Societat

La joia del Matarranya

Un cop travessat el pont i el portal de Sant Roc, entre casals medievals i renaixentistes, Vall-de- roures ofereix al visitant aromes d’èpoques feudals

Un mirador ens permet entendre el paper de frontissa geogràfica i cultural que defineix aquesta terra
Té l’encant dels pobles rurals que pugen i baixen, construït entre el turó i la vall, amb desnivells que donen perspectiva

De tots els atractius de la comarca del Matarranya hem escollit la seva capital, Vall-de-roures. Darrere la tímida influència del Port, conserva l’encant dels pobles rurals que pugen i baixen, construït entre el turó i la vall, amb desnivells que donen perspectiva de l’entorn i permeten sobrevolar les teulades.

Per entrar al nucli antic de Vall-de-roures cal travessar el Matarranya pel pont gòtic que connecta amb el centre històric a través del portal de Sant Roc, just a tocar de l’ajuntament. Entrarem en un món de somni, un dels pobles més bonics de l’Aragó. Els carrerons estrets i costeruts s’esmunyen entre casals medievals i renaixentistes fins a arribar al capdamunt del poble, coronat per l’església i el castell medieval. Davant del castell, un mirador ens permet entendre el paper de frontissa geogràfica i cultural que defineix aquesta terra: a l’est sobresurten els contraforts més occidentals del massís del Port –amb un peu a les Terres de l’Ebre, l’altre al Maestrat i un tercer al Matarranya– i cap a l’oest s’estén la plana del Baix Aragó.

El visitant pot decidir-se per una visita guiada que en poc més de dues hores li mostrarà els llocs més singulars de la població o passejar al seu gust i iniciativa per aquest “conjunt històric”. En els seus carrers medievals, plens de bells racons, destaquen monuments com l’església de Santa Maria, un dels màxims exponents de l’arquitectura gòtica a Aragó, el castell palau de Vall-de-roures, també gòtic, i l’ajuntament, excel·lent exemple de palau renaixentista aragonès.

La història del castell té els seus inicis a la fi de segle XII. Durant la reconquesta va començar sent una torrassa defensiva i és ja el 1307, quan l’arquebisbe de Saragossa es converteix definitivament en senyor feudal d’aquests territoris, que s’impulsa la construcció del Vall-de-roures més monumental. El palau, situat al peu del castell i que originàriament havia estat un lloc de recaptació d’impostos; l’església de Santa Maria la Major, situada al costat del castell palau, un exemple de gòtic llevantí de la segona meitat del segle XIV; el pont i el portal de Sant Roc, de la mateixa època aproximadament; l’edifici de l’Ajuntament o la casa dels Mols, són relíquies arquitectòniques per les quals paga la pena fer un tomb per la capital de la comarca del Matarranya.

Delícies al paladar

La gastronomia de la comarca del Matarranya és molt àmplia i es basa en els productes naturals, entre els quals mana l’extraordinari oli d’oliva verge. Són moltes les especialitats que ofereix la terra, des de cards i cigrons fins al ternasco (anyell) al forn, cabrit, conill, perdiu i guatlla i els derivats de la matança del porc (ens trobem a Terol, on el pernil curat brilla amb llum pròpia). En rebosteria recomanem els cocs, casquets, mantecados, ametllats, pandurmiendo, rocs de Pasqua o confitures de carabassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona