Societat

L’Estat allarga fins a l’octubre la suspensió dels desnonaments

La moratòria per protegir els més vulnerables durant la pandèmia s’acabava el 9 d’agost

El Consell de Ministres aprovarà també la moratòria de lloguers i la garantia de subministraments

El govern espanyol prorrogarà l’escut social per la pandèmia fins al 31 d’octubre, segons fonts governamentals. L’executiu de Pedro Sánchez ha acordat aprovar en el Consell de Ministres de dimarts vinent l’extensió de les mesures que expiraven el 9 d’agost “per garantir la protecció social de tots els ciutadans”. Entre les mesures aplegades en el reial decret llei 8/2021 hi ha la suspensió dels desnonaments a persones vulnerables, la moratòria de lloguers o la garantia de subministraments. Segons va informar ahir el govern espanyol, “les darreres converses entre el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica han acabat amb l’acord per prorrogar aquest reial decret”.

La suspensió dels desnonaments es va saber ahir, l’endemà que la Generalitat anunciés que pagarà el lloguer d’aquelles persones que acreditin que es troben en situació de vulnerabilitat i estiguin a punt de ser desnonades; oferirà als propietaris un contracte de lloguer de cinc o set anys, i en els casos d’impagament es farà càrrec del deute dels últims sis mesos.

Tot i les moratòries establertes pel govern espanyol per la pandèmia, a Catalunya, i segons la memòria d’activitat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2020, que es va fer pública aquest dimarts, es van executar un total de 5.737 desnonaments, la majoria per impagament de lloguer (73%) i un 19% per procediments hipotecaris. “La pèrdua de l’habitatge per falta de pagament de la hipoteca o del lloguer segueix sent un problema social que té reflex en l’activitat dels òrgans judicials”, va alertar el TSJC dimarts d’aquesta setmana. Entre el gener i el març d’aquest any, a la demarcació de Barcelona s’han practicat gairebé 20 desnonaments cada dia. Segons dades del mes de juny del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), se n’han executat un total de 1.653 malgrat la moratòria de l’Estat espanyol. Precisament al mes de juny un home es va suïcidar al barri de Sants quan l’anaven a treure del seu pis. En aquell cas, el jutjat havia rebutjat un informe de vulnerabilitat perquè deia que no complia les condicions. La mort d’aquest home va provocar grans protestes a la ciutat i la PAH es va manifestar davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Les dades de desnonaments del primer trimestre del 2021 són molt negatives i indiquen que a Catalunya s’ha executat més d’un desallotjament cada hora.

LA XIFRA

5.737
desnonaments
hi va haver a Catalunya l’any 2020, segons la memòria del TSJC presentada aquesta setmana.

“Cal una solució definitiva”

La Taula del Tercer Sector celebra tant l’anunci de l’Estat de prorrogar les mesures de l’escut social com la del govern de pagar el lloguer a famílies vulnerables a punt de ser desnonades. Tot i això, va reclamar una solució “definitiva” perquè el problema de fons, la garantia del dret a l’habitatge, continua sense resoldre’s. Sobre l’ampliació de la moratòria dels lloguers i les hipoteques i la suspensió dels desnonaments, la Taula creu que el que es fa és “tornar a posposar i perpetuar l’angoixa” de les famílies, i alerta que no es resolen les dificultats per accedir a un habitatge ni la gestió del deute acumulat, que continua creixent en espera d’una solució definitiva. Pel que fa al pla del govern, el valora com un pas endavant important però s’ha mostrat prudent per veure’n l’aplicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona