Societat

Salut es queda sense reserves de vacuna aquesta setmana

Retarda la segona dosi de 10.000 persones més enllà de 21 dies

Argimon descarta canviar l’estratègia i començar a vacunar els majors de 80 anys: “No tenim vacunes”

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que Catalunya es quedarà sense reserves de la vacuna contra la covid aquesta setmana i 10.000 persones no podran rebre la segona dosis en el termini de 21 dies. Tot i això, ho faran abans d’esgotar el màxim de 42. Catalunya ha rebut 217.000 vacunes, de les quals 200.000 estan administrades i 17.000 es posaran entre aquest dimecres i dijous al matí. Demà es farà la segona tramesa de la setmana, de 30.000 dosis, que s’administraran fins diumenge. “Ja hem consumit tot l’estoc estratègic, demà les neveres estaran buides”, ha dit , a l’espera que dilluns arribi una nova remesa. Així, ha descartat canviar l’estratègia i començar a vacunar majors de 80. “No tenim vacunes”, ha dit.

Argimon ha concretat que aquesta setmana s’haurà esgotat l’estoc estratègic de 20.000 dosis de que disposava Salut per completar les segones dosis. Tot i el retard en aquesta segona dosis per a 10.000 persones, el secretari ha dit que en principi no hi ha d’haver problema perquè es podran immunitzar quan arribin les següents, i dins del termini màxim.

D’altra banda, ha indicat que aquesta setmana tampoc han arribat les 8.500 dosis previstes de la vacuna de Moderna i que la previsió és que ho facin diumenge a Madrid, per tant, dilluns a Catalunya. Les 80.000 restants s’esperen “al llarg del febrer”. Argimon ha afegit que també AstraZeneca ha anunciat retards i per això ha reclamat una “posició ferma” tant a la Unió Europea com a l’Estat espanyol per “reclamar el compliment dels contractes”. A més, ha demanat que es conegui el contingut d’aquests contractes i quin és el diner públic que s’ha destinat al finançament dels vaccins.

A l’espera dels termes d’aprovació de la d’Oxford

Amb tot, ha lamentat la “incertesa” amb que s’ha de planificar la vacunació, incertesa a la que ha sumat com s’acabarà aprovant la vacuna d’Oxford-AstraZeneca. Ha dit que si finalment no s’autoritza per a majors de 65 anys s’haurà de tenir en compte a l’hora de planificar la vacunació i “ajustar i matissar” les estratègies. Tot i això, no ha volgut avançar quina seria aquesta estratègia i ha instat a esperar a divendres per conèixer si l’Agència Europea del Medicament l’aprova i en quins termes.

En canvi, no s’ha mostrat partidari de canviar l’estratègia davant la previsió d’increment de prevalença de la soca britànica com volen fer alguns territoris. Argimon ha explicat que a Catalunya hi ha 400.000 persones de més de 80 anys i això requeriria 800.000 dosis, quan la xifra de vaccins compromesa ara mateix és inferior. “Si no tenim vacuna difícilment podem tenir un pla”, ha manifestat. També ha mostrat els seus recels sobre la possibilitat d’arribar al 70% d’immunitat a l’estiu ja que ha assegurat que això requeriria 500.000 dosis a la setmana. Ha afegit però que si les dosis hi són s’administrarien perquè és la prioritat.

Del total de vacunes administrades, el 70% s’han posat al personal sanitari i de residències i el 30% als residents. Entre aquests, més d’un 80% de les persones que viuen en residències ja ha rebut la primera dosis de la vacuna i es manté la tendència a que després d’uns 12 dies de rebre-la baixa el nombre de casos perquè ja s’obté certa immunitat.

La sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat també que ja s’està vacunant als centres de dia integrats en les residències i està previst començar per la resta quan hi hagi més disponibilitat de vacunes.

Sobre el protocol, Cabezas ha explicat que s’ha enviat una instrucció explicant que només s’ha d’obrir un vial si tens garantida les sis dosis i si queden menys persones per vacunar se les cita en un lloc proper de vacunació per completar les sis persones. Això és diferent en el cas de les residències, on es poden vacunar altres persones prioritzant els col·lectius de risc ja que Argimon ha dit que l’objectiu és vacunar al màxim en el menor temps i no gastar més recursos.

Argimon agraeix als partits demanar no saltar-se el confinament

D’altra banda, el secretari de Salut Pública ha afirmat que l’estat d’alarma garanteix diversos drets fonamentals, entre els que està el de participació política. Tot i això, ha felicitat a la majoria de partits per recomanar fer mítings als que hi vagi només la gent del municipi i evitar així saltar-se el confinament municipal. “El que no es pot és limitar el dret de participació política, igual que el de manifestació o culte”, ha declarat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona