Societat

Diversos experts demanen que s’investigui la gestió de la Covid-19 a l’Estat espanyol

Argumenten que és dels més afectats i que cal identificar les errades

Ja és el tercer país de l’Europa occidental més afectat

Els casos es tornen a disparar

“Espanya ha estat durament colpejada per la Covid-19, amb més de 300.000 casos i 28.498 morts confirmades.” Així comença la carta publicada per un grup de vint experts en salut pública i epidemiòlegs a la revista científica britànica The Lancet, en la qual es pregunten com és possible que es trobi en aquesta situació si precisament, diuen, l’Estat espanyol “té un dels sistemes de salut amb millor acompliment del món”. Per aquest motiu aquest grup d’experts reclamen una “avaluació independent i imparcial, per un panell d’experts internacionals i nacionals” sobre la gestió del coronavirus a l’Estat espanyol. Els científics, entre els quals figuren Margarita del Val; Manuel Franco, investigador de la Universitat Johns Hopkins (EUA); Daniel Prieto-Alhambra, farmacoepidemiòleg de la Universitat d’Oxford (Regne Unit); Rafael Bengoa, assessor per a la reforma sanitària d’Obama, i Carles Muntaner, professor a la Universitat de Toronto (Canadà), consideren que la investigació ha de centrar-se “en les activitats del govern central i dels govern de les 17 les comunitats autònomes”, i ha d’incloure “tres àrees: governança i presa de decisions, assessorament científic i tècnic, i capacitat operativa”. A més, diuen que “han de tenir-se en compte les circumstàncies socials i econòmiques que han contribuït a fer que Espanya sigui més vulnerable, incloent-hi les creixents desigualtats”. Segons els científics, cal identificar totes les errades per poder preparar el país davant de noves onades.

De fet, el govern espanyol es resisteix a parlar d’una segona onada, desmentint així el govern basc. Però l’acceleració dels contagis entre el juliol i l’agost aboca l’Estat a una segona onada epidèmica, almenys en algunes zones. Preocupen especialment Aragó, el País Basc, Castella i Lleó, i Madrid. De fet l’Estat espanyol, amb 309.855 infectats, ha superat al Regne Unit i ja és el tercer país d’Europa occidental amb més casos de coronavirus, segons la universitat nord-americana Johns Hopkins.

El virus avança a Àfrica, on se supera el milió de contagis

El continent africà va superar ahir el milió de positius, més de la meitat, a Sud-àfrica, però la falta de tests de molts països fa témer que aquesta xifra sigui només “el pic de l’iceberg” de la pandèmia al continent. Segons les últimes xifres, dijous al vespre es va arribar als 1.007.366 casos.

Suïssa compra 4,5 milions de dosis de vacuna a Moderna

El govern suís va anunciar ahir l’adquisició de 4,5 milions de dosis de la futura vacuna contra la Covid-19, .que es troba en l’última fase de proves, a la farmacèutica nord-americana Moderna. La compra converteix Suïssa en un dels primers països a adquirir vacunes contra el virus.

Orbán diu que els migrants són una amenaça biològica

El primer ministre hongarès, l’ultranacionalista, Viktor Orbán, va tornar a carregar ahir contra els migrants sense papers en considerar que són “bombes biològiques” i que poden augmentar els contagis, per la qual cosa va fer una crida a aturar la seva entrada a Hongria.

Tanquen dues escoles alemanyes després de cinc dies

Dues escoles de l’estat de Mecklenburg-Pomerània Occidental, el primer a reprendre les classes després de la pausa de l’estiu, han hagut de tancar cinc dies després d’obrir per dos casos de Covid-19. La societat de virologia havia advertit en una carta del risc de tornar a les aules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona