Societat

La nit s’allarga de nou

La supressió del toc de queda fa recruar les imatges d’aglomeracions a diversos indrets, com ara Barcelona, on dijous ja van ser desallotjades més de 4.000 persones

El litoral o les festes de Gràcia, els principals ‘punts calents’ de la capital

Les poblacions de la Costa Brava superen la nit sense incidents, però preparades per al cap de setmana

La presència policial es va fer més visible en aquells indrets que tradicionalment ja són focus de conflicte

Sense toc de queda, per a alguns les nits s’han tornat ara inevitablement més llargues. La decisió del TSJC de derogar una mesura que obligava a desallotjar l’espai públic a la una de la matinada, encara que el cos i l’ànima demanessin més festa, ha tingut com a primer efecte el fer més visible i patent la problemàtica de grans concentracions nocturnes, i botellots, que ja patien alguns municipis catalans, sobretot els més costaners, al llarg d’aquest estiu. Amb aquest panorama, durant la nit de dijous a divendres, la primera sense aquestes restriccions extraordinàries legals ja vigents, es van poder veure més aglomeracions en alguns d’aquests punts potencialment conflictius. I Barcelona va ser-ne un. La previsió que una situació que ja era complexa des de feia dies es podia descontrolar arran del nou marc normatiu, va propiciar un vistós desplegament policial, sobretot en aquells punts de la capital que acostumen a ser agitats. I si parlem de la segona quinzena d’agost, aquests estan perfectament assenyalats i delimitats: les platges per una banda, i les festes de Gràcia per l’altra.

En un i altre lloc, tant la Guàrdia Urbana com els Mossos no només es van deixar veure, sinó que tenien la consigna d’intervenir a la més mínima conducta que contravenís els protocols contra la pandèmia o les ordenances en curs, començant per la de civisme. D’aquesta manera, més de 4.000 persones –la meitat a Gràcia, i la resta al litoral– van ser desallotjades al llarg de la nit de dijous pel fet de consumir alcohol al carrer o no complir les mesures de seguretat per la Covid. I és que a la nit les mascaretes tenen tendència a evaporar-se i les distàncies de seguretat, a aprimar-se. Aquestes conductes van fer que s’interposessin fins a una quarantena de sancions només a la capital catalana.

Amb la perspectiva que fins dilluns el TSJC no tornarà a avaluar la proposta del govern de restituir el toc de queda, i amb un cap de setmana en què, per tant, s’albira que les concentracions a reductes com les festes de Gràcia es poden multiplicar –ahir, divendres, no va caler esperar a altes hores perquè places com la del Raspall s’animessin–, l’estratègia del consistori és concentrar efectius policials a la franja que va entre les dues de la matinada i les sis del matí.

Calma a la costa

A la Costa Brava, en canvi, la primera nit sense toc de queda va ser relativament tranquil·la, tot i que poblacions com ara Blanes, Lloret o Platja d’Aro havien mirat de refer i reforçar a correcuita, després de la decisió del TSJC, els dispositius de control nocturn. A Blanes, “sortosament”, destacaven des del consistori, no van registrar gaires problemes. A Lloret, tot i tornar a tenir una “nit activa”, en la línia de moltes de les anteriors amb toc de queda, fonts de la Policia Local destacaven que les aglomeracions i grups de gent es van començar a desfer a partir de les tres de la matinada, i ho atribueixen al possible desconeixement de la normativa, en un municipi amb molts dels visitants de procedència estrangera.

Cap a la Costa Brava centre, l’alcalde de Platja d’Aro, Maurici Jiménez, destacava que havia estat una “nit tranquil·la”, després que la Policia Local també hagués hagut d’intervenir en baralles i aglomeracions a la sortida de locals en les nits anteriors, tot i la restricció de moviments. “Veurem, però, el cap de setmana”, sobretot a partir de l’hora en què pleguen els establiments d’oci, admetia Jiménez. A Palamós, on també han reforçat patrullatge de la Policia Local amb Mossos d’Esquadra, tampoc van registrar incidents destacats. Des del municipi, coincideixen amb Calonge i Sant Antoni que la retirada general de restriccions “dilueix l’efecte crida” que fins ara podien patir les poblacions sense toc de queda. Pel que fa al Maresme, el missatge ahir era de calma. Almenys per ara.

40
sancions
van interposar la Guàrdia Urbana i els Mossos dijous a Barcelona per incompliment de la normativa anti Covid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs