, de més de 300 pàgines i que repassa les dotze denominacions d’origen catalanes amb informació tècnica de cada territori, il·lustracions de Lluís Masachs, fotografies de Maria Rosa Ferré i textos de dotze periodistes, escriptors o persones que tenen una estreta relació amb la zona, va ser un dels plats forts del tercer i últim dia del Gastronomic Forum Barcelona, que s’ha fet al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El saló, que va començar dilluns i en què han participat més de cent ponents, entre els quals seixanta xefs amb més de 45 estrelles Michelin, ha tornat a posar en el punt de mira la cultura de l’alimentació, de la cuina i els grans xefs, que han reivindicat la seva feina i han defensat la innovació després del dur parèntesi de la pandèmia. El saló ha tingut la sostenibilitat com a eix central, coincidint també amb el fet que Barcelona és, aquest any, la capital mundial de l’alimentació sostenible. Josep Roca va dir ahir en la presentació del llibre sobre vins que la publicació d’aquest volum és “un brot d’optimisme”, i optimisme és, precisament, el terme que defineix aquest esdeveniment que ha reunit milers de persones de manera presencial, amb ganes de fer que tot torni a funcionar com abans.

A banda d’aquesta presentació, Roca (d’El Celler de Can Roca, amb tres estrelles Michelin) va participar en una taula rodona amb Carme Ruscalleda (dues estrelles Michelin), Pierre Gagnaire (tres estrelles) i Andoni Luis Aduriz (dues estrelles). A última hora de la tarda, el seu germà Joan, el xef d’El Celler, va parlar dels valors de la sostenibilitat del millor restaurant del món. D’aquesta manera va acabar el saló, però no la Setmana del Vi en Català, que encara durarà fins diumenge. Queden desenes de visites guiades, tasts, vermuts musicals, excursions i rutes, que es poden consultar a https://www.setmanadelvicatala.cat/.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA