Societat

Societat

Un gest que dona feina

La cooperativa Roba Amiga recull més de 12.000 tones de roba a través dels contenidors taronges que té en 491 municipis i empreses col·laboradores

La manipulació del residu tèxtil ha permès generar 158 llocs de treball

El 2025 tots els municipis hauran d’establir una recollida separada dels residus tèxtils per afavorir el seu reciclatge i contribuir a l’economia circular. Una nova manera de generar recursos que parteix del reaprofitament i que té un impacte ambiental evident però també social amb la creació de nous llocs de treball en l’ocupació verda i sostenible. La cooperativa Roba Amiga va recollir durant l’any passat 12.344.523 quilos de residus tèxtils que van permetre generar 158 llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat.

El simple gest de llençar la roba que ja no es fa servir als 2.514 contenidors taronges que hi ha repartits en 491 municipis i empreses de tot Catalunya va més enllà del reaprofitament del residu tèxtil. Els contractes d’inserció són contractes estables de com a mínim sis mesos, regulats a través de la llei d’empreses d’inserció, que permeten a la persona recuperar o adquirir els hàbits laborals i especialitzar-se en un ofici per accedir a un lloc de feina al mercat ordinari. A més de ser una oportunitat per fer el salt al món laboral, és una ocasió per donar estabilitat econòmica i emocional a persones que estan en risc d’exclusió social.

Les piles de roba que es recullen dels contenidors es porten fins a la planta de tractament on passen per un procés de tria i classificació en funció de l’estat i la tipologia de les peces. Només la meitat del material recollit es prepara per a la seva reutilització, un 45% es prepara per ser reciclat com a noves fibres i un 5% restant s’utilitza en projectes de cogeneració elèctrica i calorífica. La segona oportunitat que es dona a les peces es distribueix a persones provinents dels serveis socials o a la cadena de botigues promogudes per les entitats de Roba Amiga, a preus assequibles i que fomenten un consum responsable.

La cooperativa Roba Amiga, formada per set empreses d’inserció: ADAD-L’Encant, Andròmines, Engrunes, Formació i Treball, Recibaix, Solidança Treball i Troballes, en gestiona la recollida, que els últims anys no para de créixer. “Valorem l’increment de la consciència ciutadana en les donacions tèxtils i això ens anima a continuar treballant per un model d’economia circular i social”, indiquen des de les entitats.

El programa Roba Amiga va néixer el 2002, amb el suport d’institucions perquè les entitats socials s’organitzessin per millorar la gestió i la comercialització de la roba de segona mà to potenciant el vessant empresarial i facilitant així la contractació de persones en situació de risc d’exclusió social i reduint alhora el volum de residus municipals que s’envien a l’abocador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona