Societat

El 20% de les residències encara no han comunicat la situació a Afers Socials

El Ministeri de Sanitat obliga a facilitar tota la informació a partir d’aquest dijous

Un total de 393 residents han estat traslladats a centres hospitalaris

El 20% de les residències de Catalunya no han aportat encara dades de quina és la seva situació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El conseller Chakir el Homrani va detallar ahir que fins dilluns només ho havien fet el 80% dels centres i va insistir en la necessitat d’informar-ne per “poder teixir estratègies en cada àmbit concret”. A més, el conseller va remarcar que el Ministeri de Sanitat ha establert l’obligació de facilitar aquestes dades a tot l’Estat.

En funció de les dades que ha recollit fins ara el Departament d’Afers Socials i Famílies, hi ha hagut un total de 393 trasllats de residents a hospitals d’aguts. El Homrani, que va admetre que aquestes dades “provenen d’informació amb marge d’error”, va insistir que continuen fent els trasllats de residents per separar aquells que han donat positiu o tenen símptomes d’aquells que no en tenen. En aquest sentit, s’han habilitat ja 72 espais alternatius i en les últimes hores s’ha programat el trasllat de 55 persones d’una residència de Manresa a l’hotel Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages, dotze residents de la Colònia Güell a un consorci sociosanitari de Viladecans, o 24 persones amb discapacitat intel·lectual de residències de Sabadell i Cerdanyola a l’hotel Verdi de Sabadell, habilitat fa dies per acollir malalts menys greus de l’hospital Taulí.

Pel que fa a les residències que tinguin tests o ajuntaments que n’hagin facilitat, ha remarcat que és “clau” que estiguin monitorats pel servei d’atenció primària de salut per fer “uns processos de sectorització i aïllament millors”.

D’altra banda, El Homrani va anunciar ahir que el govern disposarà aquesta setmana de 1.000 tauletes tàctils que repartiran a les residències de gent gran per tal que els usuaris puguin comunicar-se amb els seus familiars. És una de les mesures que s’estan posant en marxa per millorar “l’acompanyament en moments tan durs”, va assenyalar també el conseller, que va explicar també que ja ha arribat una comanda de cinc milions d’euros d’equips de protecció individual per als professionals dels centres, fet que suposa el repartiment de més de 4.300.000 elements de protecció com ara mascaretes, bates, guants o ulleres. El conseller va dir que el material va arribant “parcialment” i que, des del 29 de març fins ahir, ja s’han repartit a les residències 768.000 elements de protecció per als professionals.

LA FRASE

Hi ha 393 avis que han estat traslladats a hospitals d’aguts, però és una informació amb marge d’error
Chakir el Homrani
conseller d’afers socials i famílies de la generalitat

LA XIFRA

1.000
tauletes
es repartiran aquesta setmana a les residències perquè els avis puguin comunicar-se amb els familiars.

S’estabilitza el nombre de pacients a les UCI

El nombre de pacients que ingressen a les unitats de cures intensives tendeix a estabilitzar-se i la situació s’allunya dels moments més crítics, amb una ocupació pràcticament absoluta de les unitats disponibles.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que la capacitat disponible actualment és ja de 2.010 llits d’UCI, dels quals 1.773 estan ocupats per pacients amb coronavirus. Ja fa dies que Vergés parla d’haver “fet un gran esforç” per multiplicar els espais, i quan va visitar el nou hospital temporal que s’estava muntant a Sabadell, amb capacitat per a 200 llits, ja va advertir que s’utilitzarà “si cal”.

Sabadell, Terrassa i altres ciutats han vist com baixava en els últims dies la pressió sobre les UCI. Tot i així, la consellera ha anunciat l’increment d’espais a Sabadell i també a la regió sanitària de Girona per poder atendre futures demandes.

Pel que fa a l’hospital temporal de Sabadell, continuen les obres d’adequació i està previst que estigui a punt el 10 d’abril, segons va reiterar ahir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat