Societat

el confinament, en primera persona

Per quedar-se a casa

El Punt Avui ofereix dues planes diàries amb testimonis ciutadans sobre com passen aquests dies de confinament

Cuineres, escriptores, músics, professors...diferents ciutadans de Catalunya desfilaran cada dia en la nova secció d’El Punt Avui per explicar com afronten el confinament i cm els ha alterat el dia a dia.

LLUÍS FIGUERAS Director dels museus de Banyoles

“Faig teletreball i a casa soc l’encarregat de sortir a comprar”

“Des de mitjan març faig teletreball, igual que els meus col·laboradors dels museus. Per sort, la meva feina em permet treballar a distància, però tot i així trobo a faltar les visites presencials als espais que són de la meva responsabilitat. En estar-me a casa, he de compaginar l’aspecte laboral amb les feines domèstiques. Des que va començar el confinament la meva dona i la nena no han sortit (per sort, disposem de terrassa) i soc jo l’encarregat d’anar a comprar i passejar el gos una estona.”

JAUME PUY Rector Universitat de Lleida

“Atendre correus i trucades em porta moltes hores de feina”

Canviem contínuament d’escenari i s’han de redefinir moltes coses, el que significa moltes hores de feina. Des del primer dia vam recomanar fer classes telemàtiques, al campus virtual hem passat de 20 a 700 videoconferències diàries. Atendre els correus i trucades em porta moltes hores, l’horari laboral s’ha fet més ampli. La resta del dia intento ajudar més a fer feines de casa, arreglar una cosa o ordenar una estanteria simplement per desconnectar, llegir informes acumulats i fer un mica d’exercici al pati.

FÉLIX ORTEGA Director general de Barcelona Activa

“Reprenc el contacte amb amics amb qui fa temps que no parlava”

L’horari de feina no és gaire diferent, però ara amb moltes reunions virtuals per poder mantenir el contacte amb els equips. Atenem les urgències i anem pensant què farem les properes setmanes i quan tot això passi. I, com tothom que té la sort de tenir feina, intento compaginar-la amb la cura de les coses de casa i de la família, que no sempre és fàcil. Escolto música, cada dia parlo amb el meu pare i la meva germana, que són fora, i també aprofito per fer trucades a amics amb qui feia temps que no parlava.

DAVID SÁNCHEZ President de Comertia

“Reflexiono amb calma sobre horitzons futurs”

Mantinc rutines que ja tenia, com ara córrer setanta minuts a la cinta, amb altres activitats que no feia normalment per manca de temps, com ara cuinar per a la família i conversar molt amb les meves filles. En l’àmbit empresarial, procuro tenir una visió positiva, reflexionant amb calma sobre horitzons futurs, i pensant en el dia després que això acabi, amb el convenciment que, fent les coses bé, sortirem reforçats d’aquesta crisi.

Juste de Nin Dibuixant i guionista

“Brindo per la sort de comptar amb un país tan valent i audaç”

“Veritablement la vida m’ha canviar poc amb el confinament. La meva rutina consisteix a instal·lar-me al meu racó d’estudi per dibuixar o escriure. Fins aquí, sent objectiu, disciplinat, raonable i gens histèric o rondinaire. La realitat és sovint una altra: aquesta sensació de no poder sortir quan em doni la gana! Una mena d’empresonament en què de tot arreu ens diuen el que hem de fer. Però conscient que després de la tempesta surt el sol, i brindo per la sort de comptar amb un país tan valent i audaç.”

el llibre

‘La muntanya viva’

Escrites durant la Segona Guerra Mundial, aquestes impressions sobre el massís dels Cairngorms, a Escòcia, van estar guardades en un calaix fins que al cap de més de trenta anys la poeta Nan Shepherd es va decidir a publicar-les. És un dels llibres més delicats i invitadors que s’han escrit mai sobre la bellesa la natura.

SIDILLÀ

el web

Bestiari festiu en 1 minut

www.bestiari.cat

Amb tota la imatgeria festiva també confinada, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha obert una secció de vídeos d’un minut a YouTube amb l’objectiu d’explicar la història i la creació artística de moltes de les figures.

PAULA BONET Pintora

“Ens falta molta informació per poder pensar amb més claredat”

“Durant el confinament intente entendre què és el que ens ha portat fins aquí i quins seran els canvis que m’exigiré a mi mateixa quan puguem eliminar les distàncies de seguretat entre nosaltres. Mentre dura aquesta situació tan terrible procure ser prudent, per això preferisc estar menys present a l’esfera pública. Ens falta molta informació per poder pensar amb claredat, i temps per endreçar la barreja d’emocions que sentim al llarg d’aquest dia que sembla que no s’acabarà mai.”

la música

Estàs sol aquesta nit?

No és la cançó que millor representa Elvis com a rei del rock. Va ser el pèrfid Colonel Tom Parker qui el va animar a gravar aquesta antiga balada el 1960, quan va tornar de la mili, per fer-lo apte per a tots els públics. I ja mai no vam estar sols.

la pel·LículA

‘The Warriors’

A finals dels anys setanta van sortit força pel·lícules de temàtica juvenil, entre les quals hi havia films de bandes de carrer com The Wanderers i The Warriors. Poden semblar obres conjunturals, però el gènere té els seus seguidors, sobretots les ambientades a Nova York, com és el cas de The Warriors, que ha esdevingut un film de culte.

NETFLIX

nens i nenes

Capgròs amb pasta de paper

Avui proposem fer un capgròs amb pasta de paper. Infleu un globus gran i rodó i poseu-lo amb el nus avall. Barregeu aigua i cola dins d’un recipient i estripeu el paper de diari en trossos rectangulars. Aneu enganxant el paper al globus: tot submergint primer el paper a la barreja (no cal que quedi gaire moll). I aneu fent capes. Quan n’hi hagi unes quantes i es vegi consistent, es podrà personalitzar (amb paper o altres materials feu el nas, la boca, les orelles... o el que vulgueu, caldrà enganxar-ho amb cinta i cobrir-ho de nou amb paper i la barreja d’aigua i cola). Per tapar les lletres del paper de diari, caldrà fer una capa amb paper blanc i posar-hi una darrera capa amb cola blanca. Finalment s’haurà de deixar assecar (si pot ser a l’aire lliure, millor). Pot tardar una setmana, aproximadament. Una vegada ben sec, es podrà pintar amb pintura acrílica i enganxar-hi detalls amb altres materials.

Manualitats per estimular els petits

L’editorial Flamboyant ofereix (a través del seu web: www.editorialflamboyant. com) propostes d’activitats gratuïtes, lúdiques i pedagògiques amb materials senzills que solen ser a totes les llars. Per exemple, com fer una bossa amb una samarreta vella, una màscara, pintar glaçons, fabricar un joc medieval, construir un acolorit vitrall...

Per als aficionats al manga

Manga Plus és una app que es pot descarregar gratis al mòbil i que ofereix de franc un bon nombre de sèries de manga japoneses en digital, de franc de manera legal amb títols tan destacats com One Piece i Dragon Ball. El problema és que no hi ha col·leccions completes. L’app la promou l’editorial japonesa Sueisha i ho fa en castellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona