Societat

Girona recorda els morts de Covid

Un acte col·lectiu de memòria va homenatjar ahir a les ribes del Ter les 147 víctimes de la pandèmia a la ciutat i va donar suport als familiars

Un desmai i una placa els recordaran per sempre a la llera del riu

L’acte va servir d’agraïment també als membres dels serveis essencials

“De la ciutat de Girona en memòria de totes les persones que la pandèmia de la Covid-19 ens ha pres abans d’hora. Sempre mantindrem viu el seu record.” Aquest és el text de la plaça commemorativa que es va descobrir, al peu d’un desmai recent plantat a la llera del Ter a Fontajau, al final de l’acte d’homenatge a les víctimes del coronavirus que es va fer ahir al vespre organitzat per l’Ajuntament de Girona. Un acte solemne, amb la presència d’autoritats de totes les institucions, que també va servir per agrair la tasca realitzada a tots els serveis essencials, sobretot els sanitaris però no només, en els mesos més durs d’una crisi que encara no ha acabat. Per això, a l’acte hi eren presents representants de tots els col·lectius.

Es va tractar d’un acte senzill, presidit per espelmes i conduït per la periodista Clara Sánchez-Castro, que va tenir com a preludi el repic simultani de totes les campanes de la ciutat. Només començar es va fer un sentit minut de silenci i després els parlaments es van anar intercalant amb les actuacions del cor Preludi –ahir excepcionalment barrejant els seus cors infantil i juvenil–, que va posar banda sonora a l’acte amb On suuri Sun rantas (un cant a la natura finès), Vull escriure en un mur (de Demis Roussos) i Heal the world (de Michael Jackson, traduït al català pel cor Preludi). A banda dels discursos de les autoritats, hi va intervenir també un representant de les famílies, Fèlix Xunclà, que va perdre la seva mare per la Covid-19 i que va llegir el text No em dugueu enlloc més, del professor gironí Jordi Vilamitjana, mort al maig arran d’un càncer.

Discurs de les autoritats

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va destacar que la Covid-19 és “un episodi molt dur de la nostra història” i que les 147 persones que n’han mort fins ara a la ciutat de Girona, “més enllà d’una xifra, són persones amb noms i cognoms, amb anhels i esperances, que han marxat massa aviat” i va donar el condol a tots els familiars: “Molts han hagut de passar el dol a casa. Avui tot Girona us dona escalf.” Madrenas, que va remarcar també “els herois anònims” dels serveis essencials, va acabar amb un poema d’un nen de 7 anys de l’escola Verd.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també va agrair la feina als serveis essencials i va voler transmetre escalf als familiars, posant l’accent en el fet que és conscient que no s’ha trobat “la manera de fer bé” un fet important, “l’acompanyament als éssers estimats que han mort” durant el confinament. “Necessitem una reflexió de país”, va dir. Torra, que també va recordar les seves nits de soledat a la Casa dels Canonges quan estava contagiat, va acabar llegint fragments del poema El silenci dels morts, de Joan Vinyoli, com havia fet, va dir, al funeral del seu pare i posant èmfasi sobretot en la idea de viure “la vida mesclada en ells”: “No deixem d’envoltar-nos del seu record”, va demanar.

A l’acte també hi eren el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el delegat de la Generalitat a Girona, Pere Vila; el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el rector de la UdG, Quim Salvi, i diversos regidors i diputats. Tots ells, junt amb representats dels col·lectius dels serveis essencials, van tancar l’acte amb una ofrena floral al peu del desmai que quedarà com a “símbol físic del llegat” de les víctimes, en paraules de Madrenas.

LES FRASES

La mort de 147 persones, només a Girona, és un cop que afecta els pilars més bàsics sobre els quals construïm la nostra vida en comunitat
El desmai que hem plantat en honor seu serà el símbol físic del llegat que ens han deixat
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
Ens han robat l’adeu. Això és una ferida a l’ànima de molta gent. Un dol mal fet que trigarà a passar. I sobre això cal una reflexió de país
Espero que ara la societat sigui més empoderada i amb una democràcia més profunda
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona