Societat

Societat

Aniversari de l’Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell (AVAC)

60 anys fent més gran Calella

L’AVAC aplega 70 persones i diversos expresidents en l’acte central del 60è aniversari per recordar les moltes fites aconseguides

L’entitat va lluitar per dotar el nucli pescador de serveis i posar-lo al mapa cultural i d’estiueig

L’Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell (AVAC) va cloure, divendres, l’estiu del 60è aniversari de la seva fundació, que, el 1961, com a Amics de Calella, va fer que alguns nascuts a l’aleshores, encara, nucli pescador i altres de nouvinguts per l’estiueig sumessin forces per dotar la zona de serveis com ara l’enllumenat públic, l’aigua potable i el sanejament i la pavimentació de voreres i ferms de terra. En aquells primers anys, també van pressionar per disposar d’una oficina de Correus i d’una central telefònica pròpies.

Una setantena de persones van assistir a un acte convocat per l’entitat, que des del 1983 va assumir la denominació actual. Entre les iniciatives que s’hi van recordar, resumides en una petita publicació commemorativa, també destaquen fites de caràcter cultural, com ara la cantada d’havaneres a l’estiu. Jordi Turró, gerent de la Fundació Ernest Morató, recordava que la primera edició es va celebrar a principis d’agost del 1967, per recollir un pòsit que fins aleshores havia quedat amagat a l’interior de diverses tavernes i domicilis d’estiueig. Amb els anys, l’esdeveniment va créixer tant que, el 1987, dues dècades després, l’AVAC va traspassar al consistori l’organització d’un esdeveniment que ha posat Calella com un dels epicentres emblemàtics de l’estiueig a Catalunya.

L’entitat, però, no s’oblida d’altres referents que han col·locat la destinació al mapa, com ara el matrimoni Woevodski –els artífexs de Cap Roig i els seus jardins, quan tot just acabava de néixer la marca Costa Brava– i l’escriptor palafrugellenc Josep Pla, que ja hi estiuejava des de ben petit i en va deixar constància en la seva obra, com testimonia la directora de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló. I el músic Ricard Gili, que també ha deixat constància del paper de Calella com a porta d’entrada del jazz a la Costa Brava, amb les actuacions al carrer. Avui, continuen encarregant-se de la festa major del nucli, com recordava l’alcalde, Josep Piferrer.

Entre les activitats de l’aniversari de l’AVAC, menys massiu del que haurien volgut per les restriccions de la pandèmia, l’artista palafrugellenca Rosa Aguiló ha pintat un mural, amb motius mariners, al costat de l’entrada a la seu de l’entitat, una altra de les fites aconseguides, com a centre cultural. També s’han editat 3 punts de llibre amb aquarel·les de Rosa Gelpí Monasterio, el 10 d’agost es va fer un concert amb La Principal de la Bisbal i, en paral·lel, els 30 anys de la revista Es Còdol, amb un premi de conte curt que, enguany, ha assolit la 6a edició.

L’actual presidenta, Lluïsa Bonal, va agrair la feina dels antecessors i avança que continuaran treballant per resoldre nous problemes, però amb una “continuïtat assegurada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona