Societat

Un tractament pel càncer de mama frena el 75% dels casos

Un nou tractament contra el càncer de mama frena l’avanç de la malaltia en 3 de cada 4 pacients

El medicament ha aconseguit en un assaig clínic de càncer de mama els millors resultats mai vistos

Un nou tractament contra el càncer de mama frena, al cap d’un any, l’avenç de la malaltia en 3 de cada 4 pacients (el 75,8%), i fins i tot fa desaparèixer el tumor completament en el 16% d’aquestes pacients. El fàrmac, que actua com un “cavall de Troia”, enganyant les cèl·lules cancerígenes per entrar-hi i atacar-les, s’ha demostrat eficaç per frenar la progressió d’un càncer de mama molt agressiu, el conegut com a HER2 positiu amb metàstasi.

Així ho demostren els resultats de l’estudi Destiny Breast-03, un assaig en fase III liderat per Javier Cortés, director del Centre Internacional de Càncer de Mama (IBCC, per les sigles en anglès) i investigador associat de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO, per les sigles en anglès), que ahir es va presentar en la sessió presidencial del congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia (ESMO per les sigles en anglès), que se celebra a París de forma presencial i telemàtica.

Combinació

Concretament, l’estudi assaja l’eficàcia d’administrar una nova combinació d’un fàrmac i un anticòs en casos de càncer de mama metastàtic HER2+, un subtipus que, tot i que només representa prop del 15% dels casos diagnosticats de la malaltia, és molt agressiu. L’assaig s’ha fet amb 524 pacients, que es van distribuir en dos grups, un per rebre el nou tractament (anomenat trastuzumab deruxtecan) i l’altre, la pauta estàndard (T-DM1). Entre el grup que va rebre la pauta estàndard, en un 34,1% dels casos es va aconseguir que la malaltia no empitjorés al cap d’un any. Entre les pacients que van rebre el nou tractament, en canvi, el percentatge era el doble: un 75,8%. A més, d’aquestes més de la meitat s’ha mantingut sense que la malaltia empitjorés al cap de dos anys i també s’aprecia una millora de la supervivència global, més enllà del temps en què s’ha pogut comprovar que la malaltia no avança.

El primer autor de l’estudi, Javier Cortés, destaca que “estem probablement davant un dels millors resultats en la història del càncer de mama gràcies a un nou tractament que actua com un cavall de Troia”.

Cortés es mostra convençut que el nou medicament suposarà un avenç dels més importants en la cura del càncer de mama. Com que, a més, en un 16% dels casos el tumor ha arribat a desaparèixer després de l’administració del nou fàrmac, “seria potencialment possible que un grup d’aquestes pacients puguin curar-se”, va dir, ahir, Cortés, que creu que aquest medicament “ha aconseguit en un assaig clínic de càncer de mama els millors resultats mai vistos”, cosa que “suposarà un canvi en el paradigma del tractament d’aquestes pacients”.

El nou tractament és un conjugat que combina un fàrmac amb un anticòs. Segons Javier Cortés, funciona com un “cavall de Troia”, ja que l’anticòs (trastuzumab) entra a l’interior de les cèl·lules tumorals i, un cop dins, és capaç d’alliberar la quimioteràpia oculta (deruxtecan). Per l’investigador, el fàrmac és tan innovador i millora el pronòstic d’una forma tan notòria respecte del tractament estàndard actual que es podria tractar “del fàrmac més actiu en la història del càncer de mama”.

LA FRASE

Probablement, és un dels millors resultats en la història del càncer de mama
Javier Cortés
autor de l’estudi ‘DESTINY Breast-03’ i director del Centre Internacional de Càncer de Mama (IBCC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona