Societat

El negoci s’aguanta per un fil

Avui obren bars i restaurants, però no a les zones més turístiques, que no tenen clients

Molts establiments ja no hi han estat a temps i han hagut de tancar per la crisi

Avui comença el primer tram del pla d’obertura de les activitats dissenyat pel govern, i a primera hora del matí molts restaurants i bars aixecaran la persiana. També els comerços de més de 800 m². Però malgrat la previsible eufòria que es viurà, la realitat és que el degoteig de notícies sobre establiments que tanquen no s’atura, sobretot bars i restaurants i petits establiments comercials. En algunes localitats turístiques, com Platja d’Aro, l’hostaleria avui no obrirà, perquè “és impossible” sostenir-se amb la gent que viu al municipi, va explicar el president de l’Associació d’Empresaris Castell-Platja d’Aro i s’Agaró (ADEM), Manel Canadell. En aquest cas, com en moltes altres localitats turístiques, sobretot de la Costa Brava, la Costa Daurada i la Catalunya interior, el confinament perimetral municipal de cap de setmana els impedeix (fins al dia 7 de desembre, quan s’entraria en el segon tram) rebre els seus clients principals, que són, sobretot, de l’àrea metropolitana de Barcelona. Per culpa del confinament perimetral tampoc tindran clients les estacions d’esquí (adeu, doncs, al pont de la Puríssima) ni els hotels i restaurants de muntanya, que donen vida al 60% de la gent del Pirineu lleidatà i del Pirineu gironí.

La Cambra de Comerç de Barcelona manté que, fins al mes d’octubre, a tot Catalunya han tancat 19.000 establiments del sector de la restauració, i la realitat és que cada dia s’anuncien nous tancaments. La plataforma Som Oci Nocturn assegura que, si no es pot obrir abans del desembre, podrien arribar a desaparèixer entre el 65% i el 75% de les empreses dedicades a aquest sector.

La setmana passada van anunciar el tancament definitiu la sala de festes Tango de Barcelona i el restaurant centenari Ca n’Armengol de Santa Coloma de Gramenet. Tampoc obriran més l’històric Can Soteras del passeig de Sant Joan, especialitzat en caragols; El Gran Cafè, al carrer Avinyó; el Schilling Café Bar, al carrer Ferran; l’Alt Heidelberg, a la ronda Universitat, obert des del 1934, ni l’NBA Café, a la Rambla.

A Barcelona, hi ha actualment prop de 80.500 locals comercials, i 14.000 dels quals estan buits, segons la consultora immobiliària Forcadell, que calcula que a principis del 2021 un de cada tres establiments estarà tancat. Una enquesta feta per Barcelona Oberta revela que el 50% dels establiments dels eixos comercials de Barcelona preveuen tancar el negoci abans de finals d’any. Segons l’informe, el 95% dels comerços van tancar l’estiu amb vendes negatives i el 64% han notat un descens de més de la meitat de la facturació en relació amb l’any passat. Entre els establiments que han tancat, també n’hi ha de situats al que fins ara era un dels carrers comercials més importants i cars de l’Estat, el passeig de Gràcia: Oysho, d’Inditex, i Desigual.

En aquesta situació, el Black Friday i la campanya de Nadal seran el flotador al qual els comerços i la restauració (sobretot pimes i negocis propietat d’autònoms) intentaran agafar-se. Pimec Comerç i Foment Comerç han advertit que les pròximes sis setmanes seran crítiques i determinaran la supervivència o no de moltes empreses. El president de Foment Comerç, Roger Gaspa, manté que “el comerç ha invertit més de 600 milions en mesures per assegurar entorns de compra segurs, i no és cap focus de contagi ni de risc”. Els que ho tenen pitjor són els centres comercials, perquè no tenen permís per obrir almenys fins d’aquí a quinze dies, en funció de la situació.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va avalar ahir el pla de desescalada. “Tenim unes condicions de seguretat adequades, no pas folgades, per fer el pas de cara a demà”, va dir, i va advertir la ciutadania que necessàriament haurà de ser un Nadal diferent “si no volem que els Reis ens portin un nou brot epidèmic”.

Sanitat habilitarà 13.000 punts de vacunació

Mireia Rourera

L’estratègia de vacunació contra la Covid-19 que impulsa el Ministeri de Sanitat preveu habilitar 13.000 punts de vacunació. Així ho va explicar ahir el president espanyol, Pedro Sánchez, que va assegurar que amb l’estratègia estatal es pretén donar “accessibilitat total” a tota la població, “visqui on visqui”. El president va afirmar que el sistema de salut està preparat per vacunar la població, ja que aquest any s’han vacunat, en vuit setmanes, 14 milions de persones contra la grip. També va afirmar que s’està treballant en la logística per garantir la temperatura necessària per conservar la vacuna de Pfizer i BioNTech, -70 graus.

Sánchez va destacar que l’Estat espanyol és l’únic, juntament amb Alemanya, que disposa d’un pla complet de vacunació. També va assenyalar que li correspon un 10% dels 1.200 milions de dosis ampliables que la Unió Europea posarà a disposició dels estats a través dels cinc contractes que ja ha firmat per comprar les vacunes.

Així mateix, Sánchez va desvelar el compromís del seu govern de reforçar els serveis sanitaris amb 10.000 noves places.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC