Societat

Queixes del territori i dels sindicats pel pla d’emergència, que veuen “una presa de pel”

CCOO denuncia que el PASEQCAT va fallar i valora convocar una vaga general al complex petroquímic

Una entitat ecologista demanen una revisió “a fons” de la normativa de seguretat de la petroquímica, mentre Cel Net convoca una manifestació a Tarragona per reclamar “més controls”

Queixes del territori i dels sindicats del complex de la petroquímica de Tarragona pel pla d’emergència del govern, que consideren que va ser inexistent i que la població no sap què ha de fer en aquests casos. Les sirenes no van sonar i, a més, algunes entitats i associacions consideren que encara que haguessin sonat, els ciutadans no saben què s’ha de fer en aquests casos.

Els sindicats CCOO i FICA-UGT han convocat aturades a les dotze d’aquest dimecres al migdia, a les portes de les empreses dels polígons petroquímics, nord i sud, de Tarragona, en solidaritat amb les víctimes de l’exposició. L’aturada també vol denunciar “la creixent precarització” de les condicions laborals al sector “que afecta greument la seguretat, així com les evidents ineficiències del PLASEQCAT”, que CCOO denuncia que va fallar. La sectorial d’Indústria de CCOO es reunirà divendres amb els delegats i delegades dels polígons petroquímics “per decidir quines mesures i accions cal emprendre”. No es descarta convocar una vaga general als polígons i una mobilització per exigir més seguretat a les administracions i a la patronal AEQT.

“Una presa de pèl”

El Grup d’estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha alertat aquest dimecres de la toxicitat de l’òxid d’etilè. Recorden que és un compost ’’extremadament reactiu’’ que s’utilitza com a agent desinfectant i en la indústria es fa servir en síntesis per la seva facilitat per oxidar compostos orgànics. Per això, asseguren que ’’és fals’’ que un accident químic produït per l’òxid d’etilè sigui ’’innocu’’ i alerten que és ’’tòxic’’ tant aquest compost com el fum i els gasos produïts durant la seva combustió. El grup qualifica el PLASEQCAT una ’’absoluta presa de pel’’ i per aquest motiu, GEPEC-EdC demana una revisió ’’a fons’’ de de la normativa de seguretat i riscos laborals de la petroquímica.

El GEPEC-EdC també critica els protocols d’avís i d’autoprotecció activats per les autoritats. Consideren que el PLASEQCAT no és una eina ’’eficient’’ sinó una ’’absoluta presa de pel’’ i critiquen que des dels canals oficials s’ha transmès ’’desinformació tard i esbiaixada’’, de manera que la població s’ha hagut d’informar a través de les xarxes socials. Els ecologistes consideren que a les autoritats ’’els hauria de caure la cara de vergonya’’ per haver ’’tret ferro’’ de l’accident i afirmar que no ha generat cap risc per a la població més propera. Lamenten que ’’sense cap explicació coherent’’ l’alarma que ha de servir per informar a la població del confinament no ha sonat, malgrat que pels canals oficials s’estigués demanant.

Manifestació de la plataforma Fem Net

La Plataforma Cel Net del Camp de Tarragona ha convocat una manifestació aquest dimecres, a les set de la tarda, a la plaça de la Font de Tarragona per exigir al Govern i les empreses químiques la seva responsabilitat de “protegir la població”. Exigeixen una nova legislació “que controli, reguli i redueix-hi l’impacte de la indústria química” i “mecanismes de comunicació clars i efectius que vetllin per la seguretat de la població en cas d’incidents com el d’aquest dimarts. Cel Net insisteix en el fet que s’elabori un “estudi exhaustiu de riscos i impacte de les indústries del complex petroquímic sobre la salut i el medi ambient”.

Cel Net ha denunciat “manca de control i regulació” per part la Generalitat de l’activitat de les empreses del complex petroquímic de Tarragona. Lamenten l’exposició i les víctimes que ha provocat i també els efectes de l’incident sobre la població i el territori. “Més enllà d’accidents com aquest, la indústria té un risc i impacte permanent i diari en la salut del territori i la població, provocant morts prematures i malalties de manera continuada”, denuncien en un comunicat.

Alarmant l’absència de sirenes

La plataforma Cel Net consideren “alarmant” que les sirenes del PLASEQTA no s’activessin i que la població hagi viscut “situacions angoixants de desprotecció i desinformació”. La plataforma exigeix que s’assumeixin “responsabilitats públiques” d’aquesta situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC