Societat

El govern no obeirà el TSJC i no pagarà les escoles que separin

El tribunal suspèn la resolució que nega el concert a 11 col·legis i el renova per sis cursos més

Educació hi recorrerà en contra

El Departament d’Educació del govern de la Generalitat no pensa cedir i té la intenció de mantenir la decisió de no renovar el concert a les onze escoles que segreguen per sexe, tal com va decidir en una resolució el 15 de maig i que va ser publicada al Diari Oficial dela Generalitat el 13 de juliol. Així ho va comunicar ahir després d’expressar que pensa recórrer contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’acceptar les mesures cautelars demanades pels centres afectats i no només suspèn la denegació dels concerts, sinó que acorda la seva renovació per sis cursos més, com el departament farà amb la resta de centres escolars. L’única condició que posava el tribunal és que presentessin una garantia d’1,8 milions mentre no es resolgués el recurs contenciós administratiu.

La resolució del TSJC afecta les escoles La Farga, La Vall, Tarragona, Lleida i Les Alzines, totes de la Institució Família d’Educació SA, i també als centres Pineda, Viaró, Xaloc, Bell-lloc, Canigó i Campjoliu. El govern va donar-los un any de pròrroga abans de fer-ho efectiu perquè “no compleixen el principi de coeducació per mitjà de l’escolarització mixta, que ha de ser objecte d’atenció preferent, segons la LEC”. Els centres van presentar recurs i el tribunal considera que, si perden el concert, “això suposarà que les famílies hagin d’assumir el cost de l’ensenyament” i que alguns pares decideixin canviar els seus fills de col·legi, sobretot en la situació de crisi econòmica actual, un fet que comportarà que les famílies i els alumnes s’hagin d’adaptar a la metodologia d’un nou centre i que, sense temps, podria repercutir en els seus resultats acadèmics. Els magistrats també argumenten que podria produir-se un perjudici per als centres, ja que la pèrdua d’alumnes pot suposar que baixi la ràtio d’alumnes per classe.

Un dels magistrats, Pedro Luis García, emet un vot particular contra la decisió, ja que troba a faltar proves que acreditin el risc i el perjudici econòmic que suposaria per a les escoles no disposar de fons públics, entre altres arguments.

En un comunicat, les escoles afectades recordaven que el 2018 una sentència del Tribunal Constitucional (TC) reconeixia que els centres d’educació “diferenciada” havien de “poder accedir al sistema de finançament púbic en condicions d’igualtat respecte a la resta de centres educatius” sense que aquesta característica “pogués esdevenir un obstacle per a l’esmentat accés”. Per aquest motiu esperen que el TC declari la inconstitucionalitat de l’article de la nova llei espanyola d’educació, que estableix que les escoles han de ser mixtes per rebre finançament públic.

LA XIFRA

1,8
milions
és l’import total de la garantia als onze centres que els demanava el TSJC.

Celaá avisa Casado que no poden desobeir

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, va advertir ahir el lider del PP, Pablo Casado, que els governs autonòmics “no tenen marc legislatiu” per no aplicar la nova llei educativa, ja que és una “llei orgànica” i “està aprovada al Parlament”. El popular havia dit que a les comunitats on governen aplicaran la seva legislació per evitar fer-la efectiva i que la recorreran en contra al Tribunal Constitucional perquè la consideren un atac a l’escola concertada. Celaá va sorprendre’s que “un representant de l’oposició cridi a una mena de desobediència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES