Societat

Mèxic

La violència contra les dones

Ciència per aturar la xacra del feminicidi

El govern de Ciutat de Mèxic crea un banc amb ADN d’agressors sexuals sentenciats

Estarà operatiu a l’agost i forma part d’un pla per erradicar la violència masclista

El govern de Ciutat de Mèxic ha creat un banc amb la informació genètica d’agressors sexuals amb el qual pretén fer front a l’onada de violència contra les dones a la capital. La cap del govern de Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, i la fiscal general, Ernestina Godoy, van presentar la setmana passada els avenços d’aquest ambiciós projecte, que estarà operatiu a partir del mes d’agost i s’afegeix a una sèrie d’eines i accions governamentals, van dir, encaminades a erradicar la violència contra les dones. Aquest banc d’ADN és el primer al país, on cada dia moren assassinades més de deu dones.

L’objectiu de la innovadora iniciativa, segons s’ha anat perfilant des del 2019, és recollir perfils genètics de persones acusades, processades i sentenciades per delictes com ara feminicidi, violació, segrest, tràfic de persones, estupre i turisme sexual, les quals en moltes ocasions reincideixen. I és que la taxa d’impunitat per violència sexual a Mèxic supera el 95%. El registre també disposarà de la informació dels policies de la ciutat i de funcionaris vinculats al gabinet de seguretat i al gabinet de la prefectura de govern, així com mostres aportades voluntàriament per persones que treballen en seguretat privada i víctimes o qualsevol persona d’interès, segons consideri oportú la fiscalia. “L’objectiu és que hi hagi una prova científica relacionada amb una agressió sexual i que no hi hagi impunitat”, va assenyalar Sheinbaum. Per això, la fiscalia podria prendre una mostra de saliva, sang o pell dels agressors sentenciats. La fiscal general, Ernestina Godoy, va destacar que la creació d’aquest registre, que forma part del pla d’acció immediata d’atenció a la violència contra les dones, després de l’activació aquell mateix any de l’alerta per violència de gènere a causa de l’alt nivell de feminicidis que viu Ciutat de Mèxic, permetrà afinar les investigacions i, en el futur, encreuar la informació amb bases de dades genètiques creades en altres estats. Segons l’informe presentat per les autoritats la setmana passada, el març del 2021 el nombre de feminicidis a la capital va augmentar en un 85,7% respecte al març de l’any passat, ja que van passar de set a tretze. A més, el nombre de violacions també va augmentar en un 40,4%, ja que el març d’aquest any se’n van registrar 205 i el mateix període del 2020 en van ser 146. Segons van denunciar la setmana passada associacions feministes i diputades de l’oposició, el març d’aquest any va ser el més violent per a les dones a tot Mèxic des que el secretariat executiu del Sistema Nacional de Seguretat Pública va iniciar el registre per gènere, el 2015. El secretariat va reconèixer 267 dones com a presumptes víctimes d’homicidi dolós, una xifra rècord, a més de 95 més com a presumptes víctimes de feminicidi, com classifiquen les fiscalies els assassinats per raons de gènere o violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona