Societat

Deu anys de suport emocional a malalts i familiars

Balanç del programa d’atenció psicològica a persones amb malalties avançades de l’Obra Social La Caixa

S’han atès uns 36.000 malalts i 48.000 familiars de dol

Durant els darrers deu anys, més de 36.000 persones malaltes han estat acompanyades per professionals en el tram final de la seva vida, i més de 48.000 familiars han estat atesos en el procés de dol a Catalunya. Així ho va explicar ahir el subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón, en la presentació del balanç de la primera dècada del programa d’atenció integral a persones amb malalties avançades de l’Obra Social La Caixa.

El programa, que forma part de l’estratègia de cures pal·liatives del sistema de salut, es dedica a proporcionar atenció psicològica, emocional i espiritual a les persones a qui es detecten malalties de caràcter terminal i a les seves famílies. A través d’equips formats per psicòlegs, treballadors socials, metges, agents pastorals i voluntaris, s’atenen les necessitats psicosocials dels pacients i del seu entorn de manera personalitzada i s’acompanya la tasca mèdica de les unitats de cures pal·liatives. Durant la roda de premsa, Simón va explicar que el programa, d’abast estatal, neix de la constatació que la meitat de les persones que moren de malalties cròniques evolutives a l’Estat –unes 300.000 cada any– requereixen atenció emocional. Així, la fundació bancària destina més de dos milions d’euros anuals a Catalunya per garantir l’acompanyament dels pacients i de les famílies durant el procés de dol. El volum assistencial a Catalunya és d’uns 5.500 pacients per any i d’uns 7.000 familiars, que es distribueixen en 33 centres hospitalaris i 42 equips de suport domiciliari. La psicòloga de l’acompanyament Imma Lillo va assegurar que les malalties irreversibles tenen “un impacte emocional molt alt” en els pacients i en les seves famílies, i hi va afegir que un bon acompanyament “pot prevenir complicacions posteriors amb el dol ”. Òscar Monestillos, que actualment és usuari del programa, va admetre que, tot i que ell sempre havia estat reticent a la psicologia, creu que és important “que la gent tingui la figura del psicòleg en aquestes etapes finals”.

LA FRASE

He après a viure amb aquesta situació i a tirar endavant
Aleix Gómez
Beneficiari progr. atenció integral

LA XIFRA

84.823
persones ateses a Catalunya pel programa d’atenció integral a persones amb malalties avançades.

Inici de nous projectes

A partir de l’atenció dels malalts, s’han detectat altres necessitats i s’han iniciat projectes que permeten posar-hi remei, com l’Espai Caixa, que ofereix un espai íntim per a les famílies i els pacients; el projecte Final de vida i soledat, que garanteix l’acompanyament a les persones amb malalties avançades que es troben soles, i l’escola de cuidadors, que forma els familiars per assistir els malalts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES