Societat

Societat

Primer aniversari de l’aiguat mortal a la Conca de Barberà i les Garrigues

Reconstrucció sense ajuts

Municipis com Montblanc, l’Espluga de Francolí, Albi o Arbeca encara no han rebut les ajudes promeses pel govern espanyol

Diversos equipaments municipals continuen sense poder ser reparats per manca de finançament

La nit del 22 d’octubre de l’any passat una forta llevantada va sacsejar tot el país, però, tot i provocar una víctima mortal al Maresme, les comarques de la Conca de Barberà, el Baix Camp i les Garrigues van ser les més afectades en rebre l’aportació de l’aiguat que va caure a les muntanyes de Prades, on, en poques hores, van caure més de 200 litres per metre quadrat de mitjana i gairebé 300 en algunes poblacions. El riu Francolí va passar d’un cabal d’1 metre cúbic per segon a 1.228, deu vegades el de l’Ebre. Avui, un any després, poblacions com Montblanc, l’Espluga de Francolí, l’Albi o Arbeca encara no han rebut ni un euro de les ajudes promeses per l’Estat ni tampoc cap ajut de la Generalitat. L’Estat, segons ha explicat a l’ACN el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, sí que ha invertit 30 milions per reparar la línia de tren entre Lleida i l’Espluga de Francolí.

Tot i que les pèrdues, en tot tipus d’infraestructures i equipaments, van ser milionàries, el decret d’ajudes per al temporal no es va aprovar fins fa dos mesos i encara no s’han signat els convenis que el desenvolupen, per la qual cosa els ajuntaments no saben encara a quins ajuts podran aspirar. L’alcalde d’Arbeca, Sergi Pelegrí, ha explicat també a l’ACN que a hores d’ara esperaven tenir enllestides les reparacions dels equipaments municipals malmesos però que no ho han pogut fer. L’Arbeca només ha rebut un ajut de 100.000 euros de la Diputació de Lleida per arreglar els camins i 150.000 més per refer les piscines, una obra que, només en la primera fase, ja n’ha costat 330.000. De fet, el municipi de les Garrigues havia demanat 1,5 milions en ajudes ja que també va perdre la pista d’atletisme, el camp de futbol i els desperfectes a l’avinguda de les Garrigues van ser gegantins. En el cas de l’Albi, han gastat 250.000 euros municipals per arreglar els camins, absolutament necessaris perquè els pagesos arribessin als seus camps en les èpoques de collita. La Diputació de Lleida els ha donat 40.000 euros.

Actes de record

A Montblanc i l’Espluga, on avui hi haurà actes de record i on van desaparèixer sis persones –els cossos de dues d’aquestes persones encara no s’han localitzat–, també esperen els ajuts per afrontar les reparacions. L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha explicat que les cicatrius de la riuada són encara ben presents perquè, per exemple, el pont Vell no es podrà reparar fins passat el 2021. En el cas de l’Espluga, s’estudia la possibilitat de crear un camí blau entre aquesta població i Montblanc resseguint el Francolí per donar més amplada a la llera del riu.

Arran de l’aiguat, un fet reiteratiu en aquesta zona, experts de l’ACA però també de la Universitats de Barcelona estan analitzant què va fallar i per què l’Espluga acumula una quinzena d’inundacions greus des del 1994.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra