Societat

Llargues cues a Sabadell el primer dia de cribratge

Ahir també van començar a fer proves massives al municipi lleidatà de Torregrossa i avui ho faran a Terrassa

El TSJC manté la negativa a obrir els bars i restaurants a la comarca del Segrià

El primer dia de cribratge massiu a Sabadell per intentar detectar persones asimptomàtiques i poder frenar l’escalada del virus en aquesta població del Vallès va ser un èxit absolut des del punt de vista de la participació. Va haver-hi llargues cues de gent tant a la carpa instal·lada a la plaça de les Termes com a la plaça Picasso. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir en la compareixença de la tarda que s’havien fet més de 300 proves al matí (la previsió és fer-ne 3.000 en tres dies), però va subratllar que s’ha d’afinar una mica més la població diana, perquè el que interessa al Departament de Salut és fer les proves a persones joves, de 15 a 40 anys.

Ahir també va començar un cribratge massiu a Torregrossa, petita població de Lleida de 2.000 habitants, on s’han detectat entre 15 i 16 casos i també es vol intervenir en el mateix segment de la població. Avui les proves començaran a fer-se a Terrassa amb carpes instal·lades a la plaça de la Cultura i la plaça de la Immaculada per intentar frenar l’increment de casos detectat al CAP Rambla i Cap Nord. Argimon va avançar que la setmana vinent continuaran els cribratges massius, la nova estratègia de “recerca activa” que ha endegat Salut per intentar evitar mesures més restrictives, en dos municipis més dels quals no va avançar el nom. “No serà Cervera”, una població on ha augmentat molt el risc de rebrot els últims dies, va deixar anar el secretari de Salut Pública. Tampoc Salou, on també hi ha un brot que consideren “controlat”.

Amposta i Roquetes

A banda del Vallès, Salut no va mostrar una especial preocupació per cap altra zona de Catalunya i Argimon va insistir que la tendència és bona a tots els territoris i que el risc de rebrot general està baixant. Els brots registrats a escorxadors d’Amposta i Roquetes, on encara s’estan fent cribratges massius, els consideren sota control en bona part, i així ho va voler destacar Argimon, “per la tasca feta per les mateixes empreses que han desplegat uns plans de contingència que han funcionat”.

A Lleida la corba continua a la baixa, però tot i així des de Salut no hi ha voluntat de relaxar les mesures imposades als bars, que només poden obrir les terrasses. Els hotelers havien recorregut contra aquesta resolució del Procicat al TSJC i ahir aquest s’hi va pronunciar en contra, per la qual cosa hauran de continuar sense poder obrir a l’interior.

Pel que fa a la resolució del TSJC segons la qual es permet als bars i restaurants de les zones amb restriccions tancar més tard de les 12 de la nit, Salut encara no ha presentat el recurs que va anunciar la setmana passada. Argimon va assegurar ahir que el recurs ja està fet i que si no s’ha presentat encara és “per un tema processal”. “Es presentarà el dia 12”, va afirmar.

L’oci nocturn, en espera

Pel que fa als establiments d’oci nocturn que continuen demanant poder obrir en contra del que diu el Procicat i de la resolució del TSJC, Argimon va assegurar ahir que té intenció de demanar que es prorrogui la mesura, que acaba aquest diumenge, 15 dies més. Argimon va ser contundent en afirmar que cal allargar la restricció, tot i admetre que la tendència de contagi va a la baixa.

LES XIFRES

706
nous casos
de Covid-19 confirmats per PCR, segons la notificació d’ahir. El nombre d’infectats s’eleva a 82.977.
3.000
proves PCR
es faran tant a Terrassa com a Sabadell durant el cribratge massiu d’aquests dies.

El 18% de l’activitat de la primària és per la Covid

El 18% de l’activitat que estan fent actualment els CAP està dedicada a tractar casos sospitosos de la Covid-19. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va reiterar un cop més que la situació a l’atenció primària és de “tensió” i va insistir que els professionals estan fent “un esforç extraordinari” i que de cara a la tardor hi haurà reforços.

En els últims set dies, a diferència del que havia passat les setmanes anteriors, s’ha detectat una tendència a la baixa tant pel que fa als casos atesos com a les proves PCR positives. Aquesta tendència és general a tot el territori, va dir Comella, excepte a la regió Metropolitana Nord, que és on es troba el Vallès.

Pel que fa als hospitals, s’està veient que, dels casos que arriben a urgències, només un 20% són casos de risc alt. Comella va voler fer ahir una crida a la població perquè no deixi d’anar a urgències. “No s’ha de tenir por. Els hospitals estan perfectament preparats per rebre les urgències. Cal anar-hi perquè no sigui més greu en el futur.”

Comella va informar que els hospitals tendeixen a la recuperació de l’activitat. Les intervencions per càncer, que de mitjana haurien d’esperar entre 45 i 60 dies, s’estan fent al cap de 32 de mitjana i les de cor, amb una garantia de 90 dies, al cap de 53.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat