Societat

La fi de l’estat d’alarma suscita una altra topada

El govern veu una intenció electoral en l’anunci de Sánchez de derogar-lo

La festa de Sant Jordi ja agafa forma

Que la gestió de la pandèmia és només un de tants exemples d’afers que han generat friccions entre els governs català i estatal, en aquest moment de curs ja és més que una evidència. I ahir mateix se’n va visualitzar l’enèsim exemple en la roda de premsa posterior al Consell Executiu de la Generalitat, en què la consellera portaveu, Meritxell Budó, va expressar les seves reserves sobre la notícia avançada per Pedro Sánchez el 6 d’abril passat, i que ell mateix va ratificar també ahir, que no s’ampliarà l’estat d’alarma quan aquest decaigui per llei el proper 9 de maig. “És un anunci molt prematur”, va dir Budó, que va demanar que decisions com aquesta s’adoptin a partir de criteris sanitaris, i no dels “interessos electorals” del PSOE en les eleccions de Madrid. Si bé des de la Generalitat s’evita assegurar si estan a favor o no d’aixecar aquesta mesura excepcional, sí que s’admet que aquest és l’únic instrument legal que hi ha ara mateix a mà per donar cobertura a instruments com el toc de queda. I, fora d’això, el marge que té el govern català se circumscriu a poc més que poder retocar mecanismes com els confinaments comarcals, que s’estudia si podrien tenir com a referència altres marcs territorials com ara la vegueria.

Enmig de tot això, l’executiu català ja té més o menys dissenyada com serà la festivitat de Sant Jordi. Els municipis de menys de 5.000 habitants tindran força màniga ampla dins els límits reglats d’un context de Covid, i en els de més població els punts de vendes de llibres al carrer hauran de ser perimetrats i amb control d’accés. Igualment es volen evitar les cues per estampar la signatura de l’autor. Qui vulgui la rúbrica, ho haurà de demanar abans i passar a buscar l’obra per una llibreria.

LA FRASE

Estem en pandèmia i les decisions s’haurien de prendre al marge d’interessos electorals a Madrid
Meritxell Budó
Portaveu del govern

El PSC vol Aragonès al Parlament

El grup del PSC-Units ha reclamat al vicepresident en funcions de president substitut, Pere Aragonès, que comparegui al Parlament per donar compte de la seva gestió en general, i sobre la pandèmia en particular. “Fa 42 dies de l’última reunió de la Diputació Permanent”, va dir ahir la portaveu del grup, Alícia Romero, que va avançar que ja han presentat la sol·licitud de compareixença al registre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona