Societat

El delicte atemoreix Barcelona

L’ús d’una major violència en la comissió de delictes encén l’alerta general

El consolat del Japó avisa del risc d’atac als turistes

Buch du a la junta de seguretat d’avui el desplegament de 320 agents més

Des de principis d’any més de dues-centes persones han anat a les oficines del cos diplomàtic del Japó a la ciutat de Barcelona per tramitar la renovació del seu passaport després que durant el seu pas per la capital de Catalunya han estat víctimes d’un robatori que ha comportat la subtracció de la documentació personal.

Per posar un exemple. Aquesta és només una de les múltiples complicacions que el fenomen de la delinqüència dibuixa a la pell de la ciutat de Barcelona. N’hi ha una altra, però, que comença a encendre totes les alarmes: l’elevació del nivell de violència, amb la repetició de fets delictius de molta gravetat que generen una alarma de consideració. L’alarma no és només en els cossos diplomàtics, com el del Japó, que recentment ha alertat els seus ciutadans dels riscos que hi ha als carrer de Barcelona, sinó també en la societat civil, que fa pocs dies s’ha manifestat mitjançant una declaració pública signada per les principals associacions cíviques i de negoci del centre de la ciutat en què es demana a l’Ajuntament que actuï. També s’ha creat una entitat veïnal, Tsunami, que detecta ja 75 punts d’inseguretat greu a la ciutat, després de repassar les dades de 30 entitats d’una vintena de barris. I hi ha un centenar de carteristes que actuen cada dia al transport públic, segons TMB.

La seguretat va ser el gran tema del final del darrer mandat, quan el baròmetre de l’opinió pública el va situar com la principal preocupació, i ho serà, sens dubte, en el començament del nou mandat municipal. D’aquest manera, mentre els grups de l’oposició ja han posat en marxa el mecanisme perquè es faci una sessió plenària monogràfica sobre aquesta qüestió, l’equip de govern ha passat a l’ofensiva convocant per avui una junta extraordinària de seguretat que representarà el debut d’Albert Batlle com a flamant responsable de l’àrea.

La ciutat dels tirotejos

L’agenda de la reunió serà densa perquè els darrers incidents dibuixen un agreujament, també, dels actes delictius més greus. En aquest sentit, preocupa sobre manera el fet que el mes de juliol ha començat amb dos caps de setmana en què s’han repetit actes de molta violència, amb ús d’armes en tirotejos que han causat la mort d’una persona i ferides a dues mes.

L’ús d’una violència extrema, desmesurada, és el que va portar també els Amics de la Rambla, el Gremi d’Hotelers i Barcelona Oberta a redactar un manifest arran de l’atac que va patir un treballador d’un comerç del centre el passat 4 de juliol, “l’enèsim incident”, segons es diu a la nota, que va acabar la paciència d’aquests col·lectius. En el manifest es demana al govern municipal que actuï amb contundència perquè en cas contrari “la reputació de la ciutat” es veurà “afectada greument”.

S’afegeixen a aquests incidents de molta violència la mort d’una alt càrrec del govern de Corea del Sud que el passat 27 de juliol va patir ferides molt greus en caient a terra després que un motorista li va estirar la bossa de mà, a Diagonal Mar, i l’apunyalament mortal del passat 11 de juliol en un locutori del districte de l’Eixample. Els robatoris violents han augmentat ja del 30% a la ciutat el primer semestre del 2019.

L’increment de la violència també l’ha detectat el consolat japonès, segons es desprèn del correu que recentment va enviar als ciutadans nipons que té al seu càrrec i en què explica diversos episodis viscuts per compatriotes seus. Un d’aquests és un assalt que una parella de turistes va patir a la Barceloneta quan van ser agredits violentament per sis delinqüents que els van robar les seves coses. Crida l’atenció d’aquest fet que no es tracta d’un robatori clàssic, en què el turista és víctima d’algun engany, sinó que expressament s’actua sobre la víctima, directament amb violència.

En el mapa de la inseguretat a Barcelona també apareix els darrers temps com una taca creixent el fenomen dels menors no acompanyats que a causa de la falta de mitjans per ser atesos en centres es veuen abocats al carrer i, en alguns casos, a buscar-se la vida amb petits robatoris. També l’abordatge del top manta.

Així estant, Barcelona gira els ulls cap a Albert Batlle, flamant cinquè tinent d’alcalde de la ciutat i encarregat exclusivament de la seguretat. Batlle, l’home que potser té més experiència en matèria de seguretat pública a Catalunya pel seu pas per les presons i la policia de la Generalitat, és un consumat expert en maratons i ara se li exigirà celeritat en la resolució dels punts calents. El nom de la tinença d’alcaldia que dirigirà, Prevenció i Seguretat, és tota una declaració d’intencions que denota la voluntat d’afrontar el repte amb una perspectiva àmplia que no es limiti només a la duresa i als plans de xoc que algunes veus polítiques han reclamat a vegades. Això vol dir que la seguretat s’enfrontarà d’una manera global amb polítiques d’urbanisme, socials i també policials. Pel que fa a la Guàrdia Urbana, l’objectiu és incrementar-la de 1.000 nous agents i aconseguir 600 nous mossos. Per ara, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, ja va anunciar ahir que destinarà 320 nous agents a la ciutat els pròxims mesos. Tot i que la xifra és menor de l’esperada pel govern municipal, el consistori ho valora positivament: “Una bona manera d’encarar la junta de seguretat d’avui i la nova etapa”, va dir Albert Batlle. Actualment hi ha 2.380 agents dels Mossos destinats a la capital catalana..

27
per cent
dels barcelonins consideren que la inseguretat és el principal problema, sis punts més que al desembre.
320
agents dels Mossos es desplegaran a Barcelona. L’Ajuntament estima que en fan falta 600.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona