Societat

Madrenas s’obre a fer una moratòria de pisos turístics limitada només al Barri Vell

L’alcaldessa subratlla que “tècnicament” no és possible fer-ho a la resta de Girona, però que al Barri Vell sí que es podria implantar algun límit o moratòria

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que havia rebutjat en anteriors ocasions la necessitat d’aplicar una moratòria de pisos turístics a la ciutat, s’obre ara a aquesta possibilitat, en què diu que ja s’està treballant, però la mesura seria només limitada al Barri Vell “per motius tècnics, no pas per voluntat política”, subratlla.

El ple de Girona va aprovar el maig passat una moció presentada per l’associació de veïns del Barri Vell, amb el suport de 20 entitats veïnals més i de la plataforma Més Barri Menys Pisos Turístics, que reclamava “una moratòria immediata de llicències per a nous habitatges d’ús turístic a tota la ciutat”. Tot i que el govern va votar-hi en contra –es va aprovar pel vot a favor de Guanyem, el PSC i ERC– i va posar en dubte que una moratòria aportés “cap valor” quan hi ha estudis en marxa, Madrenas explica que arran de l’aprovació del text s’ha començat a estudiar i s’ha vist que tècnicament a la resta de la ciutat no podria ser. “Una suspensió de llicències d’una activitat determinada va contra la directiva europea de serveis, que prohibeix limitar les activitats econòmiques. S’ha de justificar molt bé, perquè, si no, això ens ho impugnen i l’endemà està tombat per un jutjat. Excepte al Barri Vell, a la resta de barris els habitatges turístics són absolutament residuals i tècnicament no hi ha fórmula possible per poder fer-hi una moratòria”, explica Madrenas. En canvi, assenyala que el Barri Vell, “amb gairebé un 17% dels habitatges destinats a habitatge turístic, seria un cas a part”, tot i que també remarca que s’és molt lluny del 50% d’Amsterdam, que sovint es posa d’exemple. En tot cas, indica que cal estudiar-ho “més profundament” però que al Barri Vell hi veu possibilitats d’algun límit o moratòria: “Aquí sí, perquè almenys es donen unes condicions que permeten estudiar-ho i buscar argumentacions que puguin justificar contravenir la directiva, que és amb el que treballarem.”

Madrenas, però, també deixa clar que la situació d’ara, després de la pandèmia, no és la mateixa que abans i que cal analitzar “si el que podia ser vàlid per a alguns fa cinc mesos continua sent vàlid”. En aquest sentit, comenta que, amb el debilitament que està experimentant el turisme, el sector “s’està autoregulant” i hi ha “habitatges turístics que, tot i tenir la llicència d’habitatge turístic, estan passant a lloguer d’habitatge habitual”, cosa que considera positiva. Un descens que no es veuria del tot en les xifres oficials, perquè molts no donen de baixa la llicència. A més, opina que ha canviat la percepció social: “Ara crec que la ciutadania percep clarament la importància del sector turístic en el manteniment del nostre estat del benestar a la ciutat; el comerç i l’hostaleria suposen un 30% del PIB de Girona i suposen moltíssims llocs de treball.”

LA XIFRA

903
llicències
d’habitatges d’ús turístic hi havia a finals de juliol donades d’alta a l’Ajuntament de Girona.

39 llicències noves aquest any

L’Ajuntament de Girona tenia a finals de juliol donades d’alta 903 llicències d’habitatges d’ús turístic a la ciutat, 39 de les quals s’han concedit en els primers set mesos d’aquest 2020, marcats per la pandèmia del coronavirus i la poca activitat turística. Els anys amb més noves altes van ser el 2017 (233) i el 2018 (178). L’any passat, amb un parc d’HUT ja bastant alt, se’n van donar 129.

Al registre de la Generalitat, l’última dada –del 15 de juliol– és de 840 HUT a la ciutat de Girona, una xifra lleugerament inferior als 849 que hi havia a finals del novembre passat. Aproximadament la meitat són al Barri Vell.

També cal destacar que a la plataforma d’anàlisi de dades AirDNA –que conté els HUT donats d’alta als portals Airbnb i vrbo– es veu des del mes de març un descens en el nombre d’establiments oferts a Girona: 544 al març, 534 a l’abril, 529 al maig i 512 al juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT