Societat

La Model sense helicòpter

Esade presenta el tancament de la presó de Barcelona, el 2017, com un èxit en la gestió pública que s’estudiarà al centre

L’exconseller Mundó i l’exsecretari Comella detallen que la clau va ser un equip de 30 tècnics

Els tres ingredients perquè el tancament de la presó Model de Barcelona, el 8 de juny del 2017, fos reeixit són, segons l’exconseller de Justícia Carles Mundó: “Un equip de primera divisió, una planificació tangible, i determinació per tirar-ho endavant i assumir costos si no sortia bé.” Mundó, juntament amb la seva mà dreta, Adrià Comella, ex-secretari general de Justícia i actual director del Servei Català de la Salut, va explicar ahir a Esade detalls d’aquesta fita, que el centre de negocis tindrà com un cas pràctic a estudiar en l’àmbit de la gestió pública, impulsat pel professor Marc Esteve.

Francisco Longo, professor del Departament de Direcció de Persones i Organització a Esade, va presentar el cas d’estudi El tancament de la presó Model: impuls i èxit d’una reordenació penitenciària, amb l’exhibició de tres vídeos, en què es veuen protagonistes i que el tancament del penal centenari arrossegava promeses des del 1984 sense haver-hi entesa entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, fins a finals del 2016. “El president Adolfo Suárez també va prometre tancar-la, el 1977”, va dir Mundó.

De l’equip, l’exconseller va detallar que van ser uns 30 professionals, i va citar com a vitals Comella, l’exsecretari de Mesures Penals Amand Calderó; el director de la Model, Josep Font, i el cap de comunicació de Justícia, Oriol Burgada, entre d’altres (presents en l’acte), per fer possible “el sudoku” de traslladar cent interns a altres presons catalanes i uns 500 funcionaris “combatius”, que inicialment s’hi van oposar fins que van pactar un conveni de trasllat. “Hi va haver moments de tensió i pensàvem que ens tancarien el conseller en alguna presó i que l’haurien d’anar a buscar en helicòpter”, va explicar Comella com una anècdota que alhora il·lustra que va ser una tasca difícil d’executar.

Comella va confessar que gran part de l’èxit va ser el fet de poder treballar un any “amb molta prudència i sense pressió”, ja que no ho van fer públic fins al final, i van elaborar un cronograma (ell n’és un expert, com en la digitalització dels jutjats) del que passaria setmana a setmana. Esteve va detallar que a Esade estudiaran aquest cas posant èmfasi en la importància de la gestió de la informació, així com els compromisos, la planificació i l’entesa. La consellera de Justícia, Ester Capella, va cloure la presentació tot mostrant el cas de la Model “com una bona pràctica per afrontar temes pendents com el tancament de la presó de dones Wad-Ras”, i “fer centres amplis, amb piscines i aules, i no només murs com era la Model”, perquè –hi va afegir– anteposen “la reinserció al càstig.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró