Societat

Marató negociadora per evitar el fracàs a la Cimera del Clima

La presidència de Xile presenta un segon esborrany d’acord

La proposta de declaració final no convenç ningú

La presidència xilena de la COP25 esperava que la cimera aprovés ahir un text final que introduís l’objectiu de combatre amb més ambició l’emergència climàtica en resposta a la demanda expressada per diverses parts en el ple de la conferència. Es buscava contra rellotge un acord in extremis que salvés la Cimera del Clima després de dues setmanes de conferències a Madrid i que a l’hora de tancar aquesta edició encara no s’havia produït.

Després de la intensa nit de divendres de negociacions, a primera hora del matí de dissabte es van reunir els caps de totes les delegacions per deliberar i aconseguir un acord. Segons va detallar la presidència de la COP25, Andrés Landerretche, s’esperava que es pogués acordar un text avalat pels 200 països participants abans d’acabar el dia. “Existeix cert optimisme. Però si no hi ha consens entre les parts no hi ha consens”, va voler deixar clar el coordinador de la presidència de la COP25, que va descartar que es pogués acabar suspenent aquesta 25a Cimera del Clima.

“L’acord no sortirà sense un bon resultat”, va insistir el coordinador de la presidència de la COP25. “S’ha d’arribar a un document final que es basi en la ciència i en què s’aconsegueixi la neutralitat de carboni –petjada de carboni zero– d’aquí al 2050 com a molt tard”, va vaticinar Landerretche.

Precisament, entre els principals esculls de la negociació hi ha l’article 6 que regula els complexos mercats de carboni, amb forta oposició de països com ara el Brasil, l’Índia i la Xina. Per a la UE, el text és insuficient en no recollir que l’ambició més gran en les retallades de CO2 ha de concretar-se en els plans que els països han de presentar l’any que ve.

Després de negociar tota la nit de divendres, els 200 països que participen en la conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic es van despertar més dividits que mai i amb la paraula “inacceptable” com la més usada per definir un esborrany d’acord que no va satisfer ningú.

Les ONG i els observadors ja s’havien avançat i 24 hores abans ja havien definit la COP25 com “una decepció i un terrible fracàs”. “La presidència xilena tenia una tasca: protegir la integritat de l’acord de París i no permetre que el cinisme i l’avarícia l’enterressin”, va recordar la directora internacional de Greenpeace, Jennifer Morgan. “Però ha fracassat”, va sentenciar Morgan. “És el pitjor text que he vist en totes les negociacions climàtiques. Serà un traïció per a la gent de tot el món”, va ficar cullerada el director de l’ONG Power Shift Africa, Mohamed Adow. “En els últims 25 anys mai havia vist aquesta quasi total desconnexió entre el que la ciència i la població mundial reclamen i el que els negociadors climàtics consensuen”, va concloure un dels veterans observadors de la Cimera del Clima de Madrid, Alden Meyer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT