Societat

L’oncòleg Josep Tabernero obté el Premi Nacional de Recerca 2019 per la seva contribució internacional

El guanyador és director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)

El Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació han guardonat l’oncòleg Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia de l’hospital, amb el Premi Nacional de Recerca 2019. Tabernero, doctor en Medicina i Cirurgia per la UAB, és un dels investigadors amb majors contribucions internacionals a la recerca oncològica, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals i les teràpies moleculars. El premi, amb una dotació de 40.000 euros, distingeix la contribució internacional en la investigació sobre el càncer amb avenços pioners com el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces.

Tabernero també és responsable de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) la Caixa, dedicada al desenvolupament d’assaigs clínics de teràpies moleculars. Així mateix, ha participat en el desenvolupament de diferents fàrmacs per al tractament del càncer colorectal que, avui dia, formen part del tractament estàndard d’atenció.

Basant-se en el concepte que cadascun dels tumors té una identitat genètica diferent, el grup de recerca del doctor Tabernero treballa en desenvolupar teràpies moleculars per tal d’aconseguir tractaments personalitzats.

El mateix grup ha estat pioner en el desenvolupament precoç de fàrmacs per tractar càncers del tracte intestinal, així com la recerca associada, incloent-hi eines innovadores relacionades amb la biòpsia liquida o la definició, per primera vegada, dels subtipus moleculars de càncer colorectal.

Altres guardonats

En aquesta 30a edició, els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG). La guardonada està especialitzada en l’estudi dels processos bioquímics relacionats amb la catàlisi enzimàtica i el desenvolupament de simulacions i eines computacionals per al disseny de nous enzims d’interès per a la indústria farmacèutica.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha posat en valor la recerca d’avantguarda dels guardonats, assenyalant que Josep Tabernero i Sílvia Osuna són uns “referents d’excel·lència” de la ciència i ha agraït la seva contribució “per posicionar el nostre país i millorar, alhora, la competitivitat de la nostra economia i el benestar social”.

Chacón ha mantingut una conversa telemàtica amb els dos investigadors premiats i el director general de la FCRI, Jordi Portabella.

Durant la conversa, ha destacat el perfil “de 360 graus” de l’oncòleg i ha posat en valor que la distinció a la doctora Osuna proporciona també “un referent de talent femení en l’àmbit científic”.

Altres distincions

Els premis també han distingit la Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (FCAECC) en la categoria de Mecenatge Científic i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) en la categoria de Comunicació Científica. El Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per al Ricoh Additive Manufacturing Centre (Ricoh-CIM UPC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC