Societat

el confinament, en primera persona

Per quedar-se a casa

El Punt Avui ofereix dues planes diàries amb testimonis ciutadans sobre com passen aquests dies de confinament

Cuineres, escriptores, músics, professors...diferents ciutadans de Catalunya desfilaran cada dia en la nova secció d’El Punt Avui per explicar com afronten el confinament i cm els ha alterat el dia a dia.

JOAN SAURA Expresident d’ICV

“Havia escric haikus fa anys i ara ho he tornat a reprendre”

“Com molta gent, aquests dies estic llegint, escoltant música, escrivint, ordenant coses i parlant molt per WhatsApp amb els amics i la família. Havia escrit haikus [poemes breus] fa un parell d’anys i ara ho he tornat a reprendre. I jugo als escacs, que sempre m’han agradat molt. En general ho porto bé. Tinc una terrassa que dona a un jardí molt bonic i això m’ajuda a passar les hores. I faig exercici, encara que sigui córrer pel pis, el passadís o el pàrquing.”

CARE SANTOS Escriptora

“Faig el que més m’agrada: llegir i escriure una nova novel·la”

“Tinc la sensació que ja en sabia molt perquè quan ens tanquem a escriure ens autoconfinem. T’imposes uns horaris i et pots passar molts de dies sense sortir al carrer. He arribat a estar un mes i mig sense sortir de casa incloent rutines com ara ens demanen. Potser jugo amb avantatge i, tot i que el que està passant és terrible, he de confessar que faig el que més m’agrada: llegir i escriure una novel·la nova quan l’última era a punt d’arribar a les llibreries. A les xarxes cada dia comparteixo píndoles poètiques.”

BERNAT JULIOL Monjo de Montserrat

“Els pelegrins han estat substituïts per un silenci trist”

Montserrat té aquests dies un aspecte inèdit: els pelegrins han estat substituïts per un silenci trist i enyorat. Els monjos que hi vivim continuem amb l’ora et labora benedictí. Preguem en una basílica buida però formant una gran comunitat amb els milers de persones que se’ns uneixen a través dels mitjans de comunicació. I, per altra banda, de treball no en manca, ja sigui el del dia a dia o bé preparant nous projectes. Sempre amb el convenciment de poder construir entre tots un futur millor.

JOSEP MARIA PADROSA Gerent hospital d’Olot

“Visc amb una sensació d’angoixa per no poder estar a l’hospital”

Estic en quarantena, però ara em trobo bé. Intento mantenir les rutines. Se’m fa llarg i visc amb una sensació d’angoixa per no poder estar a l’hospital. La nostra és una feina que no para com moltes de les altres i vas veient que cau gent del personal, i això és molt dur. Estic en constant contacte amb l’hospital per saber com està d’ocupació, per fer reunions, per informar, per fer gestions com ara preparar les coses per obrir un hotel si cal... Em costa distreure’m, miro constantment el mòbil per feina.

RAMON BOIXEDA Poeta. Premi Ausiàs March

“Buscar el sol a la finestra, llegir, escriure, aprensió, Twitter...”

“Llevar-se, comprovar que el món continua aquí, que a casa estem bé, torrades, te, Twitter, costumisme distòpic, pensar en els amics metges i en els que no ho són, en el temps multiplicant-se als plecs del melic, en tot de coses que no caben aquí, buscar el sol a la finestra, llegir, escriure, aprensió, Twitter, breu conversa amb l’artista professora de matemàtiques amb la qual visc i que ja fa estona que treballa al PC: «M’han proposat escriure un breu text sobre com passo el confinament.» «Ya estamos con mierdas de poeta.»”

ENRIC HERNÀEZ Cantautor

“Passo el temps a l’estudi amb la guitarra, component i escrivint”

“Dijous 12, trucada del Barnasants: «El concert de demà s’ha cancel·lat.»  El dissabte vaig començar el confinament amb la incertesa de com ho portaria  Vaig decidir adquirir rutines  i  passo molt de temps a l’estudi amb la guitarra, component, escrivint, enregistrant… Visc entre el multipistes i la que ha esdevingut l’estança més important de la casa: el balcó. No veig les folklòriques compareixences del Gobierno de España per higiene mental. Llegeixo, veig pel·lícules i escolto música, com he fet sempre. I espero.”

la pel·LículA

‘Sense perdó’

Clint Eastwood es va reafirmar el 1995 com un dels grans cineastes en actiu (amb Oscar a millor film i director inclosos) amb aquest western crepuscular i melancòlic, que retrata un món exterior en extinció (el mític oest) i el dolor interior d’un vell i malvat pistoler que no supera la mort de la dona que el va redimir.Compta amb grandíssims secundaris: Gene Hackman, Morgan Freeman i Richard Harris.

MOVISTAR+

el llibre

‘En els mars del sud’

El gran escriptor escocès Robert L. Stevenson va recrear la seva vivència sobre la malaltia quan va narrar el viatge als mars del sud. Va llogar un iot que va salpar de San Francisco l’estiu del 1888 amb rumb a les illes orientals i al cap d’uns mesos arribava a Honolulu. Llibre fascinant d’un escriptor a redescobrir.

SALOBRE

el web

El missatge d’esperança de Renfe

www.hayluzalfinaldeltunel.com

Aquesta plataforma de Renfe ofereix diferents continguts, tots en clau positiva i d’esperança. S’ofereixen bones notícies, relats humans, idees creatives i solidàries, així com passatemps i espais per promoure el bon humor.

la música

El Petit de Cal Eril: ‘Close to me’

En el claustrofòbic videoclip del seu clàssic Close to me, els britànics The Cure vivien una autèntica catarsi en grup, dins d’un armari: un confinament extrem. El Petit de Cal Eril n’acaba d’estrenar una excel·lent i oportuna adaptació al català.

Joan i Miquel Abras, en directe

L’artista bisbalenc Joan Abras i el seu fill, el cantant Miquel Abras, oferiran avui la seva segona actuació conjunta al canal d’ Instagram del segon (20.15 h), en directe des de casa seva. Mentre el pare pinta un mural, el fill cantarà les seves cançons. A més, Miquel Abras també oferirà avui un concert vermut al canal d’ El Pati de l’Estrella (12 h).

‘Cavall Fort’ i #joemquedoacasa

Edicions Cavall Fort estrena web dins l’espai #Joemquedoacasa! amb accés gratuït a moltes activitats divertides perquè les famílies se les puguin descarregar: jocs, audiocontes, manualitats, experiments i receptes de cuina, entre moltes altres. A més, s’han preparat números gratuïts en línia de Cavall Fort i d’El Tatano que aniran penjant a l’iQuiosc, perquè es puguin llegir a l’ordinador o a la tauleta. Cada dia es penjaran propostes noves. S’hi pot accedir a través de l’adreça cavallfort.cat/jo-em-quedo-a-casa/, però adverteixen que, si es volen llegir els especials a la tauleta, us anirà millor fer servir l’aplicació iQuiosc.cat. Una bona iniciativa de la mítica revista infantil en català que ha seduït els petits lectors des de fa unes quantes generacions.

nens i nenes

Fer la mona de Pasqua

Una recepta senzilla per fer-se la mona de Pasqua és amb 6 ous, 250 grams de farina, 250 grams de sucre i 1 cullerada de llevat (i per a la decoració, el que agradi més a l’infant: xocolata, melmelada, ametlles...). Primer caldrà separar les clares del rovells i reservar les clares a la nevera. Barregem els rovells amb el sucre i anem remenant fins que quedi una massa fina. Batem les clares a punt de neu i, després, les afegim a la massa, remenant a poc a poc. A continuació hi anem afegint la farina i el llevat, sense deixar de remenar. I ja podem anar preescalfant el forn a 160º. Posem la barreja en un motlle (ben untat de mantega), que caldrà posar al forn una hora, aproximadament. Quan ja tinguem el pa de pessic fet, podrem començar a decorar la mona, posant en funcionament tota la capacitat artística i creativa de l’infant (decorar-ne els voltants, cobrir el pastís amb xocolata, fer-hi dibuixos...).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona