Societat

Un jutge italià aixeca l’embargament a l’‘Open Arms’

El vaixell humanitari continuarà a Sicília a l’espera d’una inspecció per les autoritats de la Marina Mercant espanyola

La fiscalia va ordenar la intervenció de la nau el passat 20 d’agost

El jutge d’instrucció d’Agrigent (Sicília) ha aixecat aquest dijous l’embargament al vaixell de l’ONG Open Arms, que va ser immobilitzat el passat 21 d’agost per les autoritats italianes després de desembarcar una vuitantena de migrants rescatats al Mediterrani a l’illa de Lampedusa.

El jutge Stefano Zammuto ha ordenat avui la devolució de l’Open Arms, però l’embarcació continuarà aturada, ja que el pròxim 9 de setembre té programada una altra inspecció a bord per part de membres de la Direcció General de la Marina Mercant espanyola, segons les mateixes fonts.

El vaixell va ser immobilitzat el 22 d’agost per les autoritats italianes, després d’una inspecció realitzada per la Guàrdia Costera del país que va detectar suposades “anomalies greus”. L’organització va dir llavors que solucionaria totes les anomalies detectades a Itàlia el més aviat millor per poder seguir salvant vides al Mediterrani.

Ara, el jutge italià ha ordenat la devolució del vaixell a Open Arms perquè considera que “no subsisteixen, després de l’evacuació i el rescat dels migrants, exigències probatòries” i que no es pot atribuir “cap responsabilitat a l’organització i la tripulació”, segons recullen els mitjans italians.

El jutge ha ratificat al mateix temps la continuïtat de la investigació oberta al país per ordre de la fiscalia d’Agrigent per un supòsit delicte de segrest de persones, que de moment no va dirigida contra ningú en concret, per no haver permès el desembarcament d’aquests migrants molt abans a Itàlia.

19 dies esperant desembarcar

Els primers rescats de l’Open Arms es van realitzar l’1 d’agost i el 14 d’agost la Justícia italiana va cancel·lar la prohibició del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, perquè poguessin entrar en aigües territorials italianes.

El vaixell va estar davant les costes de Lampedusa, a uns 800 metres de distància, fins al 20 d’agost, quan el fiscal d’Agrigent (del qual depèn Lampedusa), Luigi Patronaggio, va ordenar el desembarcament immediat i la confiscació de la nau, després de pujar a bord i comprovar l’estat dels migrants.

Així, el 20 d’agost van poder desembarcar a Lampedusa els 83 migrants rescatats que encara quedaven a bord, ja que l’altre mig centenar ja havia estat evacuat amb anterioritat o fins i tot havia arribat a l’illa nedant.

Per al jutge d’Agrigent, el cas d’Open Arms guarda moltes similituds amb el que va passar l’agost del 2018 quan Salvini va mantenir bloquejats durant cinc dies a un centenar de migrants davant Catània, segons les informacions locals.

Per aquests fets, la Fiscalia d’Agrigent va obrir una investigació en contra del ministre pels delictes de segrest, arrest il·legal i abús de poder, si bé no va ser jutjat, perquè el seu soci en el govern, l’antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5E), va impedir que s’aixequés la seva immunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona