Societat

Les dones tenen salaris un 23% més baixos que els homes

La bretxa salarial disminueix un 0,4%, però elles encara ocupen llocs poc remunerats i la taxa d’atur femenina és més elevada

Les diferències s’amplien al llarg de la vida laboral

La diferència salarial entre homes i dones és de 6.521 euros. En les últimes dades disponibles, del 2017, es constata que les dones cobren un 23% menys que els homes en termes anuals. Segons l’estudi que elabora la Generalitat a través de l’Observatori del Treball i Model Productiu, tot i que la diferència global va disminuir per tercer any consecutiu, en un 0,4%, la discriminació per sou va continuar creixent en la franja de salaris més baixos un 0,5%. “Avui ens trobem que la bretxa continua sent inacceptable, decreix a un ritme que no és adequat ni lògic. Amb aquest decreixement, trigaríem 40 anys a arribar a una bretxa salarial zero”, va manifestar ahir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

Les xifres també indiquen que aquest salari femení més baix en el còmput anual es deu, entre altres motius, al fet que el treball a temps parcial hi té més pes, i s’alerta de la feminització de la pobresa, en vista del fenomen conegut com a “terra enganxós”, que es produeix quan les dones queden situades en la part baixa de l’escala salarial. Així, el 50% de les dones guanyen menys de 18.865 euros anuals, mentre que en el cas dels homes sols el 25% cobren menys de 17.761 euros. D’altra banda, les dones topen en el mercat laboral amb el “sostre de vidre”, que fa que les més ben remunerades no obtinguin els mateixos sous que els homes. Una discriminació que representa gairebé 10.000 euros de diferència a l’any.

La bretxa salarial es va eixamplant amb l’edat. Els homes assoleixen els sous més elevats a partir dels 55 anys (32.077 euros) i les dones, entre els 35 i els 44 anys (23.129), i a partir dels 45 van disminuint els salaris. Aquest fenomen s’explicaria per una penalització de la maternitat i una promoció de la paternitat que permet als homes augmentar els guanys amb els anys. Les persones amb contractes indefinits (24,6%) presenten una bretxa salarial més elevada que les que tenen contracte temporal (9,8%). Per sectors productius, creix fins al 22,3% en els serveis i baixa fins al 19% en la indústria.

LA XIFRA

18.865
euros anuals cobren el 50% de les dones, mentre que sols un 25% dels homes cobren aquest salari.

LA FRASE

Amb aquest decreixement, trigaríem 40 anys a arribar a una bretxa salarial zero
Chakir el Homrani
conseller de treball, afers socials i famílies

Ocupacions feminitzades i un nou model de registre

Per tipus d’ocupació, el grup d’ocupacions elementals i el dels treballadors dels serveis de restauració, personals i venedors presenten la bretxa més elevada (29,4% en els dos casos), amb una forta presència femenina (taxa de feminització del 56,9% i del 62,4%, respectivament) i amb els salaris més baixos. Mentre que els homes es concentren en els llocs més alts de l’estructura ocupacional, les dones s’acumulen en els més baixos. L’estudi també assenyala que el 83,7% de les dones es concentren en només quatre dels nou tipus d’ocupació. La representació femenina en càrrecs directius només és del 3% respecte al 5,9% dels homes en grups de directors i gerents.

Per afrontar aquesta realitat, des del departament, i mitjançant la Direcció General d’Igualtat, s’ha creat un registre salarial obligatori a partir de l’1 de març. Les empreses de més de 150 treballadors que estan obligades per llei a inscriure aquest pla d’igualtat i a registrar els salaris, així com els complements i les percepcions extrasalarials que reben els treballadors, podran descarregar-se aquest model de registre en el web del departament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró