Societat

Dubtes a les restriccions

Els alcaldes de Barcelona i la seva àrea metropolitana forcen un Procicat per consensuar mesures però acaben sense acord

Diuen que no es garanteix un sistema adequat de detecció i seguiment de casos

La primera reunió del Procicat metropolità es tanca sense acord
Podrien decretar el confinament al domicili si les dades no milloren

La primera reunió del Procicat metropolità, que aplega Barcelona i els dotze municipis de la seva àrea metropolitana afectats per les restriccions de mobilitat, va acabar amb els mateixos dubtes i interrogants amb què va començar, segons van lamentar en un comunicat els alcaldes que van participar en la trobada de la tarda. Els alcaldes demanaven mesures “clares i aplicables, fàcils d’entendre i consensuades”. El resultat, però, no va ser l’esperat.

En acabar la trobada, ahir al vespre, els batlles van denunciar que “no s’ha rebut per part del govern una explicació clara i coherent sobre com aplicar als municipis les diferents mesures aprovades i publicades avui [per ahir]. El Procicat metropolità no ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió”, tal com demanaven els alcaldes.

La constitució d’un Procicat metropolità, pla de Protecció Civil per a emergències relacionades amb la Covid-19, va ser una de les exigències que, al matí, els alcaldes van traslladar al president de la Generalitat, Quim Torra, que va acordar convocar-lo per a la tarda. El delegat del govern de la Generalitat a Catalunya, Juli Fernández, és l’encarregat de coordinar aquestes trobades de seguiment.

Els batlles de la conurbació de Barcelona denunciaven “incoherències” en algunes de les propostes del govern de la Generalitat i demanaven la coordinació municipal en aspectes que els afecten, principalment amb relació a activitats esportives, comercials i culturals i d’accés a les platges. En la reunió del Procicat no es va aclarir cap d’aquests aspectes però els municipis van fer arribar un llistat de punts en què es demana “una major clarificació” i el govern es va comprometre “a fer un retorn d’aquestes punts” per a avui mateix, segons els alcaldes.

La crítica dels responsables municipals, però, també s’estén als instruments que han de servir per frenar l’expansió de la malaltia i anit lamentaven que “continua sense estar garantit un sistema de detecció i seguiment de casos adequat”.

Des d’ahir a les nou del matí, es recomana als habitants de les ciutats de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona romandre als seus domicilis i limitar la mobilitat a motius laborals, sanitaris, d’assistència o cura de persones que ho requereixin o causes de força major.

Mentre el govern no concreti de quina manera s’apliquen les mesures de contenció, “els municipis aplicaran la normativa tal com està redactada per l’autoritat competent, que és el govern de la Generalitat”, van assegurar en un comunicat conjunt.

Amb relació a les platges, per exemple, els municipis del litoral reclamen que les mesures siguin les mateixes (o tancar o limitar l’afluència) per evitar problemes de massificació en alguns punts. Justament, ahir a la tarda la Guàrdia Urbana de Barcelona va tancar l’accés a les platges de la Mar Bella, Bogatell, Barceloneta, Sant Sebastià i Nova Icària en superar-se l’aforament de banyistes, segons Efe.

“Oferim tota la nostra col·laboració però demanem que les mesures que s’aprovin es consensuïn amb els ajuntaments i els sectors més afectats”, demanava al matí l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El president de la Generalitat, Quim Torra, subratllava que “és absolutament imprescindible anar alineats amb els ajuntaments” en lluita contra la Covid-19 arreu de Catalunya.

Conèixer les dades locals

Una altra demanda dels alcaldes és conèixer les dades que afecten cadascun dels municipis amb mobilitat limitada.

Segons les dades facilitades ahir per Salut, dels 867 nous casos positius per Covid-19 confirmats per PCR o epidemiològicament a Catalunya, 198 corresponien a la regió sanitària de Barcelona ciutat, 329 més a la regió metropolitana sud (dels quals, 175 a l’Hospitalet) i 175 a la de Lleida (133 al Segrià). Pel que fa a les morts, les funeràries en van reportar tres de noves, i de pacients ingressats en estat greu n’hi havia 57, sis més que el dia abans. També es van registrar 44 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb Covid-19 en les últimes 24 hores i a les residències de gent gran, s’havia confirmat com a positives per coronavirus 22 persones més.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar a Catalunya Ràdio que a Barcelona i la seva àrea metropolitana existeix ja transmissió comunitària, si bé la situació no es pot qualificar de nova onada de Covid-19. Per la seva banda, la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, va insistir en la necessitat de reduir la mobilitat al màxim, malgrat que no sigui obligatori, tot assegurant que si no hi ha responsabilitat, hi haurà “un nou confinament”. “Si no hi ha una millora en 15 dies, la nostra prioritat és la protecció absoluta de la salut i la integritat de les persones, per tant, podríem anar a un nou confinament”, va dir en una entrevista a la mateixa emissora.

Evitar la interacció

Ferrer va explicar que és essencial evitar la interacció social fora del nucli de convivència, ja que ara mateix la principal via de contagi s’està fent en l’àmbit familiar.

També el director de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, l’epidemiòleg Jacobo Mendioroz, no descartava ahir en una entrevista a RAC1 que abans de quinze dies s’hagi de decretar el confinament domiciliari en tota l’àrea de Barcelona si no milloren les dades epidemiològiques dels contagis de coronavirus.

Castex insinua un possible tancament de la frontera

El primer ministre francès, Jean Castex, va dir ahir que un eventual tancament de la frontera amb l’Estat espanyol per la situació epidèmica a Catalunya és un assumpte que cal discutir amb les autoritats espanyoles.

Castex, que al matí va passejar pel mercat de Prada de Conflent, a la Catalunya del Nord, d’on és alcalde, va assegurar a preguntes de la premsa: “Vigilem això de molt a prop, i més aquí en particular. Perquè és un assumpte important que hem de discutir també amb les autoritats espanyoles”, va respondre.

El nou primer ministre francès té previst rebre demà a la tarda a la seva residència oficial de Matignon la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que realitza aquest dia una visita a París.

Divendres, Castex ja es va referir a la situació epidèmica a Catalunya i va insistir, en una entrevista a la televisió en què les circumstàncies a França no són tan preocupants com les que hi ha a l’àrea metropolitana de Barcelona. “Les xifres de Barcelona són molt pitjors que les que observem” a França, va indicar Castex, després d’admetre que el seu govern preveu la possibilitat d’establir mesures de confinament localitzat com les aplicades per la Generalitat si hi hagués un important ressorgiment del coronavirus. Per ara “no estem en una situació greu, però cal seguir vigilant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona