Societat

Graven com un policia atempta contra el català

La Plataforma per la Llengua denuncia un nou cas de discriminació policial

El Ministeri de l’Interior continua destinant a Catalunya personal de les forces de l’ordre amb un desconeixement nul de la llengua pròpia del país o amb un menyspreu absolut cap a la diferència lingüística i les lleis que la regeixen. Aquest és el cas d’un agent de la policia espanyola que el 13 de novembre va ser enregistrat per personal de la Plataforma per la Llengua requerint a una persona que li parlés en castellà si volia ser atès.

Els fets, que ja han estat denunciats a la delegació del govern espanyol a Catalunya, van passar a Barcelona en un carrer proper a la Via laietana, on hi ha la prefectura superior de policia. Un ciutadà volia accedir a un club social quan l’agent de policia li va barrar el pas i en dirigir-se a l’agent aquest li va respondre que no l’entenia i que li parlés en espanyol perquè en cas contrari “no” el podia “ajudar”. L’home va anar a buscar aleshores personal de la Plataforma per la Llengua que es va desplaçar al lloc per ensenyar-li al policia la legislació que obliga els funcionaris de l’administració central a respectar les llengües oficials de la comunitat autònoma on estan treballant, però l’agent tampoc va voler col·laborar. La conversa va acabar amb una persona dient al policia: “Entén que aquest senyor no podrà passar.” I l’agent va liquidar el tema responent amb sequedat: “La via està tallada.” Els fets van passar la setmana que el Tsunami va organitzar talls de circulació en diversos punts de l’AP-7 nord.

La doble victimització de l’agredit

Els casos de vulneració de drets lingüístics per part de la policia acostumen a comportar una doble victimització de les persones que ho pateixen. Per un costat hi ha el dany per haver patit la vexació de l’agent de policia i, en segona instància, acostuma a haver-hi una denúncia del cos policial contra el ciutadà que denuncia els fets per un cas de desacatament, circumstància que posa l’afectat en la via d’una investigació, com si el causant del dany fos ell. Els casos es resolen habitualment a favor de la policia, per falta de proves, i per la presumpció de veracitat d’aquesta. En el nou cas denunciat ara l’existència d’una gravació pot ser determinant a favor del ciutadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona