Societat

El Solsonès sanciona banyistes incívics amb multes de fins a 3.000 euros

Vuit municipis han decidit contractar seguretat privada i reclamen al Govern que creï la figura de vigilant rural

El número de banyistes als pantans i rieres del Solsonès s’ha triplicat des de la pandèmia. Aquest augment del turisme ha suposat també un increment de comportaments incívics en zones que, fins ara, han estat pràcticament verges. Cansats d’això, 8 municipis han decidit contractar un servei de seguretat privada per multar els banyistes incívics amb sancions que van dels 100 als 3.000 euros. Aparcar malament, abandonar deixalles, tenir el gos deslligat o la música massa alta són alguns exemples que, a partir d’ara, ja són sancionables. L’alcalde de Guixers, Jordi Selga, lamenta que els ajuntaments –tots ells petits i amb poca capacitat econòmica- hagin de fer front a aquesta despesa, i reclama al Govern que creï la figura de vigilant rural.

A la Llosa del Cavall, aquest diumenge al matí s’hi han concentrat uns 400 vehicles, molts més que un diumenge fora de temporada. El volum de turistes que rep la zona des de la pandèmia s’ha incrementat de manera notable, i alguns amb comportaments incívics que dificulten la convivència amb els veïns.

Un exemple són les deixalles. A tocar d’un dels accessos a l’embassament, hi ha un contenidor de vidre ple de tot tipus d’escombraries. De tot, menys vidre. “Barbacoes d’un sol ús, llaunes de cervesa i recipients de pollastre a l’ast són les deixalles més habituals”, lamenta a l’ACN l’alcalde de Guixers, Jordi Selga, mentre recull ell sol les deixalles que s’acumulen als vorals del camí.

Cansats d’això, vuit municipis -Clariana de Cardener, Olius, Navès, Lladurs, Odèn, Castellar de la Ribera, Guixers i Sant Llorenç de Morunys- han decidit contractar vigilància privada amb capacitat per multar banyistes que no compleixin les normes. Els ajuntaments paguen aquest servei amb diners de la seva butxaca i lamenten la dificultat que això suposa per a uns municipis amb tan poca capacitat econòmica.

Per això, tot i que la iniciativa compta amb el suport del Consell Comarcal, els alcaldes reclamen al Govern creï la figura de vigilant rural i sigui ell qui es faci càrrec d’aquesta despesa per controlar les massificacions de gent.

Multar, la solució perquè la gent faci cas

L’estiu passat ja hi va haver agents cívics que informaven els banyistes de praxis incíviques, però el conseller de Turisme, Ferran Ginestà, ha explicat que la mesura no era suficient perquè la gent feia cas. “Havien de trucar Mossos i Agents Rurals, però no sempre arribaven a temps i, per això, hem decidit fer un pas més i multar”, ha subratllat.

La mesura s’aplica al pantà de Sant Ponç (Clariana de Cardener), al de la Llosa del Cavall (Guixers), a la Ribera Salada, al riu d’Aigua d’Ora i al riu Aigua de Valls. L’incompliment de les restriccions es pot sancionar amb multes que van dels 100 als 3.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona