Societat

Homenatge enterbolit a les víctimes

Barcelona recorda, dos anys després, els atemptats de la Rambla i Cambrils amb un acte sobri i recollit presidit pel silenci

Els interrogants sobre l’atac sobrevolen, i enrareixen, la jornada

Un col·lectiu de víctimes del terrorisme es desmarca amb una commemoració pròpia

Alguns presents lluïen samarretes amb la frase “Exigim la veritat”

Per desig exprés dels familiars, no hi va haver parlaments. De fet, les notes d’El cant dels ocells a càrrec d’un violoncel van ser l’únic element que va trencar el silenci que va presidir l’acte de record a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils que es va oficiar ahir a les deu del matí a la Rambla, organitzat per l’Ajuntament de la capital catalana i la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats del Terrorisme (Uavat). Va ser una commemoració austera, de poc més de deu minuts de durada, que va tenir lloc al pla de l’Os, el mateix punt del popular passeig de la capital catalana on, ara ja fa dos anys, la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqoub va finalitzar el seu recorregut macabre.

Víctimes i parents van ser els protagonistes directes de l’homenatge. Alguns no van poder, ni voler, contenir l’emotivitat del moment. Com ara els familiars de Julian Cadman, el nen australià de 7 anys que va morir en l’atac. Aferrats a la seva fotografia, estaven literalment trencats pel dolor. L’instant en què tant ells com la resta de la comitiva van dipositar un clavell blanc en quatre jardineres va ser possiblement el més sentit de tot l’acte. I, enmig del seu silenci omnipresent, els únics missatges que es van fer sentir eren escrits. La majoria, estampats en pancartes que exhibien els presents, i en què, entre d’altres, es defensava que l’islam és una religió que censura obertament l’assassinat d’innocents. En les samarretes d’alguns familiars, també es podia llegir un explícit “Exigim la veritat”. La d’ahir no era una jornada ni per a estirabots ni per furgar en la controvèrsia, però les especulacions que han generat les suposades connexions del cervell de l’atemptat, Abdelbaki es-Satty, amb el CNI i la subsegüent batussa política que ha vingut darrere això van ser arguments de pes que van impregnar els diferents episodis de la commemoració d’ahir.

Autoritats i polítics van voler guardar un discret segon pla. A diferència de fa un any, no van venir ni el rei ni el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Sí que es va poder veure, però, desfilar per la Rambla el cap de l’executiu català, Quim Torra; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els presidents del Parlament, Roger Torrent, i del Senat, Juan Cruz, entre altres càrrecs, a més de representants de partits polítics i agents i comandaments dels diferents cossos policials. Cadascú també va fer la seva ofrena abans de marxar cap a l’ajuntament i el Palau de la Generalitat, on es va oferir una recepció privada a familiars i acompanyants.

Homenatge paral·lel

L’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (Acvot) va voler desmarcar-se de la commemoració oficial i va organitzar-ne una de pròpia una estona més tard, a dos quarts de dotze del migdia, a la mateixa Rambla. En aquest cas, però, a tocar de plaça Catalunya. L’entitat va justificar aquesta convocatòria segregada per la “politització” que, a parer seu, tenia la promoguda pel consistori barceloní i la Uavat. No hi van participar ni parents ni afectats de l’atac de la Rambla ni delegacions institucionals –la no-presència del ministre Marlaska va ser especialment criticada–, però sí que s’hi van deixar veure diputats i dirigents del PP, Ciutadans i Vox. I, enmig de tots ells, el que va ser delegat del govern a Catalunya, Enric Millo. Durant l’acte es va llegir un manifest en què, de nou, es feia referència explícita als interrogants sobre l’atemptat sorgits arran de la figura d’Es-Satty, però en aquest cas per negar-los de soca-rel: “No és acceptable donar la culpa a uns i altres perquè els únics culpables són els terroristes”, proclamava el text, que va ser llegit en castellà, català, anglès i francès. Posteriorment es va fer una ofrena floral, en què van participar comandaments de la Guàrdia Civil, Policía Nacional, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, i es va tancar l’acte amb una interpretació en viu de l’Ave Maria de Schubert.

Per tancar el cercle, unes 200 persones convocades pels CDR es van aplegar al migdia al voltant de la Sagrada Família per reclamar “la veritat” sobre l’autoria d’un atac que va provocar 16 morts. Abillats amb màscares i banderes de les nacionalitats de les víctimes, van desplegar una pancarta en què es podia llegir: Demanem respostes”.

LES FRASES

Segon aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Un sentit record per a víctimes i familiars
Joaquim Forn
Exconseller d’interior
No estem d’acord a alimentar cap teoria de la conspiració, però no sobra cap comissió d’investigació
Ada Colau
alcaldessa de Barcelona
El president Torra ha contribuït a alimentar una teoria de la conspiració una mica paranoica
Daniel Serrano
Secretari general del pp català
No és acceptable donar la culpa a uns i altres perquè els únics culpables són els terroristes
José Vargas
President de l’ACVOT

El PP, CS i Vox competeixen per treure’n rèdit

La d’ahir era una jornada en què el protagonisme havia de ser per a les víctimes i familiars, i per això ni institucions ni partits van voler fer valoracions als mitjans sobre el terreny. L’excepció van ser el PP, Ciutadans i Vox, que van aprofitar la cobertura mediàtica de la jornada per reclamar “unitat” contra el terrorisme –Lorena Roldán (Cs)–, fermesa en el control “de mesquites salafistes i imams radicals” –Ignacio Garriga (Vox)– i per atacar obertament el president Torra per “alimentar una teoria de la conspiració una mica paranoica” –Daniel Serrano (PP). En aquesta tessitura, les xarxes socials van ser la plataforma que van utilitzar altres representants institucionals i polítics per fer menció ahir al segon aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Va ser el cas del president espanyol, Pedro Sánchez; el català, Quim Torra, i Carles Puigdemont. També el que va ser conseller d’Interior i que va haver de gestionar aquella crisi, Joaquim Forn, avui empresonat, va fer una piulada per agrair i recordar la tasca dels serveis d’emergència aquells dies. Igualment, l’alcaldessa Ada Colau va aprofitar una entrevista a RAC1 per demanar una comissió d’investigació sobre les circumstàncies que van rodejar l’atac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona