Societat

L’oposició vol agilitzar tràmits per cobrar la renda garantida

Carreguen contra la ineficiència del govern i proposen canvis en la llei, que es va aprovar fa dos anys al Parlament, perquè doni més cobertura

Les entitats del tercer sector estudiaran la iniciativa

Les forces parlamentàries de Ciutadans, PSC-Units, Catalunya en Comú Podem i la CUP han impulsat una proposició de llei per modificar un article de la llei de la renda garantida de ciutadania (RGC) i donar-li més cobertura perquè hi tinguin accés més persones. Així ho van explicar ahir en una roda de premsa conjunta a la cambra catalana.

En concret, l’oposició vol modificar dos aspectes de l’article número set de la llei, de manera que per demanar la prestació calgui demostrar només dos mesos de carència de mitjans –i no sis com fins ara– i que el fet d’haver rebut ajudes econòmiques o alimentàries per part de familiars o amics no suposi tampoc un obstacle.

La proposta dels grups parlamentaris és que el canvi legislatiu es porti a un ple ordinari “com més aviat millor ” i es voti per lectura única. El portaveu de la comissió promotora de la renda garantida, Diosdado Toledano, va celebrar l’impuls de la modificació davant les “deficiències” que suma l’executiu català en aquesta matèria.

Segons van retreure ahir des de l’oposició, la llei aprovada fa dos anys encara té pendent un reglament que la desenvolupi i que des del govern s’ha anunciat per al primer trimestre del 2020. “L’executiu fa una interpretació restrictiva de la normativa per no concedir així totes les ajudes que caldria”, denunciaven ahir en roda de premsa. La diputada de Ciutadans Noemí de la Calle sostenia que “la interpretació del govern no s’ajusta a la llei” i criticava la seva falta “d’autocrítica i sensibilitat social”. Des del PSC, Raúl Moreno, va lamentar que no s’hagi tirat endavant el reglament de la norma que hauria pogut abordar el que els grups ara volen solucionar amb la modificació. Per la seva banda, la diputada de CatECP Marta Ribas va reivindicar que l’oposició pugui “capgirar” voluntats perquè, fins ara, no es dona resposta a la voluntat inicial de la llei. Des de la CUP, Vidal Aragonès desitjava que el canvi normatiu servís per “dignificar” la vida dels més vulnerables. Segons van explicar ahir, el PPC també estaria “obert” a debatre la proposta tot i no sumar-se d’entrada al grup impulsor del canvi legislatiu.

Per la seva el part, el govern es mostrava sorprès per la iniciativa dos anys després que la llei s’aprovés al Parlament per unanimitat de les mateixes forces. Insisteixen que el seguiment del desplegament de la renda garantida s’està duent a terme des del juny per part de la comissió de govern, que reconeixen com a únic interlocutor amb la participació de les entitats socials i els sindicats.

Reacció del tercer sector

Les entitats de la Taula del Tercer Sector van agrair que es presenti una proposta amb la intenció de fer extensiva i garantir l’ajuda social als que estan en situació d’emergència. Tot i això, van considerar que cal analitzar i debatre la iniciativa en la pròxima comissió de govern, que està prevista a finals de mes.

LES FRASES

La interpretació del govern no s’ajusta a la llei i el que li cal és fer autocrítica i tenir sensibilitat social
Noemí de la Calle
diputada de ciutadans
La llei es va fer amb consens i voluntat d’universalitat, però no per no donar les prestacions
Raúl Moreno
diputat del pSc
No és que la llei no sigui bona, és que no s’està aplicant bé
Marta Ribas
Diputada de catalunya en comú podem

Impuls per als que busquen feina

Treball destinarà 438,4 milions d’euros a desplegar polítiques per estimular l’ocupació. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) distribuirà 304,8 milions per als plans de formació i millora de la qualificació professional dels aturats, que serviran per atendre unes 690.000 persones sense feina i que està adreçat sobretot a col·lectius de joves, majors de 45 anys, aturats de llarga durada i els preceptors de la renda garantida que busquin feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat