Societat

La caixa negra del cotxe, prova d’una condemna

Un jutge de Barcelona dicta una sanció amb una pionera pericial de l’EDR

La fiscal considera que no vulnera drets

El dispositiu EDR (Event Data Recording) instal·lat en alguns vehicles en el mòdul de control del coixí de seguretat, ha estat la clau perquè un jutge de Barcelona, arran del resultat de la innovadora pericial d’aquesta caixa negra del cotxe, hagi dictat la primera condemna a Catalunya contra un conductor per un delicte contra la seguretat viària per excés de velocitat i provocar un xoc amb un altre vehicle a Badalona el 2014, amb resultat de cinc ferits. Els dos conductors, un taxista i un particular, s’acusaven mutuament d’haver-se saltat el semàfor i provocat l’accident a la cruïlla entre el carrer Ramon Llull i l’avinguda Alfons XIII.

La fiscal delegada de seguretat viària a Barcelona, Isabel López Riera, va exposar ahir que la pericial de l’EDR és “revolucionària”, ja que aclarirà amb dades objectives accidents, en què els informes i testimonis no són concloents. L’EDR registra dades del vehicle des de cinc segons abans i fins a produir-se l’accident, com ara la velocitat, la frenada, el percentatge d’acceleració i règim de voltes del motor.

En el cas de Badalona, la fiscalia no acusava el conductor, i quan la pericial de la caixa negra va determinar que conduïa per nucli urbà a 60 km/h més del permès, va demanar-ne la condemna, confirmada pel jutge. Sis mesos de presó i quatre anys sense carnet. El magistrat Guillermo Belloch considera que l’informe del pèrit David Camí “té gran solidesa i precisió”, a més de ser reforçat per testimonis. El pèrit va demanar l’EDR del taxi, un Toyota Prius, el qual marcava que conduïa a 34 km/h, i que l’impacte rebut va ser a 73km/h . I, segons els càlculs es conclou que l’altre conduïa a 137 km/h. L’agulla del velocímetre va quedar-li aturada a 140 km/h, dada que sola no és concloent, segons els pèrits.

Davant la importància d’aquests dispositiu, la fiscal López ha elaborat un informe sobre el funcionament de l’EDR i el seu valor jurídic, del qual sosté que és una eina del vehicle, que no vulnera drets i no cal demanar una ordre judicial per examinar-lo (com sí que cal per un telèfon mòbil), i que la seva manipulació queda registrada. El fiscal de sala de seguretat viària de l’Estat va validar l’informe i la fiscalia de Barcelona ja l’ha incorporat per si cal demanar la pericial en casos conflictius. López detalla que els Mossos tenen una unitat pionera que ha analitzat uns 400 EDR des de fa cinc anys, tot i que cap s’ha usat per la via penal. Europa fixa que tots els vehicles nous han de tenir l’EDR a partir de l’any que ve.

LA XIFRA

400
descàrregues d’ EDR
han realitzat els Mossos en atestats d’accidents de trànsit en els últims cinc anys.

Catalunya té 106 causes per fuga

Catalunya té obertes 106 denúncies per delictes de fuga en accidents de trànsit, dels quals 71 a la demarcació de Barcelona. Aquest delicte (art. 382 bis del Codi Penal) va entrar en vigor el març de l’any passat davant el nombre de casos de conductors que abandonaven el lloc de l’accident, com en el cas de ciclistes. Se sanciona de tres mesos a quatre anys de presó la persona que, tot i produir de forma accidental l’incident, amb resultat de lesions o mort, marxi del lloc.

Aquest delicte és diferent al delicte d’omissió del deure de socors (art. 195 CP), el qual no es pot aplicar quan la persona accidentada mor. En aquest delicte se sanciona tant qui provoca l’accident, com en el delicte de fuga, però també qui hi és a prop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT