Societat

Un clam per la igualtat

Malgrat la situació sanitària, les reivindicacions del Dia de la Dona es van sentir amb força arreu de la demarcació

La manifestació de la tarda a Girona va aplegar cap a 2.500 participants i la del matí, 500

Les circumstàncies tan especials en què es commemorava el 8-M no van impedir que ahir hi haguessin actes arreu de la demarcació i, en el cas de les manifestacions de Girona, s’hi aplegués molta gent. Tot i que amb matisos, les mobilitzacions tenien en comú la denúncia del masclisme i la reivindicació de la igualtat de gènere.

“Ens volen confinades, ens trobaran organitzades” va ser el lema de la manifestació de la tarda, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista. Hi van participar al voltant de 2.500 persones, segons els càlculs de la Policia Municipal i dels Mossos. La marxa va sortir i arribar a la plaça de l’U d’octubre i durant el recorregut es va fer una parada davant de la delegació del govern per llegir un manifest. En aquest, s’exigia una resposta “col·lectiva” de canvis globals i s’advertia que no pararan fins acabar amb la divisió sexual a la feina, que les joves tinguin possibilitats de desenvolupar una feina digna, eradicar la violència contra les “identitats dissidents” o aconseguir el ple reconeixement de les treballadores de la llar i de cures, entre d’altres, segons va informar l’ACN. No es van produir incidents ressenyables, més enllà del fet que els Mossos van impedir que la marxa arribés als jutjats. D'altra banda, la Plataforma Feminista Gironina també va celebrar un acte reivindicatiu a la plaça de l’U d’octubre que va incloure una performance.

Al matí, al voltant de mig miler d’estudiants de secundària i universitaris s’havien manifestat per reivindicar els drets de les dones i en contra dels masclisme. Convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), en el decurs de la marxa , que va tenir la sortida i l’arribada a la plaça del Vi, es va fer referència al cas de la investigadora de la UdG que va denunciar discriminació laboral. Durant el recorregut es va fer una asseguda a la Gran Via de Jaume I i es van encendre pots de fum de color lila.

Intersindical, al Trueta

De la seva banda, la Intersindical I-CSC va organitzar una concentració al migdia davant de l’Hospital Josep Trueta de Girona. El sindicat -que va evitar valorar el seguiment de la vaga general feminista en termes quantitatius- havia escollit aquest espai perquè “és un dels grans centres de treball feminitzats del nostre territori”. En un vídeo penjat a les xarxes en motiu d’aquesta jornada, la secretària de feminisme de la Intersindical, Zaida Vidal, va afirmar: “Volem visibilitzar aquelles dones que cada dia lluiten contra estereotips i prejudicis de gènere que fan que se’ns qüestioni, discrimini i se’ns menyspreï des de la més absoluta normalitat i ens els nostres àmbits laborals. És indispensable fer dels centres de treball un front feminista per combatre el patriarcat”.

Pla d’igualtat

En el marc del 8-M, l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona va recordar ahir que s’està treballant en la diagnosi per a la redacció d’un pla per al foment de la igualtat real de dones i homes entre la ciutadania. “Aquest document té per objectiu definir quines polítiques públiques es poden fer per aconseguir la igualtat”, van explicar. El document, requerit en diverses ocasions pel PSC, tindrà un caràcter transversal ja que s’està treballant en les àrees d’educació i la formació; el treball i l’ocupació; la salut i la qualitat de vida; les violències masclistes; el benestar social; la mobilitat, l’urbanisme i la seguretat; la cultura, l’associacionisme, el lleure i l’esport, i les accions transversals en el si de l’Ajuntament.

Paral·lelament, el consistori està preparant un pla relatiu a la igualtat de gènere, però a nivell intern. La seva redacció s’encarregarà a traves d’un concurs públic. “Aquest govern -va manifestar la regidora de Drets Socials, Núria Pi- tenim clar que no ens podem aturar en la definició de noves polítiques a favor de la igualtat entre homes i dones. Per això confiem en presentar ben aviat aquests dos plans, l’intern i l’extern, que hauran de servir per renovar les iniciatives municipals en aquest sentit, i també per plantejar-nos horitzons més ambiciosos. És evident que cal actuar de manera transversal, perquè plantejarem accions en tots els àmbits, perquè així serem més efectius i arribarem al conjunt de la societat, que és el que volem”.

Des de les institucions

A molts municipis de la demarcació es va celebrar un acte institucional, amb els ajuntaments al capdavant. En el cas de Girona, la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament van organitzat un acte conjunt a l’edifici de la Generalitat, durant el qual la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, va llegir la declaració institucional.

La CUP acusa

La diputada provincial de la CUP, Laia Pèlach, no va participar en la campanya a les xarxes que va fer la Diputació perquè -van argumentar- no els van voler publicar un missatge del 8-M en què, entre d’altres afirmacions, es deia que hi ha dones que han patit micro i macro masclismes “també a la Diputació”.

Beca d’històriaDaniela Abreu Pacheco, amb el treball Les dones també jugaven. Història de l’esport femení a la ciutat de Girona entre 1875 i 1977, ha estat la guanyadora de la Beca 8 de març, d’estudis històrics de les dones a Girona. El veredicte el va donar a conèixer ahirl’ajuntament gironí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia