Societat

La Covid-19 afecta per ara 223 professionals sanitaris

Diferents centres gironins han reorganitzat l’organigrama, han tancat consultes i molts dels seus professionals fan teletreball

Al Baix Empordà, 24 són positius i 60 estan pendents dels tests

La regió sanitària de Girona registrava ahir un total de 223 professionals sanitaris positius per la Covid-19, 21 més que dilluns. En aquest escenari, molts metges i infermeres treballen des de casa fent trucades a pacients o donant suport als metges internistes, com és el cas de l’hospital de Palamós. Precisament, un exemple d’aquesta complexa situació la tenim als Serveis de Salut del Baix Empordà (SSIBE), que gestiona l’hospital de Palamós, juntament amb els CAP de Torroella de Montgrí, Palamós i Palafrugell, més 28 consultoris repartits al llarg de la comarca.

La directora mèdica dels SSIBE, Anna Ribera, explica que a la comarca s’ha tingut temps per poder reaccionar una mica abans per minimitzar l’impacte entre els professionals. Amb tot, ahir 84 dels professionals del SSIBE estaven confinats a casa seva; d’aquests, 24 havien donat positiu al test i 60 estaven pendents dels resultats, ja sigui per haver manifestat símptomes o per haver estat en contacte amb familiars o amics positius. Per això es va optar per fer una desprogramació i així alliberar metges. Molts d’aquests, com els de família, treballen des de casa, fent trucades; d’altres, com per exemple oftalmòlegs, fan, també des de casa, de suport als internistes. L’objectiu és reforçar l’hospital de guàrdia. Les infermeres, per exemple, fan torns de 12 hores en comptes de 8 per tenir més efectius. Aquí hi treballa una infermera amb 28 anys d’experiència juntament amb la seva filla, que cursa tercer d’infermeria; les dues han estat 12 hores a la zona de positius.

Aquests dies, el teletreball s’ha anat imposant en el procés de reorganització. A Palamós, un metge de família amb les visites desprogramades realitzava ahir trucades a pacients, molts són gent gran, per saber la seva situació, coneixedor del tractament que estaven seguint i de les visites previstes: “Volem que tothom estigui en tot moment atès, la situació ha canviat, però els nostres pacients no estan sols.” Els professionals de medicina interna, amb dos equips separats, fan torns i treballen cinc dies durant 12 hores, per després descansar durant cinc dies seguits. A la unitat d’atenció ciutadana i comunicació, integrada per cinc persones, només dues van a les oficines, segons explica Lola Bosch, la seva responsable.

Aquest és l’escenari en una comarca on l’impacte més fort encara no ha arribat. El més dur arribarà la setmana vinent, segons Ribera. Però de moment la situació es pot controlar gràcies a les mesures que s’han pres. De moment no s’ha arribat al punt de la saturació, però la doctora Ribera admet que en els dies vinents el nombre de malalts creixerà.

Quatre noves defuncions

Ahir es van confirmar 163 casos nous de coronavirus Covid-19 a la regió sanitària de Girona amb quatre noves defuncions, el que eleva el total a 32 persones mortes per la malaltia. Unes dades que no paren de créixer i que en 24 hores fan que s’enfili fins a 706 el nombre d’afectats per la malaltia, 49 d’aquests pacients estan en estat greu. D’aquests positius per Covid-19, 223 són professionals sanitaris.

A l’hospital d’Olot –informa Jordi Casas–, l’àrea de reanimació de sales d’operacions s’ha habilitat com a unitat de crítics, amb una capacitat per quatre. Ahir precisament es va donar la primera alta hospitalària. A l’hospital d’Olot. A Palamós, els malalts greus s’han instal·lat a l’hospital quirúrgic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS