Societat

La UE reobrirà fronteres amb 15 països a partir de l’1 de juliol, però mantindrà la porta tancada als EUA

Els 27 acorden aixecar la prohibició d’entrada a la Xina, Tailàndia, el Japó i el Canadà, entre d’altres

Estats Units, Rússia o Brasil i la majoria de països americans queden fora de la llista

La Unió Europea (UE) reobrirà les seves fronteres amb 15 països a partir de demà dimecres, 1 de juliol.

Els 27 estats de la UE han donat llum verd aquest dimarts per majoria qualificada a la llista de països tercers els ciutadans dels quals podran accedir al territori europeu després d’intenses negociacions els últims dies.

En aquest grup reduït no hi ha els Estats Units, Rússia o Brasil, ni tampoc la major part d’Amèrica, un continent molt afectat ara mateix per la pandèmia de la Covid-19.

El llistat sí que inclou la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Uruguai i Ruanda.

En el cas de la Xina, els 27 han optat per exigir reciprocitat a Pequín, és a dir, que aixequi el vet d’entrada als europeus si vol que els seus ciutadans puguin viatjar al bloc europeu. Una exigència que no ha detallat per a la resta de països. Els estats membres defensen que la “reciprocitat s’ha de tenir en compte” cas per cas.

Països veïns

També es permetrà la reobertura de fronteres amb països fortament vinculats a la UE com són Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà.

Espanya ja permetia la lliure circulació amb Andorra per la seva proximitat. Ara amb aquesta recomanació la resta dels estats de la UE també podran obrir les portes als andorrans.

El govern espanyol ha donat per feta la reobertura de fronteres amb els esmentats països poc abans de la votació. La portaveu del i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha avançat que la reobertura amb aquests països s’iniciarà entre el 2 i el 3 de juliol. “És un pas importat i cal un abordatge monitoritzat amb mesures de control”, ha dit. A l’espera de l’aprovació oficial de la llista de 15 països aquest dimarts, el govern espanyol ha ampliat provisionalment la prohibició d’entrada des de fora de la UE fins al 8 de juliol.

Coordinació europea

Tot i l’acord polític entre els estats de la UE per reobrir les fronteres externes amb un limitat grup de països, els governs europeus tenen la competència exclusiva per gestionar els seus controls fronterers, de manera que està a les seves mans aplicar aquesta reobertura pactada a Brussel·les.

No obstant això, l’acord polític entre les capitals europees apunta que “cap estat membre hauria d’aixecar restriccions de viatges a tercers estats que no estan en la llista si no s’ha decidit de manera coordinada”.

Criteris científics

Per elaborar la llista els estats han tingut en compte la situació epidemiològica de cada país, com les autoritats estan gestionant la pandèmia i la fiabilitat de les dades.

El llistat s’anirà actualitzant cada dues setmanes en funció de l’evolució de la pandèmia.

La UE, tancada més de tres mesos

A meitats de març i en ple pic de la pandèmia a Europa, Brussel·les va apostar per tancar les fronteres externes de la UE quan pràcticament tots els estats membres havien restringit la llibertat de moviment a l’espai Schengen.

Des de llavors l’entrada a la UE ha estat prohibida a gairebé tots els ciutadans no europeus. Així, els vols internacionals que representen entorn del 35% de l’activitat de les aerolínies europees han quedat totalment paralitzats durant més de tres mesos.

Fonts diplomàtiques europees recorden que la reobertura no només és important per la reactivació del turisme, sinó també per facilitar que els europeus residents a l’estranger puguin tornar a casa aprofitant les vacances d’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona