Societat

Setmana Santa atípica

El confinament obliga a cancel·lar els actes al carrer, com ara les processons, les Passions, la Dansa de la Mort de Verges i els Manaies de Girona

Les pastisseries s’han agrupat a l’entorn de diferents iniciatives perquè es demanin les mones a domicili i els gremis proposen celebrar també el dia de la mona l’1 de juny aprofitant la segona Pasqua

Com totes les tradicions que comporten sortir al carrer, sigui de forma individual o en congregacions massives, les de Setmana Santa no són alienes a la situació d’emergència que estem vivint. Tindrem una Setmana Santa atípica, amb les processons suspeses i les representacions de les Passions cancel·lades. Però l’esperit continua en certa manera a les xarxes socials i s’han convocat actes digitals com ara cantades de caramelles als balcons i una entrada a Jerusalem també des dels balcons. I si alguna tradició tracta de mantenir certa normalitat és la de la mona, amb nombroses pastisseries treballant per servir a domicili.

Les pastisseries, moltes de les quals continuen obertes, s’han agrupat a l’entorn de dues iniciatives. Una, promoguda pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, que amb el nom de Cap nen sense mona agrupa uns 200 establiments que estan treballant en un servei de lliurament de mones a domicili. L’objectiu és que els padrins puguin regalar la mona als fillols encara que aquests en gaudeixin només amb els pares. Una altra de similar és la iniciada per la pastisseria Rodellas, de Sant Celoni, amb el lema Més mones que mai i a la qual s’han afegit establiments com l’Escribà i la Mauri de Barcelona. Segons ha declarat el president del gremi, Elies Miró, a l’agència Efe, “no serà el mateix, però col·laborem perquè tothom es quedi a casa i per permetre alhora que els nens tinguin les seves mones el dia que toca, reservant per a més endavant la festa en família”. El Jaume i la Meri, padrins del Pol, han estat uns dels que han optat per mantenir la tradició. “Fa uns dies ens vàrem assabentar que el germà del nostre fillol rebria la mona d’una pastisseria que ven per internet, així que ràpidament li vam enviar un vídeo per WhatsApp per tranquil·litzar-lo que ell també en tindria”, relata el Jaume, que ha optat per fer la comanda a domicili a Xocfruit, de Montmeló.

L’any passat es van vendre a Catalunya unes 700.000 mones. Enguany costa fer una previsió, tot i que els gremis, com el dels forners de les Terres de Lleida i el dels pastissers de Barcelona i de Girona, calculen que no arribaran ni a la meitat –a Tarragona parlen d’una caiguda d’entre el 75% i el 90% de les vendes–. Per tot plegat els diferents gremis proposen que també es faci el dia de la mona coincidint amb la segona Pasqua, l’1 de juny. El president del gremi barceloní es mostra esperançat de “gaudir llavors ja d’una certa normalitat perquè padrins, avis i familiars s’ajuntin per tornar a menjar una mona”, ja “sense servei a domicili forçat”. Aquests dies proliferen els tutorials a les xarxes socials per fer pastissos a casa, i la farina i el llevat són uns dels productes que escassegen als supermercats. La Hofmann de Barcelona és un exemple de pastisseria que ha tancat les portes i ensenya a fer receptes a casa a través de la xarxa social Instagram.

Pel que fa a les processons, enguany toca recordar-les a través de les pantalles o amb solucions imaginatives. La Confraria 15+1, que organitza a l’Hospitalet les processons més multitudinàries de Catalunya, penja aquests dies al seu perfil de Facebook els actes de l’any passat. La Passió d’Olesa recorre també a les xarxes socials, ja que ha proposat que els olesans gravin vídeos a casa caminant amb una branca per simular l’entrada de Crist a Jerusalem i fer entre tots el que anomenen “una entrada confinada”. Al municipi veí els caramellaires de la Passió d’Esparreguera han convocat una “cantada confinada” de caramelles als balcons i finestres dissabte a les sis de la tarda amb l’ajuda de la ràdio local.

A Girona, una de les grans cites de la Setmana Santa catalana és la processó de Verges de dijous sant, amb la seva singular Dansa de la Mort, que també ha quedat suspesa. No pensen reprogramar-la, explica l’alcalde, Ignasi Sabater, però sí que han encoratjat els veïns del nucli antic a sortir als balcons per escoltar, a mitja tarda i a través de la megafonia, el so dels passos de manaies i tabals, o cantar tots plegats l’Hosanna. A les deu de la nit, TV Costa Brava reemetrà la processó enregistrada el 2016, i des dels balcons menjaran els tradicionals brunyols, cadascú a casa seva, o recitaran versos. Sabater destaca que només els consta que la processó es deixés de fer durant la Guerra Civil, i recorda que la Dansa de la Mort, “trista coincidència, es va inspirar en les epidèmies medievals de pesta, i ara torna a tenir més sentit que mai”.

A Girona tampoc desfilaran els Manaies. El president de la confraria, Narcís Reixach, referma que la junta va decidir que, “fora de Setmana Santa, no tindria sentit desfilar, perquè semblaria un espectacle frívol”. I també dona per fet que enguany es quedaran sense subvenció, per a les carrosses, el vestuari o la reforma de la façana de Sant Lluc, però creu que ara “la prioritat és que hi hagi diners perquè la ciutat i el país es refacin del sotrac”, tothom tingui feina i la sanitat i l’educació no se’n ressentin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona