Societat

L’escut feixista de Joan Carles I ja no presideix el Cinc d’Oros

L’Ajuntament fa retirar l’emblema situat al peu de l’obelisc

L’equip de govern no vol “privilegis” del monarca

Ningú va escridassar ahir el rei Felip VI en la final de la copa del Rei, però al matí les orelles van xiular a la casa dels Borbons quan uns operaris de l’Ajuntament de Barcelona van procedir a retirar la placa amb l’escut del rei emèrit Joan Carles I que des de 1981 presidia l’obelisc de la plaça del Cinc d’Oros. L’emblema és l’escut d’armes de Joan Carles on sota els quadrants que simbolitzen els regnes de Castella, Lleó, Aragó i Navarra hi ha el jou i les fletxes, simbologia feixista.

“Aquest és un acte de la Primavera Republicana”, va dir el regidor Jordi Rabassa, que a les dotze del migdia va assistir a la retirada de l’escut. “No té cap sentit mantenir un privilegi a la monarquia”, hi va afegir Rabassa, que va definir Barcelona com una “ciutat republicana”. El regidor també va explicar que s’actuava seguint el mandat de l’acord del ple de l’octubre que va retirar la medalla d’honor a l’emèrit.

L’escut de Joan Carles I presidia el monument de l’obelisc des que s’hi va fixar l’any 1981. Va ser una decisió de l’Ajuntament dirigit aleshores pel socialista Pasqual Margall, que va concedir aquest honor al monarca espanyol després que el cop d’estat del 23 de febrer no prosperés. No només es va posar la placa, sinó que va batejar la plaça amb el nom del monarca.

En l’acte d’ahir no hi va haver cap tipus d’incident. Només un espontani que passava per allí en el moment que els operaris retiraven la placa va cridar, en llengua espanyola: “Visca el rei, visca Espanya!” Des del grup municipal del PP, es va criticar l’acció, com ja es va fer en el seu dia quan es va retirar el bust del rei de la sala de plens consistorial.

“Cal mantenir la inscripció a Pi i Margall, malmesa”

“Barcelona a Pi i Margall”. Això deia la inscripció original que hi havia a la base del gran obelisc del Cinc d’Oros des que es va inaugurar, el 1936, i fins que van entrar els franquistes a Barcelona i el van malmetre i van convertir el monument en una exaltació a la victòria de l’exèrcit feixista. Des de la comissió de la Dignitat, que ja l’any 2015 va demanar que s’actués per restituir el sentit d’homenatge del monument al fet republicà, es demana ara que “es deixi al descobert la destrucció de la inscripció a Pi i Margall per tal que es vegi què van fer els franquistes”, segons va dir Josep Cruanyes en declaracions a aquest diari. Al lloc on hi havia la placa amb l’escut de Joan Carles I, d’uns 120 quilos de pes, ara n’hi haurà una altra de llisa sense cap motiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres