Societat

Batlle diu que li preocupava en “mans” de qui quedaria el cos en dimitir: “Vaig demanar a Trapero i Puig que seguissin”

L’exdirector de Mossos admet que ja hi havia “tensió dialèctica” entre el major i De los Cobos abans del juliol de 2017

Continua el judici a l’Audiència Nacional

L’exdirector dels Mossos Albert Batlle diu que quan va decidir dimitir, el juliol de 2017, li preocupava “en quines mans” quedaria el cos i va demanar a Trapero i a Cèsar Puig que “continuessin”. Durant la seva declaració com a testimoni a l’Audiència Nacional, Batlle ha reiterat que va deixar el càrrec, en part, per “incomoditat” amb els esdeveniments que estaven succeint a Catalunya però ha negat que Trapero fos afí al procés. “Quan Espadaler el va nomenar com a comissari, es va parlar de punyalada trapera”, ha dit en al·lusió als sectors independentistes. Batlle també ha dit que la “tensió dialèctica” entre el major dels Mossos i el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos ja existia abans de la junta de seguretat del juliol del 2017.

A preguntes del fiscal, Batlle ha començat la seva declaració detallant el perquè del nomenament de Trapero com a major dels Mossos. L’exdirector general del cos ha explicat hi havia un “buit al cos”, que hi havia hagut problemes d’ordre públic i que Trapero “havia fet molt bona feina”. També ha detallat els motius que el van portar a dimitir el mes de juliol del 2017. Batlle ha dit que el conseller d’Interior, Jordi Jané, va deixar el càrrec i va ser substituït per Joaquim Forn. “Era gairebé obligat deixar el meu càrrec perquè el nou conseller tenia dret a organitzar el seu propi equip”, ha dit. Malgrat això, ha admès que també hi van influir altres factors com la “incomoditat” que sentia per les “circumstàncies del país”.

A preguntes del fiscal, que li ha demanat aclarir si quan s’ha referit a país parlava d’Espanya o de Catalunya, ha afegit que “tenia sèries discrepàncies sobre com es farien les coses políticament i, a més, tenia la percepció que no tenia la confiança política de l’entorn del govern”.

En aquest sentit, l’exdirector del cos ha dit que el dia que va prendre la decisió va mantenir una reunió amb el major i l’exsecretari d’Interior, Cèsar Puig. “També ho vaig dir al meu cercle més íntim, que si una cosa em preocupava era en mans de qui podia acabar això i els hi vaig dir que continuessin”, ha dit, tot afegint que ho veia com una “garantia de l’ordre i el bon funcionament del cos de Mossos”.

‘Punyalada trapera’

Batlle també ha reiterat, com ja va dir al Suprem, que Trapero no hauria atès cap “suggeriment” relacionat amb el procés. “Qui el coneixia s’hauria abstingut de fer-ho. Ni se li podia fer ni l’hagués atès. N’estic convençut”, ha dit. A més, ha manifestat que li constava que part del sector independentista veia amb reticències la figura de Trapero. “Quan Espadaler el va nomenar comissari, es parlava de ‘punyalada trapera’”, ha remarcat.

També s’ha referit a la reunió que Trapero i el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, el setembre del 2016. “Se li va fer la pregunta sobre quina legalitat complirien els Mossos. De legalitat només n’hi ha una, va dir Trapero. Així es va donar per acabada la reunió”, ha assegurat.

Tensions amb De los Cobos

A preguntes de la defensa de Trapero, l’exdirector dels Mossos ha admès que la “tensió dialèctica” entre el major i el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos ja existia abans de la junta de seguretat del juliol del 2017. “Hi havia temes sensibles. El cos dels Mossos ja estava implantat, es volia que tingués més competències i això, a vegades, pot produir una forta tensió dialèctica”, ha dit.

La figura de l’exsecretari d’Interior

Preguntat per l’advocat de Puig, Batlle ha restat importància a la figura del secretari d’interior. “No és operativa”, ha dit. En aquest sentit, ha retirat que va demanar a Puig que continués perquè el considerava un “puntal” . “Li vaig dir Cèsar continua perquè això pot anar malament. Ets la garantia que les coses es poden fer d’una manera determinada”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona