Societat

Barcelona perdrà 500 milions i 14.000 llocs de treball

El negoci que es perd en no omplir-se les 40.000 habitacions d’hotel de la ciutat (més els pisos turístics i apartaments) és de grans proporcions

Avui el sector haurà de fer balanç i donar xifres

La cancel·lació del congrés de telefonia farà que a Barcelona es deixin d’ingressar quasi 500 milions d’euros i que es deixin de fer més de 14.000 contractes temporals. Els principals sectors de la ciutat afectats són els hotels, els apartaments i pisos turístics, els bars i restaurants, els locals d’oci, les botigues, els taxis i els VTC.

El que fins ahir només era una sospita –a les sis de la tarda el Gremi d’Hotels va fer una roda de premsa pensant que el MWC encara es faria– es va confirmar a les vuit de la nit. Tot se’n va anar en orris: al final només hi guanyaran els que han muntat i desmuntat l’estructura del que ja no serà al recinte firal de la Granvia, a l’Hospitalet.

Per fer-nos una idea del volum del desastre cal tenir en compte les següents dades. L’any passat el MWC va dur a Barcelona 109.000 visitants, un rècord, i va generar un impacte de 473 milions d’euros a la ciutat. Es van crear 14.000 llocs de treball temporal i només l’organitzador del congrés, el GSMA, va bloquejar i pactar el preu de 28.000 habitacions d’hotel (que aquest any eren 1.000 més). Però a Barcelona hi ha 40.000 habitacions, cosa que vol dir que els congressistes que no venien amb un preu tancat havien de pagar a preu de mercat (molt més elevat del què és habitual) les seves habitacions. També, i segons dades del sector, l’any passat, els locals d’oci i restauració van facturar uns 117 milions d’euros. Això per no parlar de clubs nocturns i prostíbuls (a ningú se li escapa que és una de les activitats més demanades un cop les portes del recinte de la Granvia tanquen).

El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestres, agraïa ahir a les sis de la tarda a GSMA, organitzadora del Mobile World Congres (MWC), que hagués decidit no suspendre el congrés i va criticar l’“alarmisme”, segons ell infundat, que ha motivat la deserció de moltes empreses. “Sí que hi ha hagut cancel·lacions de les empreses –va dir, però encara no les hem quantificat i no ho podrem fer fins que tot sigui definitiu perquè ara mateix tot va canviant a mesura que passen les hores”. Bé, doncs avui ja està confirmat, ja és definitiu. Les cancel·lacions seran del 100%, un munt de diners. Molt dur va ser l’empresari hoteler Joan Gaspart, que va demanar que no s’accepti que Barcelona sigui “discriminada” per la crisi del coronavirus en comparació amb altres ciutats europees com ara Amsterdam o Ginebra.

I a Ginebra si?

El president del grup hoteler Husa es va preguntar per què s’han donat una trentena de baixes d’empreses al Mobile World Congress (MWC) i, en canvi, no hi ha hagut cap retirada al Saló de l’Automòbil de Ginebra o al congrés ISE d’Amsterdam. “Si els informes mèdics són negatius, ho seran per a tot Europa, no només per a Barcelona”, hi va afegir.

També el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias, va mostrar-se ahir esperançat en el fet que finalment el congrés no s’hagués d’anul·lar, ja que, va dir, seria un “gran problema econòmic”.

Avui, quan la cancel·lació ja és un fet, serà l’hora que els responsables dels diferents sectors facin números. De moment, molta gent que tenia feina se n’ha quedat sense, els restaurants no podran fer l’agost i la ciutat estarà mig buida. No en va el MWC se celebrava el mes de febrer perquè és el turísticament més fluix.

LES XIFRES

28.000
habitacions d’hotel
havia reservat a preu pactat el GSMA amb els hotels de Barcelona.
109.000
persones
van assistir al MWC l’any passat, un rècord de visitants que va ser molt celebrat.
1.500
conductors
només de VTC deixen de contractar-se per la cancel·lació de les reserves dels serveis.

Taxistes i VTC no podran fer el seu agost

Els taxistes, VTC i minibusos (i algunes limusines) deixaran de guanyar molts diners per la cancel·lació del MWC. Ahir mateix, i abans de saber-se que tot es parava, les empreses VTC denunciaven que ja havien rebut la cancel·lació d’un 33% de les reserves, segons les dades de la patronal Unauto, que ho qualificava de desastre. El seu president a Catalunya, Josep Maria Goñi, va explicar ahir que dilluns les cancel·lacions eren d’un 6%, dimarts van pujar a un 12% i ahir ja representaven un terç del total. Goñi va confirmar que han aturat la contractació d’unes 1.500 persones. “Tot plegat s’emmarca en un any que per a nosaltres està sent horrible”, va dir, i va a assegurar que el sector “està espantat” perquè la crisi al MWC arriba en un moment en què hi ha menys turistes i l’economia es desaccelera”, i va opinar que per al seu sector una manera d’intentar salvar l’any seria “ajornar uns quants mesos” la celebració del congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona