Societat

Confinats al municipi, però no a casa

Els ciutadans respecten el confinament i eviten els desplaçaments, però aprofiten el bon temps per esbargir-se en parcs i platges dins del terme municipal

Trànsit sota mínims a la xarxa viària, amb controls de mobilitat sense incidències

El nombre de sortides de Barcelona puja un 0,85% abans del tancament i els Mossos aixequen 400 actes la nit abans

Cap de setmana tranquil a tots els municipis de Catalunya després que divendres s’activés el confinament perimetral del municipi. La majoria dels ciutadans van optar per quedar-se a la seva població de residència i sols una minoria van decidir agafar el cotxe i sortir. Això sí, ho van fer abans de decretar-se el tancament: concretament, la nit de dijous a divendres es va registrar un increment del nombre de vehicles a la carretera d’un 0,85% respecte a l’any passat per aquestes mateixes dates.

Dissabte, però, l’activitat bullia a l’interior dels municipis. Mercats, supermercats, parcs i platges esdevenien l’única alternativa d’oci per al ciutadà de les grans ciutats que no s’havia pogut escapar a la segona residència i que no tenia permès celebrar la castanyada fora de casa malgrat haver fet alguna reserva en cases de turisme rural. En els municipis petits i turístics del litoral, en canvi, l’afluència de gent era més aviat escassa.

A Barcelona, algunes de les zones més multitudinàries van ser, una vegada més, el passeig Marítim, les platges, el parc de la Ciutadella i la carretera de les Aigües. Confinament, sí, però això no vol dir quedar-se tancats a casa, i molts ciutadans van optar per sortir a prendre l’aire, fer esport, comprar o passejar abans que el confinament sigui més sever, com molts auguren. És el cas de la Raquel, veïna de la Barceloneta, que ahir arrossegava en Marc, de 10 anys, fins a la sorra de la platja per poder “airejar-se”, replicava al seu fill davant la negativa del petit a caminar gaire. “No podem fer res més que anar a comprar i aprofitar les hores de sol”, assegurava la Maria, que s’havia acostat fins a un forn del barri per comprar un moniato ja cuinat. A la Maria, el confinament no li ha canviat gaire els hàbits, però sí que veu la gent més trista i desanimada. “Els primers dies tenien un toc d’aventura; ara ja es fa pesat, i la incertesa pel que fa al temps que durarà preocupa”, afirma. Cap a les dotze del migdia, ja hi ha cua en una botiga de menjar per emportar-se a la plaça del Mar, però res comparat amb l’afluència de gent que solia ocupar la terrassa els migdies del cap de setmana. Ara la majoria hi van a buscar un cafè o una beguda per emportar-s’ho a la sorra o a un banc pròxim.

Han tornat a tancar les piscines i els gimnasos, i el passeig Marítim i la platja tornen a ser un bon espai per activar el cos. Al formigueig constant de gent amunt i avall del passeig, s’hi afegeixen els que van en bicicleta o patinet, els que corren, els que ballen i fins i tot els que practiquen boxa en parella i altres grups que dibuixen o prenen apunts. Només en el cas dels que practiquen algun esport es veu gent agrupada, i de vegades són més de sis, però mantenen la distància de seguretat. La Sònia, veïna del passeig de Joan de Borbó, que ha tret a passejar el gos, creu que el confinament a casa no es farà esperar gaire. “Hi ha massa gent encara al carrer sense mascareta i que s’ajunta per xerrar”, diu.

El sol i les altes temperatures per l’època ahir convidaven a sortir de casa. Tot i la quantitat de gent que es veia pel carrer –no pas per les carreteres d’accés a Barcelona–, l’ocupació no era massa alta. En el cas de Barcelona, fonts del consistori asseguraven que no havien detectat cap incidència i que l’aforament als parcs no s’havia desbordat. El front marítim, per exemple, va registrar una ocupació d’un 30% ahir al matí.

Pel que fa a la xarxa viària, els controls de mobilitat es van efectuar sense incidències al voltant de l’àrea metropolitana de Barcelona. Dos dels dispositius policials per comprovar el compliment del confinament municipal de cap de setmana es van dur a terme al matí al peatge de la C-32 a Sitges (Garraf), per part dels Mossos d’Esquadra, i a la sortida 24 de la ronda Litoral al Fòrum, a càrrec de la Guàrdia Urbana de Barcelona. La pràctica totalitat dels conductors circulen amb el certificat d’autoresponsabilitat o el de l’empresa per justificar el motiu del trajecte. Durant la nit de divendres, els Mossos van detallar que havien aixecat un total de 417 actes, més del doble de les habituals, que són 170. La gran majoria, per incompliment de la restricció de mobilitat. La comissària de la regió metropolitana nord dels Mossos d’Esquadra, Alícia Moriana, afirmava que “la ciutadania, de manera general, està complint i fa el que toca”, i és per això que agraïa l’“esperit cívic i responsable” de la gent. Tal com va detallar la comissària, en “la majoria” dels casos s’han aixecat actes “per incompliment de les restriccions de mobilitat i, de manera més anecdòtica, pel fet de no dur mascareta, per haver infringit el confinament, per consum de begudes al carrer, per haver fumat sense distància o per haver incomplert els horaris dels establiments”. Moriana va explicar que els Mossos exerceixen “el vessant coercitiu” amb les actes i les multes, però va destacar que actuen “amb esperit pedagògic”. La comissària considera que les mesures impulsades pel govern han fet també que “s’hagi reduït” molt el consum de begudes al carrer, així com el nombre de festes i trobades per fer botellón. Així mateix, confiava que els controls que mantenen coordinats amb les policies locals funcionin adequadament a la majoria de municipis i ajudin a garantir el compliment dels confinaments perimetrals, que s’allargaran fins a aquesta nit i que es repetiran el cap de setmana vinent.

30%
d’ocupació
va registrar el front marítim de Barcelona, segons dades de l’Ajuntament. Els espais amb més afluència de gent van ser les platges, el parc de la Ciutadella i la carretera de les Aigües, plena de gom a gom. La Guàrdia Urbana va establir un control de mobilitat al litoral, però la majoria de ciutadans portaven un certificat que acreditava la mobilitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada de matinada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell