Societat

Medi Ambient

Ampolles que guanyen vida

Reutilitzar les botelles de vi pot representar la reducció d’un 28% de la petjada de carboni del sector vitivinícola català

El projecte reWINE ha avaluat durant 20 mesos alternatives de recollida i neteja d’aquests envasos

Les ampolles de vi es poden reutilitzar fins a vuit vegades. Aquesta és una de les conclusions del projecte reWINE, que durant vint mesos ha avaluat alternatives de recollida i neteja d’aquests envasos de vidre per tornar-los a fer servir. L’avantatge més clar és l’ambiental. Segons el càlcul fet pels impulsors del projecte, si tot el sector vitivinícola català reutilitzés les ampolles es podria aconseguir un estalvi de més de 100 milions de kg de CO2 equivalents anuals i 21.756 tones de residus, que representa una reducció del 28% de la petjada de carboni del sector.

La prova pilot ha consistit en la posada a la venda de 150.000 ampolles amb l’etiqueta reWINE de set cellers catalans: la Cooperativa Falset Marçà, Cellers Torres, Albet i Noya, La Vinyeta, Talcomraja, Vins Pravi i Joan Ametller. D’aquestes, se n’han recuperat 82.239, amb la col·laboració de més de 30 comerços, més de 50 restaurants, dues empreses logístiques, tres deixalleries del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i les plantes de rentat d’ampolles Infinity i de Vins Pravi. D’una banda, s’han recollit ampolles a través dels restaurants participants i, de l’altra, a través de comerços amb sistemes d’incentiu, com ara abonaments als consumidors que retornaven l’ampolla i sortejos d’experiències vitivinícoles. Tot i això, el reWINE només ha aconseguit recuperar un 21% dels envasos reutilitzables comprats en botigues i supermercats, mentre que en el sector de la restauració el nivell de retorn s’ha situat en el 96%.

El cost de reutilitzar les ampolles és lleugerament superior al de comprar-ne de noves, uns 5 cèntims d’euro per unitat, perquè per a la prova pilot es va fer servir una planta de rentat situada fora de Catalunya. “Hi ha un marge de millora fàcil”, va assegurar Gabriela Benveniste, cap de projectes d’Inèdit, durant la presentació de les conclusions del programa que han impulsat el Parc de Recerca UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, la fundació Rezero i Inèdit, i que ha tingut el suport del programa LIFE de la Unió Europea. És per això que l’equip de reWINE va voler encoratjar les Denominacions d’Origen catalanes a instal·lar plantes de rentat compartides a prop dels cellers per tal d’optimitzar el cost econòmic i ambiental del transport dels envasos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres