Societat

El Mobile sucumbeix a la por del coronavirus

La GSMA cancel·la el MWC d’aquest any després del cop de gràcia de les operadores

L’OMS havia dit que el risc era “assumible”

Era el congrés més important de l’any i havia de deixar 500 milions al país

Ni les vagues en el transport, ni els atacs gihadistes. La por del contagi del Covid-19 ha estat la causant de la primera cancel·lació del Mobile World Congress. La GSMA va claudicar ahir davant una altra allau de desercions –incloent-hi diverses operadores de la mateixa associació– que va fer del tot inviable la continuïtat de la mostra. El conseller delegat de la patronal de les telefòniques, John Hoffman, va prendre la decisió després d’una reunió per teleconferència amb els seus socis. Ho va notificar després a representants de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Fira en una reunió a les instal·lacions on havia de començar el congrés el dia 24. Ahir acabaven de penjar-hi un gran cartell de benvinguda. Avui ja el podran anar traient.

La GSMA va emetre un comunicat en què, “malgrat l’entorn segur i saludable de Barcelona i del país amfitrió”, anunciava la cancel·lació de l’edició del 2020 “per la preocupació global pel brot de coronavirus, la preocupació pels viatges i altres circumstàncies” que els impedien mantenir l’esdeveniment. Cap referència a les baixes dels expositors i la vista ja fixada en l’edició del 2021, de nou a Barcelona.

El MWC havia de deixar un impacte econòmic a Catalunya de gairebé 500 milions d’euros. La presència de més de 100.000 visitants incidia en tota mena de sectors, des de l’allotjament i la restauració fins al transport i la prostitució. A més, l’edició d’aquest any havia de generar, segons els organitzadors, uns 14.100 llocs de treballs temporals. Alguns eren els dels operaris que fa setmanes que muntaven l’esdeveniment, però bona part corresponen a hostesses i personal d’atenció als congressistes, que, previsiblement, es perdran. Les conseqüències de la cancel·lació es començaran a saber avui en una compareixença conjunta de Hoffman amb les autoritats del país.

Morir d’èxit

Confirmada la cancel·lació de l’esdeveniment, es pot dir que, a banda de la por del coronavirus, el MWC del 2020 ha mort, en part, per culpa del seu propi èxit. La prova és que moltes de les empreses que han renunciat a ser presents a Barcelona sí que assisteixen a altres fires del sector, com és el cas de l’Integrated Systems Europe (ISE), que aquests dies celebra a Amsterdam l’última edició, ja que el 2021 s’instal·larà també a Barcelona. Empreses com ara Intel, Sony i Cisco, que s’han esborrat del MWC, sí que han decidit, en canvi, participar en la fira del sector audiovisual dels Països Baixos. Per què? “No és res especial en contra de Barcelona o del seu sistema sanitari. Tot se centra exclusivament en les característiques específiques de la fira i la seva magnitud. El fet que en el sector de la telefonia la Xina tingui un pes tan important i aporti tants visitats és un factor que no s’ha pogut obviar”, indicaven ahir fonts de Sony. Al final, però, cada companyia té els seus propis arguments per justificar la renúncia. De cara al públic, el missatge ha estat unívoc: salvaguardar la salut dels treballadors, clients i col·laboradors. “Prendre el risc de participar en una reunió que connecta persones d’arreu del món seria irresponsable. La decisió ha estat clara però difícil”, va dir ahir Tim Höttges, el director executiu de Deutsche Telekom.

Motius obscurs

A la pràctica, hi pot haver altres motius ocults. La primera empresa a obrir el foc va ser la coreana LG, que també va renunciar a l’ISE. Després, va arribar l’efecte dominó, en el qual van poder incidir molts altres factors: els aspectes comercials, les pressions internes dels treballadors, el temor de rebre demandes laborals multimilionàries en cas de contagi i, fins i tot, un cert afany de revenja pel tracte superb i un punt asfixiant de la GSMA.

En tot cas, el cop de gràcia a l’edició d’aquest any el van acabar de donar les operadores que integren aquest organisme. Ahir es van retirar Vodafone, Deutsche Telekom, British Telecom i Orange, amb l’agreujant que el dia abans l’operador francès havia reconfirmat que seria present a Barcelona mitjançant el president, Stéphane Richard, que també és el president de torn de la GSMA.

Molts actes paral·lels

La magnitud del MWC és tan gran que al seu voltant ha sorgit tot un seguit d’esdeveniments paral·lels, amb més o menys vinculació a l’organització: el 4YFN, per a emprenedors; el YoMo, per a joves amb vocació científica; la Mobile Week, amb actes per a la ciutadania a diverses localitats del país; l’XSide, que s’estrenava aquest any a través del Sònar per oferir oci als congressistes; el Women in Mobile, per parlar del paper de la dona en la tecnologia... Què passarà amb aquestes activitats és una incògnita, però la perspectiva no és gens bona.

492
milions d’euros
és l’impacte econòmic que la GSMA calculava que deixaria el MWC d’aquest any al país.
200
milions d’euros
de pèrdues representarà la cancel·lació del congrés, segons una primera estimació de la Pimec.
14.100
llocs de treball
temporals s’havien de generar gràcies al Mobile, molts dels quals no s’arribaran a concretar.

Qui pagarà els plats trencats?

Cancel·lat el MWC, s’obre ara un escenari inèdit. Qui haurà d’assumir l’elevadíssim cost organitzatiu i logístic? Sembla clar que les empreses que havien renunciat a l’esdeveniment abans de la decisió de la GSMA no tindran dret a reclamar-li cap indemnització. La resta d’empreses, a banda de valorar les assegurances o clàusules de recuperació de la inversió als hotels i els vols dels congressistes, també podrien exigir a la GSMA el retorn de les xifres astronòmiques que paguen per l’espai d’exposició. En principi, les asseguradores no solen cobrir un cas com el del coronavirus si no es declara oficialment una causa de força major. I no sembla que aquest hagi de ser l’escenari, atès que la situació al país és tranquil·la i l’OMS no veia cap impediment a la celebració. “Creiem fermament que els riscos es poden assumir”, va dir a Ginebra el director executiu de l’ens, Michael Ryan, mentre a Barcelona es consumava la cancel·lació del congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES