Societat

Els Mossos admeten que hi ha més homicidis i robatoris violents, però ho controlen

Les sostraccions amb violència a Barcelona han augmentat del 30% i les detencions dels lladres, del 80%, segons la policia

Els crims són per drogues

La direcció dels Mossos d’Esquadra va admetre ahir que li “amoïna” l’augment d’homicidis i robatoris violents a Barcelona, tot i que va sostenir que “no és alarmant ni excepcional” i que aquest augment del nombre de delictes ja s’està controlant amb una major actuació policial. Per això, es va anunciar que es mantindrà una presència policial destacada als carrers per millorar la percepció de seguretat entre els ciutadans. Unitats de la Brigada Mòbil (Brimo) continuaran presents al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, al port Olímpic de Barcelona i al districte de Ciutat Vella, i també en zones costaneres, com ara Blanes, Lloret de Mar i Salou.

La Prefectura de Mossos va mantenir una reunió de treball ahir, a la comissaria de les Corts, amb el director general de la policial, Andreu Joan Martínez, el comissari en cap, Eduard Sallent, i distints comissaris per avaluar el pla estival d’acció policial a Catalunya i Barcelona, on es va destapar certa alarma amb tres crims gairebé consecutius a la capital catalana, la majoria dels quals estan vinculats amb el tràfic de drogues, segons van detallar ahir fonts policials.

La direcció policial va indicar que si l’any passat el principal problema eren els robatoris en domicilis, enguany són els robatoris amb intimidació i violència als carrers de la ciutat, els quals “cada cop són més violents”, i dels quals s’haurà d’analitzar si el seu augment és per motius estructurals o conjunturals, van detallar.

Segons dades facilitades pels Mossos , fins al 15 d’agost d’aquest any hi ha hagut dotze homicidis a Barcelona, una de les xifres més altes dels darrers anys, i els robatoris amb violència han augmentat del 30%, fins a 5.331 casos.

Volen més presos

A més, els Mossos han practicat enguany un total de 1.529 detencions —incloent-hi també menors d’edat— per delictes de robatori amb violència i intimidació, fet que representa un augment del 80% respecte als arrestos per aquest tipus de casos durant el mateix període de l’any passat, que va acabar amb 1.627 detinguts, majors i menors.

De les 1.529 detencions per robatoris amb violència a Barcelona fins a l’agost, únicament 165 han ingressat en presó preventiva (xifra similar a la del 2018, amb 159 presos), i el departament d’Interior s’insisteix a demanar canvis legislatius per donar més facilitats als jutges per poder dictar més mesures de presó provisional contra ls arrestats per aquest tipus de delictes, que generen una alta percepció d’inseguretat ciutadana.

Amb tot, la direcció de Mossos no va aclarir ahir quants dels 1.529 detinguts a Barcelona per robatoris violents són menors d’edat, els quals no entren en presó preventiva, sinó que poden complir una mesura de seguretat, tancats en un centre educatiu de justícia juvenil. Tampoc es va detallar quants lladres reincidents hi ha d’aquest tipus i quin grau d’intimidació o violència van exercir els detinguts. El delicte de robatori amb violència és castigat amb penes de dos a cinc anys de presó i hi ha agreujants.

Els comandaments de la policia catalana van lamentar que ha afectat força per erradicar la multireincidència en els furts la reforma dictada pel Tribunal Suprem el 2017 , resolució que refusa d’agreujar la pena en la reincidència dels furts, que es castiguen amb multes si el furtat no supera els 400 euros. Fins llavors, amb tres antecedents de furts la pena podia augmentar fins a tres anys de presó. Segons els Mossos, els detinguts per furts el juliol passat a Barcelona van ser 673 persones, 133 més que en el mateix període del 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona