Societat

Cuina de l’Empordanet: història i molt de present

El col·lectiu de xefs i restaurants commemora els 25 anys de la seva constitució, el 1995

La tasca de reivindicació de la cuina autòctona, però, ja s’havia començat a coordinar des de la dècada dels vuitanta

El col·lectiu gastronòmic Cuina de l’Empordanet, que aplega 18 restaurants de l’Empordà i la zona nord-oriental del Gironès, celebra enguany les noces d’argent, un quart de segle des de la seva creació. L’efemèride els permet de fer balanç del camí recorregut, sobre les sòlides arrels de les receptes de la zona i el producte de primera qualitat i quilòmetre zero. El pòsit literari de Josep Pla i els actes del seu centenari, talent culinari a banda, va contribuir a catapultar l’aliança de xefs, establiments i productors, com rememora un dels ideòlegs de la iniciativa, el gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià. Però a més de la història i antecedents, el llibre que han publicat per aquest 25è aniversari (Edicions Vitel·la) també exhibeix el saborós present dels cuiners que hi han continuat tots aquests anys, com ara el palamosí Toni Izquierdo –president sis anys entre l’etapa inicial de Joan Piqué i l’actual comandada per Vicenç Fajardo– i les nombroses incorporacions dels darrers anys. Una realitat que ha gaudit d’una molt bona salut i que ara mateix anhelen que els permeti de resistir les seqüeles econòmiques i turístiques de la Covid-19.

El llibre compila articles sobre la gastronomia empordanesa i el col·lectiu, a més d’aportacions de Joan Roca i Ferran Adrià. Roca hi homenatja alguns dels pioners, amb la primera fornada de Josep Mercader i els germans Duran, al Motel i el Duran, i els Cinc Magnífics del Baix Empordà –el Big Rock, Can Toni, ElDorado Petit, Els Tinars–. El periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós hi coincideix, però als “cinc magnífics”, que van aplegar altres tantes estrelles Michelin una per a cadascun dels respectius negocis, hi afegeix un sisè, perquè hi desdobla els germans Jaume i Josep Font –Sa Punta–, a més de Jordi Budó, Lluís Cruañas, Carles Camós i Eduard Gascons. Entre les aportacions, que a Cuina de l’Empordanet han estat ingredients bàsics: els sofregits ben confitats, els mars i muntanya i la valoració de menges marineres i humils com eren les garoines i les espardenyes.

Els orígens

Sabrià situa l’embrió del col·lectiu i de la denominació en l’encàrrec que, el 1982, li va fer el president de l’Associació de Restaurants de la Costa Brava Centre, Josep Antoni Cuadrat, per donar valor la gastronomia local en contraposició al tòpic que els turistes estrangers “menjaven paella, bevien sangria i escoltaven flamenc”. Va recórrer a Pla i al seu Empordanet, un topònim diferenciador, dins de la globalitat de l’Empordà, i alhora localitzable per al públic català.

Pel que fa a la feina pròpiament culinària, Sabrià hi rememora les mostres gastronòmiques. La primera, el 1983, a Peratallada, i successives a Calella, Begur i Sant Feliu de Guíxols. Però com que la idea, per massa imitada, es va “banalitzar”, van decidir anar a cercar els comensals. Inicialment a Barcelona, Pamplona o Bilbao. I posteriorment més lluny. De tota aquesta col·laboració, a foc lent i a cavall de dos congressos catalans de cuina, el 9 de febrer del 1995, nou cuiners signaven l’acta fundacional. I aviat en serien 16, a la presentació en societat al Mas Pla. El menú triat era una declaració d’intencions: escudella i farcellets de carn d’olla, amanida amb gambes de Palamós, peus calçats amb rossinyols, platillo d’oca amb salsafins, recuit –un altre producte que han fet reconèixer– amb gelat de mel i botifarra dolça amb poma.

El centenari del naixement de l’escriptor (1997) i el de Dalí (2004), amb les respectives fundacions, va ajudar a difondre la realitat d’aquesta cuina que combina quilòmetre zero i excel·lència. El llibre dels 25 anys es completa amb articles de Miquel Martín –sobre l’estil de vida de la zona–, Pep Palau –que en repassa el rebost d’especialitats–, Josep Maria Fonalleras –sobre l’aportació al turisme de qualitat– i Xavier Pla –amb l’anàlisi de les incursions de Josep Pla en el món gastronòmic, una de les facetes més conegudes i en què l’escriptor negava tenir cap autoritat–.

Després d’un suculent receptari construït pels 20 restaurants adherits, el xef Ferran Adrià tanca l’obra amb un epíleg en què destaca que “el motor de bona part de la cuina tradicional d’aquesta zona se situa a l’Empordà”, i el reivindica com a “trampolí”.

LA DATA

09.02.95
Es va signar
l’acta fundacional del col·lectiu Cuina de l’Empordanet, que enguany celebra el 25è aniversari.

LA XIFRA

18
restaurants
integren ara el grup, la majoria del Baix Empordà, però també alguns de l’Alt Empordà i el Gironès.
JOAN PIQUÉ

“L’alta cuina està bé fins als 50”

Barceloní resident a Girona, ha voltat cuines de bona part de la península, com ara el Zalacaín madrileny amb tres estrelles Michelin els vuitanta i una estada en un dos estrelles parisenc. L’experiència li va servir per rebre un distintiu a Cal Rei, de Platja d’Aro, i presidir el col·lectiu acabat de fundar, el 1995.

Com recorda els inicis?
Va ser una etapa maca, amb molta feina, reunions i viatges: Londres, Anvers, un àpat per a 1.000 comensals al Tiergarten de Berlín...
Entre el grup de fundadors i la colla actual, què ha evolucionat?
El món culinari en si mateix. Encara resisteixen alguns dels fundadors, com ara el Sa Punta i La Xicra, i n’han entrat d’altres que també han aconseguit estrelles Michelin, com ara el Bo.Tic i el Casamar. L’evolució és bona.
Ferran Adrià els va donar un cop de mà?
En Ferran és una excel·lent persona. Sempre estava disposat a ajudar. Recordo, per exemple, les excursions que fèiem a El Bulli per aprendre tècniques o estar al cas de les novetats. I sempre va voler compartir els secrets i ajudar col·legues a millorar o guanyar festivals.
Després de Cal Rei, va passar pel Mas de Torrent i el Lux’Or de Platja d’Aro, però ara s’ha retirat. Estressa, aquest món?
L’alta cuina està bé fins als 50 anys, però sí, estressa, és dur. No pas cuinar, sinó estar a tot arreu. És molt difícil compaginar-ho amb família i mainada. I la temporada és curta. Ja veig de prop la jubilació amb una rostisseria. I soc inquiet: vull reprendre els estudis d’antropologia que quan era jove no vaig poder cursar, perquè vaig deixar psicologia per centrar-me en la cuina.

VICENÇ FAJARDO

“La cuina mai s’ha perdut, sí el temps”

A finals del 2017, el xef del restaurant La Plaça de Madremanya, Vicenç Fajardo, va ser elegit nou president de Cuina de l’Empordanet.

Com veu la situació del grup, després de 25 anys de feina?
Hi ha força companyonia, ganes de continuar endavant amb la promoció de la nostra gastronomia i el territori, relleu generacional i molt de futur.
És un any difícil, per la Covid-19. Com s’hi han adaptat?
L’epidèmia ens ha frenat molt i hem de remar en un context de campi qui pugui i contra corrent. Els patrocinis i moltes grans marques continuen confiant en nosaltres i el projecte. Però hem hagut de cancel·lar coses i obrir els negocis és molt més car ara que quatre mesos enrere, amb menys capacitat d’ocupació.
Funcionen els torns?
En el nostre cas, a La Plaça no en fèiem ni en farem, perquè sempre fem servei únic. Hem incorporat les altres mesures, i el 98% de clientela respon bé, i perquè de mitjana tenen una edat alta.
Com ha evolucionat la proposta gastronòmica en un quart de segle?
L’aposta pel producte de territori, la cassola i el xup-xup es manté invariable. Els peus de porc amb cargols continuen funcionant, fins i tot millor que aleshores. Però encara que el producte sigui el mateix, el que sí que fa passos endavant són la maquinària i les tècniques.
I la clientela ho valora...
Potser hi ha una tendència a una cuina més light i sana, però la gent aprecia la tradició. Durant el confinament hi ha hagut molta demanda de peces de vedella per guisar. I això prova que la cuina no s’ha perdut mai, però el temps per fer-ho bé, sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES