Societat

JOAN ANDREU BAJET I MARIA GIRALT

PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ ENLLAÇ I DIRECTORA DE GAYLES TV

“Han de tornar a l’armari després de molts anys”

Critiquen que falta formació i sensibilització al personal que té cura de les persones grans

Defensen les xarxes de solidaritat LGTBI i l’aparició de nous models

Activistes pels drets LGTBI
Maria Giralt va impulsar el primer col·lectiu de lesbianes de l’Estat. Ara dirigeix Gayles TV i l’any passat va ser reconeguda amb la medalla al treball President Macià. Joan Andreu Bajet és president i impulsor de la Fundació Enllaç, que vetlla per les persones LGTBI d’edat avançada que necessiten assistència.
Defensant els nostres drets estem defensant els drets de tota la societat

Maria Giralt és la directora general de la televisió en línia LGTBI Gayles TV. Joan Andreu Bajet és el president de la Fundació Enllaç, entitat que ofereix suport i assistència a les persones grans LGTBI. Tots dos activistes pels drets LGTBI, els preocupa especialment la situació en què es troben les persones del col·lectiu un cop envelleixen, ja que es tracta d’una situació sense precedents.

Les persones LGTBI d’edat avançada són doblement discriminades o estigmatitzades?
Sí, però no el doble, sinó que a vegades el triple o el quàdruple perquè acumulen moltes circumstàncies. Per exemple, en el cas de les persones trans, hi ha el factor econòmic. Es diu que al voltant d’un 80% de les persones trans no tenen feina. Si a més ets immigrant és més complicat.
Quins són els problemes que pateixen en el dia a dia?
La gent gran LGTBI pateix més la solitud perquè moltes vegades no hi ha una família. Segons com, a vegades és millor, perquè hi ha famílies que són per arrencar a córrer. La família és un nucli privilegiat de solidaritat si funciona bé. En canvi, quan no s’ha creat una família, les relacions amb parents de segon i de tercer grau no són tan fortes com abans. No comptes amb ningú que es pugui fer càrrec de tu o et pugui ajudar a tenir els serveis que necessites.
I amb relació a l’administració?
A les residències per exemple es pateix l’LGTBI-fòbia, que els obliga a tornar a l’armari després de molts anys a fora. A vegades no es donen habitacions als matrimonis homosexuals, o hi ha una diferència de tracte entre els mateixos residents. A la sanitat també hi ha gent que s’enfronta a personal mèdic a qui han d’ocultar que són LGTBI perquè no se senten segurs.
Falta formació?
Sí, sovint el personal no està prou format o ve de cultures diferents a la nostra de tradició potser més masclista o homòfoba. En aquest sentit, sí que ens consta que el Departament d’Afers Socials està fent formació a les residències i, quan hi ha algun problema, hi intervenen. Com a entitats, hem d’acompanyar i ajudar les administracions, i ser els primers a criticar quan fan coses malament. També falta reflexionar sobre les necessitats dels residents.
L’absència de la família fa que hi hagi més solidaritat en la comunitat LGTBI?
Sorgeixen altres maneres d’organitzar-se i de relacionar-se per cobrir aquestes mancances. Hi ha molts casos de dones lesbianes que decideixen ajuntar-se, conviuen en una casa, ho posen tot en comú. I aquestes dones sovint són invisibilitzades.
La Fundació Enllaç també sorgeix per cuidar i ajudar aquestes persones.
Nosaltres naixem com una eina pràctica. Volem cuidar-nos de qui no té ningú que ho faci. Que algú es pugui dir: “Jo estic bé però vull demanar que la Fundació Enllaç sigui qui m’acompanyi fins al final de la vida.” Aquesta persona se sent segura sabent que qui se’n cuidarà és una instància que li garanteix seguir el guió que ella hagi definit.
La seva és la primera generació que assumeix la diversitat sexual obertament?
Sí. Els que ara som grans també som els que fa 40 anys estàvem lluitant pels drets de les persones LGTBI. I també som la primera generació que assumim la vellesa i alhora ser gai, lesbiana o transgènere. Fins ara els referents que hem tingut de gent gran no ens han servit.
Cap on va el moviment LGTBI?
El moviment LGTBI ha anat conquerint drets, i hi ha hagut una evolució mental en la societat. Ara el moviment LGTBI també defensa els que som diferents, els que no seguim una pauta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona