Societat

La revetlla de Sant Joan més atípica

Distància, rentat de mans i mascareta, protagonistes d’una festa que es vol més familiar que mai per evitar rebrots de la Covid-19

Menys fogueres i sense festa a les platges

La policia controlarà l’aforament dels locals

La distància del metre i mig regirà les limitacions de les revetlles

Distància, rentat de mans i mascareta és el missatge reiterat que les administracions fa setmanes que llancen per evitar nous contagis per la Covid-19 i que en els darrers dies s’ha accentuat amb l’entrada a la nova “etapa de represa” o “nova normalitat”, segons el color del govern. Trobar el punt d’equilibri entre les ganes de passar-ho bé després de mesos de confinament i les limitacions pel risc de nous contagis s’ha convertit en la principal preocupació del govern en aquest cap de setmana llarg de Sant Joan i la nit de la revetlla de demà. El principal recurs al qual apel·len és la responsabilitat personal, però la resta de mesures de prevenció enguany seran dobles, ja que, a les de la pandèmia, s’hi han d’afegir les tradicionals per evitar incendis, accidents i ferides produïdes per la manipulació de pirotècnia, que acostumen a saturar els serveis d’emergència, juntament amb la nit de Cap d’Any.

Per això, la principal preocupació ha estat evitar aglomeracions, sobretot a les platges d’arreu del país, tenint en compte que ja no hi ha restriccions de mobilitat i s’espera que durant aquests dies hi hagi més de 500.000 vehicles que es desplaçaran a segones residències o establiments turístics per passar la revetlla, tot i que durant el cap de setmana el trànsit ha estat inferior al previst. La solució no ha estat uniforme, però sí que la majoria d’ajuntaments han optat finalment per tancar directament els accessos a les platges des de la tarda, tal com recomanava el Departament d’Interior. Per exemple, els vuit ajuntaments del litoral metropolità ja ho faran durant la tarda. El que ho farà abans, a les cinc, serà el de Sant Adrià de Besòs, i el seguiran Montgat i Badalona, a les set de la tarda, i una hora després ja ho faran Barcelona, el Prat de Llobregat, Viladecans i Gavà, mentre que a les nou de la nit es tancarà la platja de Castelldefels. La vigilància dels accessos correspondrà a les policies locals i la Guàrdia Urbana, i la reobertura es farà progressivament des de les sis del matí fins a les deu, en funció de cada municipi. Els que ho faran més tard seran Barcelona, Montgat i Castelldefels. A la resta del país, la majoria de municipis també han optat per tancar les platges, però n’hi ha que les mantindran obertes per la dificultat de controlar-hi l’accés i les distàncies de seguretat, però sí que prohibiran fer-hi fogueres. A la Costa Brava, Palamós i Platja d’Aro les mantenen obertes, així com Calella i, a Tarragona, els municipis de Calafell, Torredembarra, Creixell, Salou, Cambrils i Vandellòs, entre d’altres. Més al sud, l’accés també estarà permès a l’Ametlla de Mar, Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar.

Festes reduïdes

Les festes i fogueres als municipis també s’han prohibit, però no les revetlles massives i multitudinàries, sempre que s’hi pugui mantenir la distància de seguretat de metre i mig. El govern aconsella que les celebracions siguin de caire familiar, amb un màxim de vint persones, però tot queda en recomanacions, si bé el dispositiu policial dissenyat farà controls d’aforament tant a l’interior com a l’exterior, que se situa entre el 50% i el 75% de la capacitat de l’espai fins al dia 25 de juny, quan s’aixequen les mesures decretades per a l’etapa de represa. Les multes si no es respecta la distància de seguretat o si no es porta mascareta seran de 100 euros.

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), coincidint també amb l’obertura de fronteres per al turisme, augurava que moltes discoteques i bars nocturns obririen un cop es permeti l’ampliació de l’aforament, així com la flexibilització de les restriccions per ballar, ja que entenen que el nou decret de la Generalitat “en cap cas” indica que la pista de ball hagi d’estar ocupada per taules “tal com assenyalava l’ordre del Ministeri de Sanitat”. La nova norma “farà que molts empresaris que pensaven no reobrir s’ho repensin i, finalment, decideixin sortir de l’ERTO en què es troben”, afirmava l’entitat en un comunicat. El secretari general de l’entitat, Joaquim Boadas, qualificava la decisió de “valenta, però en cap cas arriscada”, i destacava que anar a un local d’oci amb mesures de control és una activitat “molt més segura que qualsevol altra que no estigui regulada com ara el botellón”.

Un altre sector que espera aquesta festa és el de les pastisseries. El president del gremi de Barcelona, Elies Miró, preveu un lleu increment de la venda de coques d’entre l’1% i el 3%, per sobre dels 1,8 milions d’unitats venudes a tot Catalunya.

LES FRASES

A les mesures de prevenció de cada any, hi hem d’afegir les de la lluita contra la Covid-19
Miquel Buch
CONSELLER D’INTERIOR
No hi ha establert un nombre de persones, sinó percentatges de capacitat
Isabel Ferrer
DIRECTORA GENERAL DE PROTECCIÓ CIVIL
En un local d’oci, l’activitat és més segura que qualsevol altra que no estigui regulada com ara el «botellón»
Joaquim Boadas
SECRETARI GENERAL DE LA FECASARM
Ara és un moment per tornar a una certa normalitat, sentir-se optimista i celebrar una data tan nostra
Elies Miró
PRESIDENT DEL GREMI DE PASTISSERIA DE BARCELONA
Pirotècnia

Menys potents, límit de punts de venda i compra per internet

El sector pirotècnic, castigat per l’anul·lació de festes majors i altres celebracions durant la pandèmia, entoma la seva gran festa amb optimisme i preveu que podrà aconseguir arribar al 75% de les vendes respecte a anys anteriors. S’ha reduït un 30% el nombre de permisos per instal·lar punts de venda temporals (700 casetes) –hi ha les 300 botigues fixes– i temen que això provoqui l’efecte contrari que persegueix l’administració, amb cues i aglomeracions per adquirir els productes. Josep Maria Vilardell, president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, explicava a l’ACN que, com que la revetlla serà “més familiar” i tindrà “un format més petit”, s’ha incrementat l’oferta de lots de baixa intensitat. Recomana fugir de les compres d’última hora i fer comandes per internet.

Tradicions

Les fogueres volen ser bé cultural d’interès local a Barcelona

Tot i que aquest any les fogueres als carrers la nit de la revetlla no es deixaran veure com en ocasions anteriors, Barcelona ja té qui vetlla per aquesta tradició. La plataforma Cremem Barcelona, que aplega persones i entitats vinculades a les fogueres barcelonines, treballa per impulsar i acompanyar iniciatives associatives per tal d’encendre noves fogueres a la ciutat, promoure accions de protecció i salvaguarda de les fogueres ja existents i buscar estratègies d’adaptació de les fogueres a la trama urbana perquè no hagin de desaparèixer a causa de problemes de permisos municipals. Per consolidar aquesta tradició i preservar les fogueres en el futur, la plataforma vol impulsar la declaració de la nit de Sant Joan a Barcelona com a bé cultural d’interès local (BCIL), en el vessant immaterial. A més, treballen en la creació d’un plànol en què apareixen ubicades totes les fogueres de la revetlla a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC