Societat

La condemna per pederàstia al cardenal Pell, anul·lada

El Tribunal Suprem australià revoca la sentència de sis anys de presó per abusos sexuals a dos menors per a l’extresorer del Vaticà, que queda definitivament lliure

Les famílies reben amb indignació i sorpresa el revés judicial

Les proves no eren suficients, considera el Tribunal Suprem

El cardenal George Pell, exresponsable d’Economia i tercer en rang jeràrquic del Vaticà, va ser posat ahir en llibertat després que la màxima instància judicial australiana anul·lés la seva condemna a sis anys de presó, en un cas de pederàstia amb dos menors. Pell havia estat condemnat ara fa un any, per cinc càrrecs d’abusos sexuals –inclosa una penetració oral– comesos contra dos nens del cor de la catedral de Saint Patrick, a Melbourne, a mitjan dels anys noranta, quan n’era l’arquebisbe.

El Tribunal Suprem, al qual havia apel·lat el cardenal, va emetre’n ahir la sentència, contra la qual ja no es pot presentar recurs. S’hi considera que hi ha hagut una “possibilitat significativa que una persona innocent hagi estat condemnada, perquè les proves no van establir la culpabilitat amb el nivell que es requereix”. El cas jutjat es remunta als anys 1996 i 1997, i estava basat en el testimoni d’una de les dues víctimes, que va denunciar Pell quan l’altra suposada víctima dels abusos va morir a causa d’una sobredosi de droga.

“Reviure el dolor”

La decisió d’anul·lar la condemna al cardenal va ser presa per unanimitat de l’alt tribunal, i ha enfurismat les víctimes i les seves famílies. L’advocada Lisa Flynn, que representa el pare del protagonista mort del cas, ha dit que el seu client està indignat perquè veu que “l’home que creu responsable d’abusar sexualment del seu fill va ser condemnat per unanimitat per un jurat i després s’ha revertit la decisió i se li permet sortir en llibertat”.

L’altra advocada, Shine Lawyers, hi ha afegit: “El nostre client té el cor trencat per la víctima supervivent, que es va jugar el coll en presentar-se per explicar la seva història, però al final es va veure defraudada per un procediment legal que la va obligar a reviure el seu dolor i el seu trauma sense cap benefici”.

Pell va sortir de la presó, a les portes de la qual l’esperaven multitud de mitjans de comunicació, dins d’un cotxe i es va dirigir a un monestir de monges carmelites de Melbourne. El cardenal, que ara té 78 anys, va ostentar el càrrec de màxim responsable de les finances de la Santa Seu fins al novembre passat, tot i que ja havia estat condemnat al març. El papa Francesc el va substituir per un jesuïta espanyol, Juan Antonio Guerrero Alves.

“Una greu injustícia”

El cardenal Pell va emetre ahir un comunicat en què remarca: “He mantingut de forma consistent la meva innocència, i així ha estat resolt pel Tribunal Suprem”, i afegeix que no guarda rancúnia cap al seu denunciant. També espera que la seva absolució no afegeixi més “dolor i amargor” al que ja senten les víctimes d’abusos sexuals.

Pell considera que el procés judicial s’ha centrat a jutjar els casos que se li atribuïen i pels quals va ser condemnat en primera instància, i no era “cap referèndum sobre l’Església catòlica ni sobre com les autoritats eclesiàstiques a Austràlia aborden els crims de pedofília dins de l’Església”. Els advocats de Pell han argumentat que l’anterior tribunal –el Superior de l’estat de Victòria– es va equivocar en requerir-li que demostrés la seva innocència i que la decisió del jurat popular no anava més enllà de tot dubte raonable.

LES FRASES

M’agradaria resar avui per tots els qui pateixen sentències injustes, a causa de la persecució
Papa Francesc
CAP DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA
La víctima es va jugar el coll per explicar la seva història, i s’ha vist defraudada
Shine Lawyers
ADVOCADA DE L’ACUSACIÓ A PELL

La Santa Seu ho acull “amb satisfacció”

El Vaticà no va amagar ahir l’alegria per l’absolució de l’acusat en el cas de violència sexual contra menors que més amunt en la jerarquia eclesial ha arribat fins ara. En un comunicat afirma: “La Santa Seu, que sempre ha confiat en l’autoritat judicial australiana, acull amb satisfacció la sentència unànime dictada pel Tribunal Suprem.” També recorda que “el cardenal va defensar sempre la seva innocència, esperant que la veritat fos provada.” D’altra banda, “es reafirma en el compromís de la prevenció i la persecució de qualsevol tipus d’abús a menors”. Més matisat, el president de la Conferència Australiana de Bisbes Catòlics, Mark Coleridge, va dir que si bé la sentència és motiu de celebració per als qui creien en la innocència de Pell, és “devastadora per a altres”. El papa Francesc va dedicar ahir la missa del matí, des de la seva residència, a tots els qui “pateixen sentències injustes, a causa de la persecució”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona