Societat

MAGALY CASTILLO

FEMINISTA I ACTRIU QUE FA DEL TEATRE POPULAR UN ESPAI DE REVOLTA CONTRA LA VIOLÈNCIA SEXUAL

“A Nicaragua el masclisme reprodueix la dictadura”

Té 23 anys, és sandinista, considera que Daniel Ortega ha traït la revolució i denuncia la violació dels drets humans i dels drets de les dones al seu país. Viu exiliada a Catalunya

Ha explicat que en la seva adolescència va patir violència sexual.
Com moltes adolescents i joves he estat víctima de múltiples assetjaments però l’agressió més greu la va patir una cosina per part del meu padrastre i jo ho vaig denunciar.
Va rebre suport de la família?
Al principi sí però finalment en vaig pagar les conseqüències. La meva mare va marxar amb l’agressor i l’economia de la casa se’n va anar en orris. La resta de la família me’n va donar la culpa, va treure la denúncia i em va deixar al carrer.
Com se’n va sortir?
Des dels 14 anys feia ràdio i teatre a la Casa d’Adolescents d’Estelí per promoure l’educació sexual i puc dir que el teatre i el feminisme m’han salvat la vida perquè m’han permès un canal d’expressió contra les agressions i el qüestionament del poder que les tolera i estimula. El 2015, un grup de joves vam fundar el col·lectiu teatral Las Amapolas, un lloc de trobada, de complicitat i de suport per a dones violentades que no acudirien a una institució per por del càstig social. També va ser un lloc de reflexió crítica i de presa de consciència per reclamar justícia, muntar estratègies de resistència i vèncer la nostra soledat i vulnerabilitat.
Càstig social? Per què?
Els abusos i les violacions són temes dels quals no es parla, no reben censura pública i moltes famílies tapen la vergonya. Si demanes orientació sexual, ets mal vista, per això vam crear espais alternatius entre joves, uns espais que fins a la primavera del 2018, quan es va desencadenar la repressió més forta, van ser molt actius.
En què es va avançar?
En sensibilització sobre els drets de les dones que són drets humans, malgrat les dificultats. A les comunitats les joves no podien acudir als tallers sense l’autorització del pare o de la parella i sovint aquests homes no tenien cap interès en el fet que elles adquirissin informació i veu pròpia. També és cert que se’ns acostaven nois joves amb intenció de canviar la seva mentalitat masclista, fet que és altament encoratjador per a la transformació de la societat.
Per què diu que el poder tolera la violència envers la dona?
Perquè a Nicaragua el masclisme reprodueix la dictadura. És un home el que mana a la casa o al país, decideix sobre la teva vida i si vol et viola mentre la resta de la família no et defensa; al contrari, nega la realitat. Hi ha un paral·lelisme clar.
Però el 2014 es va aprovar la Llei 779. No la valora positivament?
Amb aquesta llei el govern ven una imatge de portes enfora però internament la va desmuntant i ens fa retrocedir. Ha eliminat la part que permetia a les dones no haver de mitjançar amb el seu agressor i ha establert que siguin els líders comunitaris els qui decideixin si s’ha produït o no una violació; com és d’esperar es posen a la defensiva i ho neguen, molts d’ells practiquen abusos sexuals. Qui dona suport a les víctimes de violència de gènere, garanteix atenció psicològica i protesta davant un feminicidi? El moviment de dones. I ens referim també a la violència infantil, hi ha un alt percentatge d’embarassos entre adolescents.
L’avortament està penalitzat des del 2004.
Sí i reclamen la derogació de la llei fruit del pacte que va fer Daniel Ortega amb l’Església per guanyar les eleccions i recuperar el poder. El govern ha creat polítiques de comunicació que engloben tota l’estructura del partit perquè l’abús sexual es mantingui ocult. Més greu encara: la vicepresidenta Rosario Murillo es refereix als embarassos adolescents d’una manera romàntica, com una benedicció divina, com si les víctimes estiguessin en condicions de decidir lliurement sobre el seu cos.
Per què va marxar del país?
Per un tema de seguretat, va arribar un moment en què les amenaces eren molt directes, tenien les nostres cares, direccions, anaves pel carrer i no sabies si tornaries a casa. Totes les companyes van sortir, algunes van entrar en programes per a defensores dels drets humans. Visc a Catalunya des del juny del 2018 i continuo la lluita a través del col·lectiu Feministas Autoconvocadas, que agrupa dones de Catalunya i de Nicaragua. La repressió no s’ha aturat però tinc l’esperança que la dictadura caurà i que els exiliats –73.000 a Costa Rica– tornarem per ajudar a reconstruir el país.
Vostè és sandinista?
Jo sí, com moltes persones. Qui no ho és és l’actual govern, que ha traït la revolució i a sobre qualifica de cop d’estat les mobilitzacions populars contra la corrupció, les polítiques neoliberals extractives i la vulneració dels drets humans. Sé que en alguns sectors és complicat assumir que aquest home (Daniel Ortega) actualment no és d’esquerres, que el poder el va corcar, però és la realitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona